Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strach, hrdinové a ti druzí

Strach je emoce, vznikající jako reakce na hrozící nebezpečí. Doprovázejí ho neurovegetativní projevy, zpravidla zblednutí, chvění, zrychlené dýchání, bušení srdce, zvýšení krevního tlaku, někdy husí kůže. Jde o NORMÁLNÍ REAKCI na skutečné nebezpečí nebo ohrožení, která má jedince připravit na útěk, únik nebo obranu. Strach motivuje k vyhnutí se nebezpečí nebo k útěku před ním. Kde to není možné, tam se často strach mění na agresi. Toliko Wikipedie.

 

 

 

Vždycky mne dostane, když někdo dokáže říct, jak hluboce odsouzení či dokonce opovržení hodné je jednání toho či onoho člověka v té či oné situaci. Nejčastěji se takových kritických hodnocení dopouští lidé, kteří se nikdy v podobné situaci neocitli.

Možná si při svém kritizování těch druhých (a lhala bych, pokud bych tvrdila, že jsem nikdy nikoho nezkritizovala neobjektivně) jen nepřipouštíme, jak moc s námi je schopna zatočit emoce zvaná STRACH.

Strach nás provází na každém kroku. To on je tím základním impulsem, který nás dostává do fáze rozhodování, volby a přijetí následků našich rozhodnutí.

Jsem-li řidič s ne příliš velkými zkušenostmi, je zcela přirozené, že budu mít strach vyjet na vozovku v době náledí a naskýtají se mi (minimálně) dvě varianty:

a) překonám svůj strach, sám sobě budu hrdinou v případě, že to zvládnu. V případě, že to nezvládnu, nabourám a ohrozím život svůj, v horším případě i někoho jiného – ponesu následky svého rozhodnutí (samozřejmě se strachem, jak to dopadne). V očích kritiků budu považován za nezodpovědného člověka.

b) svému strachu podlehnu, pojedu autobusem, nikoho neohrozím, ovšem také nikam neposunu své řidičské schopnosti a s největší pravděpodobností zůstanu tzv. víkendovým řidičem. V očích kritiků budu považován za zbabělce.

Jsem -li dlouhodobě nespokojen v zaměstnání (chodím z něj neustále otrávený), jsem nedoceněn, ponižován, pracuji nad rámec pracovní doby bez proplacené práce přes čas a denně poslouchám ono: „Když se vám to nelíbí, můžete jít,“ naskýtají se mi opět (minimálně) dvě varianty:

a) překonám svůj strach z případné nezaměstnanosti, odejdu se ctí, uleví se mi, protože se již přestanu tzv. dusit tím neustálým hrbením se před někým, ale riskuji, že hned tak nenajdu novou práci. V očích kritiků (též z řad bývalých kolegů) budu hrdý nezodpovědný idiot, který upřednostní své vlastní pocity, před zajištěním vlastní rodiny. V případě, že se mi podaří najít si nové zaměstnání, kde budu doceněn, a budou využity moje schopnosti, posouvám sám sebe o level výš – překonání svého vlastního strachu se vyplatilo.

b) budu dál svým strachem živit svého zaměstnavatele, budu pracovat na maximum za minimální mzdu, nechám se ponižovat a urážet, protože budu mít jistotu, že moje děti budou mít co jíst. Neriskuji, volím jistotu a odpovědnost vůči své vlastní rodině, ovšem také se nikam neposouvám. Zatímco moje rodina je na mne hrdá, protože jsem dokázal obětovat svoji identitu pro jejich pohodlí, v očích kritiků (též z řad bývalých kolegů, kteří svůj strach překonali) jsem považován za zbabělce, který si neuvědomuje, že v jednotě je síla, a že kdybychom se já, Franta a Pavel svému zaměstnavateli také postavili, pravděpodobně by o práci nepřišel nikdo a podmínky všech zaměstnanců by se změnily k lepšímu.

Žádná společnost lidí nikdy nemůže být názorově jednotná, protože každý člověk prožívá ten svůj strach (například z budoucnosti) jinak.

Zatímco jednoho vede emoce zvaná STRACH k úniku a například opustí rodnou zemi, aby unikl totalitnímu režimu a mohl žít svobodně, druhého vede dokonce k úniku za použití útoku (viz. Bratři Mašínové).

Třetího zlomí strach tak, že se raději hrbí (například před fašisty či komunisty v době totality) a při životě v ponížení a nesvobodě ho drží myšlenka na to, že přijde den, kdy se i on bude moci narovnat.

Každý z nás reaguje v různých situacích různě. Zatímco jeden má pocit, že je již třeba se svému strachu postavit a konat, jiný stagnuje.

Dle mého soudu nemůže žádný člověk kritizovat jiného člověka za jeho postoj v určité situaci, protože nikdy nevíme, kdy nám dokáže emoce zvaná STRACH zlomit vaz, takže se sami zachováme naprosto iracionálně. Mnohdy kritizujeme to, co sami děláme.

Mladí lidé, kteří si vůbec nedokáží představit život v období války či totality často kritizují postoje lidí, kteří prostě nedokázali býti hrdiny.

Není mnoho lidí, kteří skutečnými hrdiny býti dokážou, je ovšem mnoho okolností, které to ovlivňují.

Zcela jinak se rozhoduje člověk, který je odpovědný "pouze" za svůj vlastní život, a zcela jinak člověk, který má odpovědnost za svoje děti.

Jsem si zcela jistá, že kdyby bylo moje hrdinství závislé na riskování životů mých dětí, byla bych s největší pravděpodobností ten největší zbabělec, jakého si dovedete představit.

 

Jitka Gotterová

 

Autor: Jitka Gotterová | čtvrtek 26.5.2011 9:33 | karma článku: 16,39 | přečteno: 1729x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40 | Přečteno: 656x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 588x | Hyde park
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:10

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září v...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4299x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy