Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Princezna Serepecky

Když jsem byla ještě malý škvorejš, trávila jsem většinu času se svým dědou Štěpánem a babičkou Aničkou. Bylo to ještě v dobách hluboké totality, kdy chodili babičky a dědečkové do důchodu o mnoho mladší, než je tomu dnes, a také si rodiče pořizovali děti tak nějak dříve.

 

Dnes se rodí děti rodičům mezi třicítkou a čtyřicítkou, pominu-li ty osmdesátileté tatínky, kteří byli kdysi opravdovou raritou a lidé si říkali, je-li to vůbec možné a pochybovali o tom, zda-li takový člověk skutečně ještě „může". 

Dnes (v dobách Arginmaxu) je to jevem naprosto běžným.

Počnout dítě ve středním věku, či na sklonku života přináší samozřejmě jisté výhody především materiálního charakteru. Rodina je zajištěna. Má, kde bydlet, nemusí se tísnit v jedné místnosti, kterou jí přenechali rodiče po dobu, než si zajistí vlastní bydlení, děti mají již od narození vlastní pokoj, soukromí. Není třeba obracet každou korunu a přemýšlet, jestli zbyde na plíny, dítě nemusí nosit botky po svém starším sourozenci a maminky si mohou klidně zajít na kosmetiku, pořídit gelové nehty, či koupit nějaký ten hadřík a mohou si prostě dovolit myslet i na sebe.

O co jsou však tyto děti mnohdy ošizeny, jsou společně strávené chvíle se svými prarodiči.

Pamatuji si, jak mě babička Anička vyzvedávala ze školky, cestou jsme se zastavily v parku, sedly si na lavičku a babi vytáhla z tašky čerstvý rohlík a krájenou imitaci. Jak já tyhle chvíle milovala. I když babička byla spíš taková „černá kronika" a z jejího vypravování šel mnohdy mráz po zádech, vydržela jsem ji poslouchat celé hodiny.

Děda Štěpán byl pravý opak. Byl to člověk nátury veselé, jinými slovy, byl pro každou špatnost, jak mu často babička vyčítala. Děda si však z babiččiných výčitek nikdy nic nedělal a pokaždé pravil: „Ale maminko..."

Děda se mi často a rád věnoval, hráli jsme různé hry. Jednou jsem byla nejlepší plavkyně Dufkyně a skákala jsem z dědovy postele přímo do vody, a protože jsem často zapomněla, že linoleum není opravdová voda, končilo to různými úrazy - vymknutým kotníkem, spáleninou na předloktí či vykloubeným ramenem. Podruhé byl děda král, já byla princezna a promenovala jsem se v babiččiných šatech po bytě a děda křičel, že jsem princezna Serepecky. Když viděla babička ty vykramařené věci ze skříně, dostali jsme vynadáno, ale stejně jsme to příště udělali zas.

Dědeček umřel, když mi bylo deset roků a já nikdy nezapomenu na chvíle strávené s ním, na princeznu Serepecky. Stýská se mi, moc. Mít takového dědu bylo pro mě obrovským štěstím.

Moji rodiče začali v devadesátých letech podnikat a své firmě věnovali všechen svůj čas a úsilí. Do předčasného důchodu šli v době, kdy můj starší syn studoval prvním rokem na střední internátní škole. Dnes si nemají co říct.

A zatímco rodiče i prarodiče chodí do práce, péči babiček a dědečků, jejichž vypravování jsme v dobách svého dětství naslouchali se zatajeným dechem, nahradily počítače, u nichž tráví naše děti většinu svého volného času. Jsou však spokojené, protože netuší, o co přicházejí.

Jak moc bych dala za to, být alespoň jeden den, jednu hodinu, okamžik, princeznou Serepecky.

Jitka Gotterová

Autor: Jitka Gotterová | úterý 19.5.2009 10:00 | karma článku: 29,83 | přečteno: 2942x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40 | Přečteno: 656x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 584x | Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy