Bábovička jako z písku, sázená vejce a lanýže (222, 223)

Lanýže. Jedlé zlato, podzemní bohatství. Tak jim ledaskdo přezdívá, avšak nedávno se pár těhle drahých houbiček u nás doma vyskytlo... Hm, asi je vyhrabalo z půdy nějaké prasátko, nebo nějaký hledací pejsek… Nevím. Ale řekli jsme si, že je tedy ozkoušíme. Po pročtení Julie Child a francouzské encyklopedie Larousse, jsme usoudili, že na sázená vejce to bude přímo ideální…a tady máte výsledek.

Sázená vejce (222):

Ingredience: vejce, sůl, máslo, pepř

Lívanečník nebo formu na sázená vajíčka vymažeme rozpáleným máslem, čerstvá vajíčka rozklepneme do jamek, osolíme je a pečeme tak dlouho, až bílek ztuhne a žloutek zůstane polotekutý. Pak žloutky opepříme, posypeme sekanou pažitkou (nebo strouhaným lanýžem) a zdobíme jimi špenát, beefsteaky, čočku apod.

 

Moje poznámky:

NO – abych byla upřímná, silně pod očekávání. Párkrát už jsme totiž něco podobného jedli a oproti těmto v nálevu naloženým lanýžům to byla teda jiná pohádka. Třeba lanýžová polévka – to byla mňamka. Nebo těstoviny s lanýžovým olejem. Supr. Ale samotný lanýž? Eh. Možná to bylo tím, že jsme ho měli v tom nálevu a ne čerstvý, ale kdo ví. Zkrátka a dobře, celkové hodnocení kladné, ale zdaleka ne tak úchvatné. Steak za 500,- by nám udělal lépe ;)

Jemná bábovka (223):

Ingredience: 1 kostka droždí, 1/4l smetany nebo mléka, 40 dkg polohrubé mouky, 19 dkg másla, 18 dkg cukru, 6 žloutků, citronová kůra, sůl, vanilka, 5 dkg hrozinek, 1 dkg mandlí

Z droždí, části smetany, lžíce cukru a lžíce mouky zaděláme kvásek. Máslo, všechen zbylý cukr, žloutky, citronovou kůru, sůl a vanilku třeme do zhoustnutí. Poté přidáme vykynutý kvásek, všechnu zbylou mouku a vypracujeme těsto. Do těsta zapracujeme usekané oloupané mandle a hrozinky. Těsto nalijeme do formy a necháme asi hodinu kynout, pak pečeme asi ¾ hodiny na 180°C v troubě.

Moje poznámky:

Já jsem dělala bábovku do jiných formiček než obvykle, takže jsem to nemusela péct ¾ hodiny, ale jen půl. Bábovičky vypadaly jako z písku a byly moc dobré. Dělala jsem to z poloviční dávky, řekla bych, že jinak bude bábovka dosti velká. Dala se jíst s čajem ještě tři dny, takže určitě patří spíš k těm použitelnějším ;)

 

Pokud chcete vše sledovat trochu více online a třeba i přispět nějakou fotkou, nebo poznámnou, hurá na facebook:

grosmanova.blog.idnes.cz

ODKAZ ZDE (těžko říct, zda to funguje - mě jo)

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 16.1.2012 13:37 | karma článku: 16,72 | přečteno: 2488x