Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda bez zodpovědnosti

Velmi mne zaujal článek Markéty Demlové "Komu se ještě stýská po socialismu?" Zcela jistě není od věci čas od času si připomenout, a nejenom si připomenout, ale především připomenout hrůzy socialismu těm, kteří jej nezažili, aby si uvědomili, jak moc znamená možnost žít ve svobodné zemi, mít možnost veřejně kdykoli a kdekoli projevit svůj názor.

 

Zmíněný článek, stejně, jako všechny ostatní zabývající se tématem života před a po převratu, vyvolal bouřlivou diskuzi. Část společnosti vzpomíná na doby minulé s nostalgií a část s odporem.

Zpravidla levicově smýšlející část společnosti má tendenci popírat veškerá negativa totalitního režimu a vyhledávat pozitiva na nichž dokazuje především fungující sociální systém, kdy tak zvaně bylo o lidi, v plošné míře, dobře postaráno.

Naopak pravicově smýšlející část společnosti má tendenci popírat veškerá pozitiva spojená s tehdejší dobou a vyhledávat pouze negativa, na nichž staví obraz tehdejší doby.

Tento rozdílný pohled na dobu totality, zcela přirozeně, vyplývá z poměrů, v nichž jednotliví lidé žili a žijí, z jejich intelektu a povah(někdo režim aktivně podporoval, někdo se pouze přizpůsobil a snažil se žít v mezích možností, jiný jej bytostně odmítal, neboť měl pocit, že tento režim vysává jeho duši a byl ochoten riskovat vše, aby přispěl jakékoli změně), ale také z věku dotyčné osoby (jinak bude totalitní režim vnímat člověk, který v něm žil v době svého produktivního věku, jinak důchodce, jinak člověk, který v tomto režimu prožil svoje dětství).

Zarážející je pro mne především skutečnost, že články postavené na velmi silném negativním vnímání tehdejší doby zpravidla nepíší lidé, kteří si skutečně prošli peklem, kteří byli politicky nežádoucí, nebylo jim dopřáno vystudovat a pokud ano, museli vykonávat podřadné práce, byli týráni, mučeni, vyslýcháni STB, strávili roky nucenými pracemi, byli vydíráni, zastrašováni a bylo jim vyhrožováno prostřednictvím jejich rodin a především dětí atd. atd.

Toto byly skutečné hrůzy a zločiny totalitního režimu. O těchto skutečnostech by měla být dnešní generace mladých lidí informována, aby si uvědomila pravý význam slova svoboda.

Takto silně emotivní články z doby totality naopak obyčejně píší lidé (jako třeba paní Demlová), kteří žádné z těchto hrůz neprožili, naopak prožívali šťastné dětství a jejich jedinými otřesnými zážitky byl nedostatek mandarinek, atomový hřib na školní nástěnce, či – cituji ze zmíněného článku: „Jako děti jsme šly rovnou ze školy s aktovkami na zádech stoupnout si do fronty - i když jsme neměly ponětí, na co. Když se maminky vrátily z práce, vystřídaly nás. Na nábytek byly pořadníky a člověk dopředu netušil, co mu přivezou.Lidi na sebe byli neurvalí, kdo měl nějakou moc nad druhými (i kdyby šlo o prodavačku, která rozhodne, jestli ta játra zpod pultu vyndá nebo ne).Nikdo nikomu nezáviděl, protože neměl co.”

Tak nevím , rozhodně neupírám paní Demlové, že něco takového zažila – možná jsem jenom měla štěstí, že mě maminka nikdy neposlala k nějakému krámu do nějaké fronty čekat na něco. Možná moji rodiče měli zrovna velikánské štěstí, že si v osmdesátém třetím koupili obývací stěnu, kterou si v obchodě sami vybrali, možná jsme u nás ve městě měli abnormálně šikovného řezníka, a možná to byl komunista, protože u něj moje maminka vždycky koupila nějakou tu flaksu, kterou mi pak nutila.

U nás v rodině nebyl nikdy nikdo komunista. Jsem pravicově smýšlející člověk. Pracuji dvanáct hodin denně. Nečekám, že by mělo být zdravotnictví, či cokoli jiného zadarmo, protože si uvědomuji, že i to zadarmo musí někdo zaplatit. Mám se velmi dobře a ne, nestýská se mi po socialismu a už nikdy bych nechtěla žít v totalitě– jenom se snažím pohlížet na tu tehdejší dobu objektivně, což ,myslím, nikterak neubírá hrůzám totalitního režimu.

Ano v socialismu opravdu byl nedostatek kde čeho, na druhou stranu byla kvalita. Dnes máme kvantitu - je všeho dost, ale pochybuji, že obývací stěna vyrobená v dnešní době by se mohla dožít třiceti let, jako tomu je u nábytku vyrobeného v socialismu. Otevřete šatníky vašich babiček a zapřemýšlejte, mají-li dnes vyrobené oděvy šanci přežít šedesát let - ani náhodou.

A proč nejsme schopni sami vyrábět například kvalitní textil? Inu proto, že jsme šmahem zavrhli všechno, co jen trochu zavánělo starými bolševickými, i když osvědčenými, praktikami. Všechno před osmdesátým devátým bylo přeci špatně, to my nechceme. A proč? No, proto, abychom dnes mohli podporovat komunistickou Čínu, která k nám chrlí pod tlakem výrobky na jedno použití.

