Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dědek

„Už tam ten hajzl zase dřepí, koukněte na něj." „Kdo?" ptám se. „Ále, támdle dědek," povídá hostinský, pokládá na stůl dršťkovou s rohlíkem, ukazuje naproti přes silnici a pokračuje: „Ten parchant tam takhle dřepí každej den a hází na lidi kamení, bahno, stříká na ně vodu a sprostě nadává každýmu, kdo kolem jeho plotu jenom projde. Je to parchant, dyk to řikám."

 

 

   „Jo, jo, starý pán je v důchodu už dobrého čtvrt století a od té doby, co mu zemřela jeho milovaná žena, žije ve svém tříposchoďovém domě z první republiky, který dříve sloužil jako činžovní, úplně sám. Když se chtěl k němu do domu nastěhovat jeho synovec se svojí manželkou, kteří neměli kde bydlet a rádi by mu za bydlení nejenom zaplatili, ale ještě by se o strýčka postarali, raději rozkopal potrubí, odmontoval toaletní mísy v ostatních bytech a zdemoloval, co se dalo, aby ty zmetky vyčůrané nějaké stěhování do jeho domu ani nenapadlo.

   Už tomu bude jistě deset let, co neopustil svůj dům, nákup mu přinese dvakrát týdně paní od vedle, které sice také pokaždé sprostě vynadá, ale protože za službu dobře platí, nechá si to líbit. Starý pán se uzavřel do sebe, s nikým se nestýká, s nikým se nesnese. Každý den se odšourá, vyzbrojen kyblíkem s vodou a hrnkem na nabírání, ke svému plotu, kde má přisunuté až k podezdívce koženkové křeslo, do něhož se uvelebí a na každého človíčka, který má tu drzost chodit po „jeho chodníku," chrstne hrnek vody, nebo hodí hrstku štěrku.

   Místní už ho znají, a tak někteří raději přejdou na druhý chodník a jiní se s ním pouští do urputných slovních přestřelek a na nadávky typu: „ Káčo pitomá, co tudy lezeš?, smradlavej skunku táhni" nebo „ parchanti mizerný, že vás poleju," reagují též velmi nevybíravým způsobem a děti považují přeběhnutí po „jeho chodníku" za jakousi bojovou hru při níž pokřikují „ dědek plesnivec, magor, magor.." a hbitě uhýbají spršce štěrku či vody.

   Jednoho dne však bylo všechno jinak.

   Po chodníku se pomalu přibližuje bezduché tělo, asi sedmnáctileté dívky, notně vyzdobené piercingem, což nebylo zdaleka jediné, co starého pána tak popudilo. Velmi ho zaujala její tříbarevná kštice, která dokonale ladila s jejími pruhovanými podkolenkami a sukýnkou těsně pod zadek. Jak se přibližovala, všiml si, že má na každé tenisce tkaničku jiné barvy a v pravé ruce cigaretu z níž každých třicet vteřin potáhne, což okamžitě ocenil sprškou vody.

   Dívka se zastavila, upřela na něj svoje krásné modré oči a z úst se jí vyloudila slova: „No to mě teda poser, vy jste mě polil?" „A poleju tě zas," povídá starý pán a nabral hrnek vody. Dívka se na něj zadívala, dlouze potáhla a praví: „Taky mám blbej den, můj kluk se se mnou rozešel kvůli tý vychrtlý krávě z béčka, nechápu, co na ní vidí," odmlčela se.

 „Proč mu to říká, copak ho to zajímá?"

    Znovu potáhla a pokračuje: „Chodili jsme spolu dva roky, no vlastně ne, rok a půl. Myslela jsem, že mě má rád. Za všechno může máti, nepustila mě v sobotu na dízu a ten hajzl tam šel s ní." Posadila se na podezdívku a zapálila si další cigaretu „Kouříte?" natáhla k němu ruku s krabičkou Startek. Lehkým pohybem hlavy naznačil, že ne. „Hm, hnusnej zlozvyk, to mě naučil taky von, zmetek. Teď bych měla bejt ve škole, píšeme opáčko z fyziky, ale seru na to, stejně je to jedno," potáhla a pokračovala: „Tak nevim, jak vidim ňáký dva, jak se vedou za ruce, nebo se ve škole na chodbě cicmaj, je mi z toho na blití. Mám pocit, že když to nemám já, nepřeju to nikomu. Je to blbě, já to vím a sere mě to."

Svůj monolog zakončila slovy: „A co žere vás, že tady tak blbnete?"

   Neodpověděl. Hrnek s vodou nechal klesnout na dno kýblu, zvedl se a šel domů. Podíval se oknem, už tam nebyla. Svýma starýma, vrásčitýma rukama si utíral slzy a uvědomil si, že ta malá holka, ta příšerně vymóděná malá, sprostá holka, co hulila jednu za druhou, mu otevřela oči. Jeden jediný člověk za těch deset let, kdy kolem sebe rozmetal jen samé zlo a zmar, se dokázal zeptat PROČ?

   Tak moc jí to chtěl všechno říct, ale nedokázal to, nedokázal udržet slzy, nechtěl, aby ho viděla plakat. Stejně jako ona nepřála druhým lásku, protože ji sama nemá, nepřál on druhým štěstí, protože on sám už nebyl šťastný. Ze smrti své ženy vinil všechny kolem sebe, přesto, že za to nikdo nemohl. Záviděl druhým, že mají to, co on ne. Užíral se zlobou a nenávistí, promrhal deset let života, ano deset let života, ví to, teď si to uvědomuje.

   Už dětem nenadává, místo štěrku jim nabízí bombóny, ale ony je nechtějí, nevěří mu, čekají nějakou zákeřnost.

   Už nehází kameny, nelije vodu, sedí tam ve svém křesle a čeká. Čeká na ni, čeká tam každý den a doufá, že se v dálce objeví ta tříbarevná kštice v oblaku dýmu s pruhovanými podkolenkami a na každé tenisce jinou tkaničkou a ozve se to nádherné, sladké: „No to mě teda poser ...."

   Tolik jí toho chce říct, tolik jí přeje, aby našla svoji lásku, tak, jako ji kdysi našel on.

Ubíhá den za dnem a ona nepřichází. Zvedá se ze svého křesla a šourá se do domu.

Snad zítra, snad pozítří?

 

 

Stařík zemřel. Žádné zítra ani pozítří již nebude.

Co dneska prošvihneme, nemusíme zítra stihnout, taková je realita, takový je život.

„S bohem, holka, snad v příštím životě"

.....a noví majitelé domu nakládají křeslo do kontejneru, aby ho vyvezli s ostatním bordelem a po starém pánovi už nezbyde nic, ani hezká vzpomínka.

                                                                                                                             Jitka Gotterová

Autor: Jitka Gotterová | čtvrtek 15.5.2008 18:33 | karma článku: 44,69 | přečteno: 7878x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40 | Přečteno: 656x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 584x | Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy