Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nulová tolerance

 Co s tím budeme dělat ?

 Nikdy jsem se nezajímala o život muslimů, měla jsem pocit, že nikdy nemohu pochopit náboženství, které dovolí ukamenovat ženu, že nikdy nemohu pochopit jejich myšlení, způsob života.

Když jsem četla článek Alláhovy nevěsty, souhlasila jsem s autorem, že v našem českém prostředí nepotřebujeme objevovat islám a poznávat jeho zvěst. Kdo nemá potřebu, nechť nečte články muslimských žen. Určitě je lepší je nečíst, než jejich autory urážet - s tím souhlasím.

Jenže slova „Nečtěte články muslimských žen!" na mě zapůsobila stejně, jako slova

 „Neolizujte zmrzlé zábradlí!" na žáky Igora Hnízda.

Přečetla jsem vše, co se mi k tomuto tématu dostalo pod ruku a musím říci, že jsem ani poté sice mnohému neporozuměla a naopak přede mnou vyvstalo mnoho otazníků, ale uvědomila jsem si, že nemusíme všemu rozumět, stačí tolerovat, respektovat ty druhé. Nechat je žít, nechat je dýchat i ten „náš(?) vzduch."

Ve své omezenosti jsme se naučili házet do jednoho pytle, hlava ne hlava, vše, co pro nás představuje problém, vše, co se jakkoli vymyká našemu standardu, našemu chápání.

Bojíme se neznámého, ale nechceme poznat.

Máme pevně zafixované následující: muslim - terorista, Ukrajinec - mafie, Vietnamec - pojídač psů, Rom - zloděj, apd.

Jenže každý muslim není terorista, ale obyčejný člověk toužící po plnohodnotném životě.

Každý Ukrajinec není mafián.

Nemáme je rádi, protože berou našim lidem práci. Ale jakou práci ? Takovou, kterou většinou naše české ručičky dělat nechtějí.

Vietnamce také nemáme rádi, roztahují se tu, ale přesto u nich nakupujeme, stravujeme se v jejich restauracích. Celý národ je naprosto šokován informací, že Vietnamci chovají psy na maso, ale když se dozvíme, že jakýsi řezník z Horní Dolní zabíjí psy a dělá z nich klobásy, jednoduše to vyšumí.

Stejné je to s Romy. Nevím, zda je zprávné říci, že jsou mezi nimi zloději a povaleči, a nebo, že jsou mezi nimi i slušní lidé. Tak jako tak se najde pár takových, kteří si má slova vyloží po svém a budou křičet: „Tož ja nesu zloděj, toto je diskriminácia, co to tam ta Gotterova planca."

Je to stejné, jako když se média okamžitě chopila, z kontextu vytržených slov, paní Stehlíkové a zatímco ona měla patrně skutečně snahu řešit problémy konkrétních romských rodin s absencí školní docházky jejich dětí, většina z nás ji odsoudila za „nešťastně vyřčená slova " a tento mediální tlak byl patrně tak silný, že se za své výroky omluvila.

Mnoho lidí tuto zkušenost paní Stehlíkové přeje „má, co chtěla, teď alespoň vidí, jak se nevyplatí pomáhat cikánům."

A v tom je právě ten problém. Tak jak jsme se my naučili házet je do jednoho pytle, tak nám to teď sami Romové vrací.

Jakmile se pokusíme ukázat na jednoho, který neposílá děti do školy, na jednoho, který krade,

na jednoho, který nepracuje, vysype se tento pomyslný pytel a začnou z něj létat slova diskriminace, rasová nesnášenlivost, apd.

Jsem však přesvědčena, že i zde platí ono známé „potrefená husa, první zakejhá" a nebo „od koho to fičí, ten první křičí" a jsem přesvědčená, že právě ti slušní Romové pochopili, jak to paní Stehlíková myslela a o žádné rasové nesnášenlivosti či diskriminaci by je ani nenapadlo někde vykřikovat, protože oni sami vědí, že jsou slušní, a že se jich to netýká.

Dopracovali jsme to tak daleko, že se dnes už pomalu bojíme říci slovo Rom nahlas, abychom nebyli nařčeni z diskriminace a rasové nesnášenlivosti, bojíme se ukázat a říci: „Ten, ten to byl, ten kradl, potrestejme ho, stejně, jako kohokoli jiného, kdo si to zaslouží" a raději na nikoho konkrétního neukážeme a řekneme jednoduše: „Cikáni kradou."

Sami tak vlastně touto svojí paušalizací vytváříme toto nepříjemné prostředí, tyto problémy týkající se muslimů, Ukrajinců, Vietnamců a Romů.

Chyťme darebáka za ruku, a tomu, kdo bude první vykřikovat něco o diskriminaci, se podívejme na zoubek, pro jistotu, hned. Neodkládejme to!

 

Já sama neodsuzuji paní Stehlíkovou za snahu řešit romskou otázku, ale zlobím se na ni, že se omluvila za skutek, který omluvu nezasluhoval, a že naopak nedotáhla tyto konkrétní případy do konce, že ti, kdo své děti skutečně neposílají do školy a posílají je krást, v tom budou i nadále pokračovat a vrhat špatné světlo na ty ostatní, slušné Romy.

Já sama však nesouhlasím s paní Stehlíkovou v otázce zákazu fyzických trestů jako řešení týrání dětí, neboť se domnívám, že zákon již dnes chápe týrání dětí, jako trestný čin a stejně to trýznitele neodradí, a považuji tento návrh za stejně nesmyslný, jako, kdybychom bojovali proti znásilnění zákazem soulože, jako takové.

Vezměme, prosím, rozum do hrsti a nečiňme ukvapená rozhodnutí a nenávist, netoleranci a všechnu tu zlobu, jíž jsme naplněni, nacpěme do pytle, zavažme pevně provazem a kopněme ho ze schodů.

                                                                                                     Jitka Gotterová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jitka Gotterová | sobota 19.4.2008 10:38 | karma článku: 18,31 | přečteno: 2172x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40 | Přečteno: 656x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 585x | Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy