Čarodějnice zaútočily na Havelské tržiště

Včera jsem se vydala na oblíbené Havelské tržiště, abych se podívala, jak to vypadá se zeleninou v centru Prahy. Protože jsem přímo naproti "Haveláku" chodila devět let do školy, moc dobře si pamatuji, jak tržiště ještě před několika lety vypadalo. Poměr suvenýrů a kožených kabelek ku zelenině, mě nepěkně zaskočil. Z původně hezké procházky se stalo lehké znechucení. To se ale velmi rychle obrátilo jiným směrem. V záchvatu soucitu se zelináři jsem se vydala na velkorysý nákup.

Grosmanová

Zaujal mě prodavač, který vyvolával do ulice: " čtyři svazky ředkviček za dvackůů, cherry rajčátka za pěknou cenůů..." Samozřejmě jsem k němu zamířila a mrkla na opravdové ceny. Jeden svazek ředkviček stál 8kč, což znamenalo, že tento maloobchodník prodával svoje produkty o jednu třetinu pod cenou, aby přilákal nějaké ty zákazníky. Takovéhle móresy jsou známé spíš z chování našich hypergigantů typu Lidl, Albert aj...ne?  Když jsem se s ním dala do řeči, sám si poměrně otevřeně postěžoval, že pokud nebude takto aktivně prodávat, nebude mít ani na zaplacení nájmu stánku. To samozřejmě zarylo ještě hlouběji do mého pěstitelského srdíčka a tak jsem si koupila i ty vyblité broskve.

Prošla jsem celý trh a zjistila, že tihleti zelináři, aby přežili, postupně museli překonvertovat z mrkví a brambor na bižuterii, nejrůznější šperky, peněženky, kabelky, pásky anebo po tlesknutí smějící se čarodejnice. Ty mě ovšem obzvláště zaujaly...

Když přejdete okolo a jen se na vteřinku zastavíte, z poza všeho toho haraburdí se ozve čísi tlesknutí a všech těch padesát čarodejnic se začne komicky řehtat. Potom vyleze bezzubá (taky tak trochu jako čarodejnice vyhlížející) trhovkyně a začne vám tyhlety příšery na klacku vnucovat.

To si radši nechám vnucovat ředkve za dvacku.

Říkám si tak, to je to všechno hezké, farmářské trhy v DejvicíchKlánovicích, na náplavce atp..Ale možná než se začnou rozjíždět tyto úžasné projekty (na které se mimochodem vždy těším), ať se mají také šanci vzpamatovat trhovci na jedné z nejstarších tržnic v Praze...

 

Autor: Anna; Grosmanová | sobota 1.5.2010 22:26 | karma článku: 14,38 | přečteno: 2666x