Ještě více přímé demokracie.

Prezidentská volba ukázala jednu velmi pozitivní věc, a to tu, že český národ snese více přímé demokracie. Neustále je nám podsouváno, že musíme být součástí civilizovaného světa, že jsme pořád ještě zaostalí a hloupí.  

Opak je pravdou vážení.My jsme hybatelé civilizovaného světa, určujeme ho.Jaké překvapení,že?

Když se otočím do nedávné minulosti, žili jsme v zemi, která se skládala ze dvou národů. Když jeden z těchto národů chtěl jít svou vlastní cestou, tak se prostě oba národy rozešly. V klidu a míru. Bez jediné prolité kapky krve, bez jediné vrhnuté dlažební kostky, nebo rozbité výlohy. Ukažte mi v historii takto bezproblémové rozdělení země. Ve většině případů je dělení zemí krvavý a bolestivý proces. Jaký chcete ještě důkaz, že rozdělení Československa byl vrchol civilizovanosti?

V tomto tradičním duchu se odehrály i volby prezidentské. Samozřejmě, bylo tu jisté rétoricko - emocionální napětí mezi podporovateli obou kandidátů, zvlášť na sociálních sítích. Ale to k volbám patří. ČR není žádnou výjimkou, nemyslete si. Pamatujete si ještě atmosféru prezidentských voleb v USA? A to je prosím „bašta demokracie“. Tedy, během voleb českého prezidenta nehořela auta, nehořely obchody, policie nemusela rozhánět davy demonstrantů, nestřílelo se, nikdo nechce kvůli tomu odtrhávat část území republiky.

Češi ( Moravané, Slezané) jsou již natolik vyspělý národ, že zvládnou více přímé demokracie. Ukázala to právě volba prezidenta. Přes obrovskou mediální anti – Zemanovskou kampaň, kterou kromě TV Barrandov a Parlamentních listů, jely ve větší či menší míře všechna media, i přes to všechno prezidenta Zemana  zvolili. Proč? Protože pravá elita národa - to je ve skutečnosti ta část, která volila současného prezidenta. Akorát se nechávala dlouho umlčet zbabělými samozvanci, co se za elitu považují. Bohužel tak se stalo na Západě všude. Toto je ta část obyvatel, ke kterým mluví prezident Trump v USA, nebo paní LePen ve Francii. Tvořivá a přirozeně inteligentní část národa, která celá staletí táhla společnost. Díky hrůzám Osvětimi se nechala vtáhnout do hry manipulací současných "nadlidí".  Ale to my, zadušená střední třída jsme ta elita,která musí povstat a přihlásit se o svá přirozená práva.

Zavedení přímé demokracie prospěje zájmu této široké části národa o dění ve věcech veřejných. Ani se lidem nedivím, že se v naši zastupitelské demokracii nezajímají moc o politiku, a volební účast je většinou tristní. Koho by taky bavilo volit panáky, jejichž jedinou dovedností je umět něco slíbit, nechat se díky tomu zvolit a po volbách hájit zájmy své, místo zájmu voličů. Systém referend, přímých voleb a odvolatelnost politiků nám vytvoří prostředí větší zodpovědnosti  za věci veřejné. Lidé se zase naučí rozhodovat sami o sobě. Věřím tomu že ano, vzhledem ke zkušenostem, jaké národ udělal.

 

Autor: Petr Göndör | středa 31.1.2018 9:33 | karma článku: 35,64 | přečteno: 1202x
  • Další články autora

Petr Göndör

Revoluční rok 1968

18.9.2018 v 13:55 | Karma: 13,54

Petr Göndör

Hra o život

4.8.2015 v 9:37 | Karma: 23,06

Petr Göndör

Petiční dobrodružství

24.6.2015 v 12:04 | Karma: 38,23