- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Sázená vejce (222):
Ingredience: vejce, sůl, máslo, pepř
Lívanečník nebo formu na sázená vajíčka vymažeme rozpáleným máslem, čerstvá vajíčka rozklepneme do jamek, osolíme je a pečeme tak dlouho, až bílek ztuhne a žloutek zůstane polotekutý. Pak žloutky opepříme, posypeme sekanou pažitkou (nebo strouhaným lanýžem) a zdobíme jimi špenát, beefsteaky, čočku apod.
Moje poznámky:
NO – abych byla upřímná, silně pod očekávání. Párkrát už jsme totiž něco podobného jedli a oproti těmto v nálevu naloženým lanýžům to byla teda jiná pohádka. Třeba lanýžová polévka – to byla mňamka. Nebo těstoviny s lanýžovým olejem. Supr. Ale samotný lanýž? Eh. Možná to bylo tím, že jsme ho měli v tom nálevu a ne čerstvý, ale kdo ví. Zkrátka a dobře, celkové hodnocení kladné, ale zdaleka ne tak úchvatné. Steak za 500,- by nám udělal lépe ;)
Jemná bábovka (223):
Ingredience: 1 kostka droždí, 1/4l smetany nebo mléka, 40 dkg polohrubé mouky, 19 dkg másla, 18 dkg cukru, 6 žloutků, citronová kůra, sůl, vanilka, 5 dkg hrozinek, 1 dkg mandlí
Z droždí, části smetany, lžíce cukru a lžíce mouky zaděláme kvásek. Máslo, všechen zbylý cukr, žloutky, citronovou kůru, sůl a vanilku třeme do zhoustnutí. Poté přidáme vykynutý kvásek, všechnu zbylou mouku a vypracujeme těsto. Do těsta zapracujeme usekané oloupané mandle a hrozinky. Těsto nalijeme do formy a necháme asi hodinu kynout, pak pečeme asi ¾ hodiny na 180°C v troubě.
Moje poznámky:
Já jsem dělala bábovku do jiných formiček než obvykle, takže jsem to nemusela péct ¾ hodiny, ale jen půl. Bábovičky vypadaly jako z písku a byly moc dobré. Dělala jsem to z poloviční dávky, řekla bych, že jinak bude bábovka dosti velká. Dala se jíst s čajem ještě tři dny, takže určitě patří spíš k těm použitelnějším ;)
Pokud chcete vše sledovat trochu více online a třeba i přispět nějakou fotkou, nebo poznámnou, hurá na facebook:
grosmanova.blog.idnes.cz
ODKAZ ZDE (těžko říct, zda to funguje - mě jo)
Další články autora |