Chtěla bych být muž

Proč si nemůžeme vybrat, jestli budeme mužem nebo ženou? Nebo si pohlaví vybíráme, ale nemáme na to dostatek času a sem tam se někdo z nás „sekne“? Tohle je otázka, na kterou máme asi každý jinou odpověď. A někteří lidé se nad tím ani jednou v životě nezamysleli, asi jsou spokojeni s tím, čím jsou…

http://www.spotrebitele.info/vase-prava/clanek.shtml?AA_SL_Sessi

Ale já nejsem spokojená s tím, čím jsem. A to ne z toho důvodu, že bych měla problém se na sebe podívat do zrcadla. Nepřipadám si ošklivá. Ale jen nerespektovaná – lépe řečeno moje pohlaví se cítí být nerespektované.

Jednoho dne jsem se zvedla a šla se poptat na brigádu, jestli by neměli místo. Bylo mi odpovězeno, že místo sice mají, ale ne pro dívky. Myslela jsem, že popadnu první věc, co budu mít po ruce, ale pak jsem se uklidnila a s příjemným úsměvem odešla – „Tak nic, nashledanou“ – bum, bác, zavřely se dveře. Přitom tato práce nebyla nic náročného – ale „unisexové“ roznášení kafe.

Uvnitř mě to vřelo, nebylo to poprvé, kdy jsem narážela na stejný problém. A tomuto problému se říká diskriminace žen. Ačkoliv si říkáme „demokratická“ společnost, tenhle problém je tu stále.

Na toto téma jsem také už nesčetněkrát prováděla rozhovor a poznámky z nich by se dali vypsat asi takto:

  • V průměru mají muži vyšší plat než ženy – nevidím jediný důvod, proč by pan učitel měl mít naducanější peněženku, než paní učitelka…
  • Jen, a jen muži jsou preferováni, před ženami při ucházení se o místo
  • Muži, muži a zase jen muži mohou chodit po pláži bez podprsenky, bez toho aby se na ně někteří pohoršeně dívali – vysvětlete mi, jaký je v tomto ohledu rozdíl mezi mužem a ženou – snad jen ten, že žena má povětšinou větší prsa, než muž, ale když má někdo například velké břicho, tak ho taky nenutíme, aby chodil po koupališti v tričku…

A dále…

  • Kdo bude mít alespoň trošku svalnaté tělo a zadek bez celulitidy již v raném věku bez vydřených hodin ve fitku? Jasně, muž!
  • Kdo může čůrat, kde se mu zachce a nemusí si přitom potupně svlékat celý oděv až ke kotníkům?
  • Kdo má levnější taneční? Muži!

Tak a ještě dále budu pokračovat…

Když jsem procházela vcelku rušným parkem před jedním nejmenovaným úřadem, kdo myslíte, že mě obklíčil? Pánské pohlaví a mají srandu z toho, že před nimi člověk zdrhá. Protože pánové myslete si co chcete, ale obávám se, že žádná z nás se nechce potýkat s vaším kropítkem, co nosíte v kalhotách, při napadení v parku. A tohle také není dávno – procházela jsem městem a pánové směrem ke mně směle vychrlí „p*čo“ – a to „Baník“ jsem nepřeslechla.

A co teprve v jiných zemích, kde musejí chodit ženy s hadrem přes hlavu, nesmějí vystrčit ani kotníky na sluneční paprsky a muži, ti si lážo plážo pochodují na sluníčku opálení do hněda.

Z toho všeho je mi smutno…a jsem za to naše „nedemokratické“ Česko ještě ráda.

Ale pánové – štvete mě „nehorázným“ způsobem, takže buď se ze mě stane chlap a budeme si pěkně rovní a žádný kečičky a výhodičky nebudou a nebo začnu dřít s činkami(což bude mít vlastně stejný efekt, takže hurááá) a když na mě někdo byť malinko zaútočí dostane takovou nakládačku, že se mu o tom bude zdát ještě hodně dlouho…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kristýna Gottfriedová | čtvrtek 28.10.2010 10:20 | karma článku: 11,10 | přečteno: 1051x