Všechno, co v komunistickém Československu fungovalo jsme zlikvidovali - jenom ty komunisty jsme si ve vládě nechali.

Těm inteligentnějším už dochází, že je něco špatně, ti méně inteligentní tvrdí, jak je všechno mnohem lepší, než tehdá.

Možná jsem jenom trochu víc otrlejší, než paní Demlová, protože jsem se neděsila školní nástěnky a ani když mne v 88 odvedli přímo z budovy školy dva soudruzi, poté, co mého tatínka udal náš soused aktivní komunista, hodinu mne vyslýchali a vyhrožovali, že pokud tatínka neudám, mohu si být jistá, že VŠ nikdy nevystuduji, ani po těchto nepříjemných zážitcích nejsem natolik nesoudná, abych tvrdila, že tehdá bylo všechno jenom špatně, že si tehdá lidé nezáviděli, protože neměli co, nebo že dnes máme fungující ekonomiku a lidé na sebe nejsou tak neurvalí, jako v tom bývalém režimu.

No, nevím, co by vám na to řekla moje kamarádka, která učí na SŠ a které nedavno tatínek jednoho žáka vyhrožoval, že pokud nechá jeho syna propadnout, může si být jistá, že nejen, že skončí na této škole, ale už si nezaučí na žádné jiné. Shodli jsme se, že to bylo hodně podobné tomu, co jsem zažila já v 88.

Každá doba má své, ale každou dobu dělají jenom lidé.

Prostě se domnívám, že jestli je někdo skutečně přesvědčený, že se naše republika etablovala jako demokratický stát s fungující ekonomikou a politickým systémem, je buď slepý nebo hloupý.

Naše ekonomika je, slušně řečeno, jinde, než kde by měla být, má-li být skutečně fungující. Nehodlám zde sáhodlouze řešit rozpočtové schodky a státní dluh. Nehodlám poukazovat na to, v jakém stavu se nachází náš textilní průmysl, z kolika fungujících fabrik se staly ruiny, v jakém stavu je sklářský průmysl, v jakém množství se k nám hrne zboží značky MADE IN CHINA, a jak s tím vším souvisí nezaměstnanost a fungování či nefungování naší ekonomiky.

Domnívám se však, že je na čase přestat se srovnávat s totalitním režimem (neříkám zapomenout), jak se teď máme skvěle, když už žijeme v té svobodě, ale zamýšlet se především nad velmi zásadními problémy současné společnosti, jejichž včasné neřešení by mohlo vést k fatálním následkům.

Jsme šťastni, ano jsme, že žijeme ve svobodě a to je to nejdůležitější, ale.....

SVOBODA - je základní hodnotou liberalismu.

Liberalismus usiluje o maximální svobodu, a to jak osobní, tak i ekonomickou, náboženskou a politickou.

V diskuzi pod zmíněným článkem jsem konstatovala, že v minulém režimu fungovala lépe výchova dětí a jejich morálka (která je dnes katastrofální – děti nejsou vedeni k úctě k učiteli, ani rodičům, učitelé se bojí žáků i rodičů, vztahy v rodinách i mezilidské vztahy ve společnosti jsou velmi povrchní, chladné, lidé jsou vůči sobě neurvalí – tedy myslím mnohem mnohem mnohem více, než jak to pamatuje paní Demlová z dob totality), právě díky totalitě, protože panovala větší zodpovědnost.

Paní Demlová mne za tento výrok nazvala obhájcem nesvobody a demagogem.

Ovšem inteligentní člověk ví (nebo si vygoogluje), že totalitní režim lze charakterizovat, jako ZODPOVĚDNOST bez SVOBODY vedoucí k byrokracii, jejímž zájmům je společnost nakonec zcela podřízena.

V současné době se však, aniž by si to někteří z nás byli schopni přiznat, potýkáme s opačným problémem - máme SVOBODU bez ZODPOVĚDNOSTI, což směřuje k rozpadu společnosti na mocensko-politické klany, jejímž zájmům je společnost vydána napospas.

Všechno se dá totiž zneužít, i svoboda, zejména svoboda.

V totalitě jsme se báli, v demokracii se naopak nebojíme ničeho - ani jedna varianta společnosti neprospívá.

Mnoho lidí si pod pojmem SVOBODA představuje možnost dělat si co chci, nebýt omezován i za cenu, že omezuji druhé. Mnoho lidí za pojmem svoboda vidí svá práva, nároky, avšak nikoli povinnosti.

Klasický liberalismus dobře charakterizuje citát: Svoboda tvé pěsti končí na špičce mého nosu.

 

Mějme to na paměti.

 

 

Jitka Gotterová

 

 

Poznámka autorky:

Články s politickou tématikou píši velmi výjimečně, přesto se najde člověk (samozřejmě anonymní diskutér), který je schopen prohlásit, že moje články se nesou v typicky Marxistickém duchu –potlačovat úlohu individua na úkor masy.

Skoro bych řekla: „Kdyby blbost nadnášela …..,” ale neřeknu, protože každý má právo svobodně projevit svůj názor.

Paní Demlová má samozřejmě také právo vyjádřit svůj názor a já jí ho neberu, jenom to všechno vnímám v širších souvislostech.

 

 

 

Autor: Jitka Gotterová | sobota 20.11.2010 17:48 | karma článku: 43,66 | přečteno: 11841x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40 | Přečteno: 656x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 588x | Hyde park
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  9:57

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4299x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy