Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Strany hájící svobodu a jedinečnost lidské duše

Co je příčinou toho, že nová politická hnutí a uskupení mají zpočátku širokou podporu lidí? Alespoň v případě Věcí veřejných a hnutí Ano tomu tak bylo a je (nezapomínejme ani na pana Okamuru).

Co se týče nového uskupení pana Robejška, i zde je ve vzduchu cítit jakési velké očekávání. Proč tolik vzhlížíme k novým subjektům a jsme ochotni uvěřit novým slibům a pravdám? Myslím, že je to proto, že svět čeká na novou pravdu, dychtí po novém evangeliu.

Zdá se, že si stále více lidí uvědomuje, že nám naše staré pravdy a představy o světě nepřinesly kýženou svobodu a štěstí – že nefungují tak, jak jsme od nich očekávali. Někdo říká, že „vyčpěly“ a že už sotva oživí naši zklamanou mysl – kolektivní vědomí.

Tyto pravdy nikdy dobře nefungovaly – okamžiky opravdové harmonie, svobody, míru a štěstí byly vždy vzácné a neměly dlouhého trvání; zároveň však naše staré pravdy obsahují něco, co nikdy úplně nevyprchá, ale co potřebuje novou látku k oživení.

Touto chybějící látkou je nové probuzení, jež by vrátilo některým našim starým pravdám funkčnost a smysl. V alchymii či vědě je touto látkou éter, v jazyce umělců a mystiků je základní oživující substancí duše. „Ano, bude to duše“, mělo by býti krédem tolik očekávaného hnutí.

Důraz na racionalitu a činnost, na myšlení a práci, nám od dob osvícenství přineslo jen krátkodobá uspokojení. Častěji ale zklamání a nový boj za lidská práva. Právě „realismus“ mysli a těla nás nedokázal pozvednout na vyšší úroveň poznání a nezabránil vzniku nových diktatur.

Nová svoboda přinese i větší zodpovědnost za svět, který spoluvytváříme

Do harmonického a radostného stavu nás může pozvednout jen realita duše. Sametová revoluce nám přinesla svobodu politickou i ekonomickou, svobodu myšlení i pohybu. Nová svoboda – tato chybějící látka našich životů – bude svobodou duše.

Hlavním a jediným zájmem lidské duše je prožívat a cítit. Prožívání není jen „prožívání“. Prožívat sám sebe znamená uvědomovat si svou existenci, a uvědomovat si svou existenci znamená uvědomovat si všechno, co se děje v přítomném okamžiku.

Znamená to také uvědomovat si v každém okamžiku, co si myslím, říkám a dělám. Většina lidí si neuvědomuje, jak jejich myšlenky, slova a činy působí na ostatní a jak ovlivňují jejich vlastní život; neuvědomují si, že to, co dělají druhým, dělají zároveň sami sobě.

Nemusíme nic dělat, bytí je důležitější než činnost - bude jeden z bodů naší nové pravdy

Protože jsme kladli důraz jen na myšlení a činnost, vytvořili jsme společenské systémy, jež nezahrnují širší realitu toho, čím jsme - realitu duše. Také naše školství popírá skutečnost, že existujeme na vyšší úrovni vědomí, než je úroveň našeho omezeného fyzického já.

To byla ta největší chyba, jakou jsme mohli udělat – že jsme neumožnili dětem a mladým lidem poznávat a zakoušet krásu a jedinečnost duše. Obelhali jsme je, když jsme jim řekli, že jsou jen tělem a myslí a že jim činnost zajistí poznání, svobodu a spokojený život.

Vytvořili jsme politiku, ekonomiku i demokracii, vědu i medicínu „bez duše“. Svou duši jsme zatlačili do pozadí, jen občas si na ni vzpomeneme, někteří například při nedělní mši. Je zvláštní, že ani KDU-ČSL dosud nezahrnula do svého programu, že bude hájit zájmy duše.

Duše chápe svou jedinečnost. Proto přišla na svět, aby ji prožívala. Duši nezáleží na našem světském úspěchu ani na tom, jestli si svou činností vyděláváme. Právo nepracovat a nevydělávat si - právo jenom být, být sám sebou bude v době nové svobody základním lidským právem.

Duše si uvědomuje, že je věčná a že k svému přežití nemusí nic dělat - na rozdíl od mysli a těla. Protože jsme doposud věřili, že jsme myslí a tělem, snažili jsme se za každou cenu přežít. Tento věčný boj o přežití, který nás dovedl na pokraj katastrofy, ukončí až realita duše.

Autor: Jiří Goldman | čtvrtek 22.12.2016 10:58 | karma článku: 7,46 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Jiří Goldman

Přišel čas probudit všechny spáče a ukončit náš nesmyslný boj o moc nad světem

Pravým důvodem všech událostí po roce 2000 - toho, co se děje - je zpochybnění mocenského uspořádání života a jednou provždy vrátit lidem na Zemi moc a kontrolu nad vlastním životem.

27.10.2023 v 13:57 | Karma: 7,75 | Přečteno: 274x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ukazuje se, že nástroje konvenční vědy a medicíny jsou omezené

Jsme svědky toho, jak konvenční medicína (společně s vědou) dosáhla svých hraničních možností udržet populaci v dobrém zdravotním stavu.

24.11.2021 v 11:34 | Karma: 7,84 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Tmářství ve vědě a medicíně jsme dlouho přehlíželi

Jak je možné, že současná věda a medicína nabyly tak obludných fanatických rysů a že ti, kteří vedou svatou válku s covidem, ignorují vzrůstající chaos a utrpení lidí?

15.5.2021 v 15:59 | Karma: 19,40 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ujišťuji každého, že budeme opět svobodně cestovat, mluvit a "dotýkat" se jeden druhého

A také zpívat, hrát a tančit. A to i bez potvrzení od doktora a hadru na tváři. Budeme ohromeni, co všechno (z)můžeme v novém světě.

3.5.2021 v 18:29 | Karma: 9,81 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Jaký národ, taková vláda

Proč vláda nabírá jen lidi, kteří jsou ochotni dál prohlubovat společenskou, ekonomickou a emoční kalvárii, jež je žalostným projevem úpadku lidského ducha v politice, ve vědě i medicíně? Inu, slepí vedou slepé.

28.4.2021 v 18:23 | Karma: 10,87 | Přečteno: 405x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Narodil jsem se v roce 1964. Vedu kontemplativní způsob života. Hledání a zkoumání "věčné pravdy" člověka nikdy neomrzí, jakmile překoná tíhu tělesného bytí. Hlubokou mystickou koncentrací jsem se zabýval i v předešlém životě. Na svém panství v Jasné Poljaně jsem prosazoval nenásilnou neposlušnost vůči autoritám a systému. Jako reformátor ruské společnosti jsem "hlásal" zrušení hierarchických struktur a soukromého vlastnictví, neboť jsem v tom spatřoval největší společenské zlo, čímž jsem se stal trnem v oku světské i církevní moci. Touha po dokonalém a jednoduchém způsobu života mě neopustila a budu ji jako svou základní myšlenku dál rozvíjet i v této fyzické existenci. Bezpodmínečná láska a nekonečný tvůrčí potenciál lidské duše se staly předmětem mého každodenního výzkumu. Zajímám se o astrologii, poezii a prózu. Dělal jsem závodně krasobruslení, takže mám vztah ke sportům a hudbě. Mou oblíbenou hrou je Anarchy Online, jež se stala mým druhým (virtuálním) domovem. 

Seznam rubrik