Jsou motivační knihy novodobým sektářstvím?

Jednou knihou to nikdy nekončí. Aby Vaše „cesta“ byla kompletní, musíte si koupit ještě další. Vrcholem propojení a osvícení je setkání s autorem knih, které Vás bude stát v lepším případě soudnost.

Jak si správně přát, Jak získat toho pravého navždy, Jak se stát milionářem, Jak se stát lepším člověkem, Jak mít rád sám sebe, Jak zhubnout napořád, Jak se dostat… no, doplňte si raději sami.

Stovky titulů, které nelze minout bez povšimnutí

Dané publikace radí, jak být šťastný, splnit si sen, popř. mít víc peněz. Vždy to s sebou nese nějaké to „ale“, dále spoustu kompromisů, sebemrskačství a mnohdy i potupy. Cíl je jasný: z člověka se stává předmět ovládaný autorem, který to s Vámi myslí dobře. Vy jste ten špatný a zkažený člověk a jediná cesta k dobru je následovat cestu s cílem být lepší.

V těchto knihách se člověk dozví, jak je vlastně neschopný, hloupý a sobecký. Jednou po Vás chtějí ať nemyslíte jen na sebe, podruhé zase na sebe myslíte málo. Pokaždé je s Vámi něco špatně a jen jeden člověk Vás může napravit – autor knihy. Zcela nenásilnou formou Vás provede tím, čím si mnohdy sám prošel a jeho/její recept je ten jediný pravý.

Čtenář popleten tím, co si doposud sám myslel (to je asi naposledy, co si sám něco myslel, protože otěže přebírá někdo jiný) se zhrozí, jak hrozný život vlastně vede. Odteď bude jeho jedinou snahou žít lepší život na jehož konci čeká osvícení. Vše za pomocí nového guru – autora knihy.

Setkání s guru

Poté co si zmatený jedinec přečte všechny autorovy knihy a stejně tak i knihy jiných podobně smýšlejících „spisovatelů,“ vše samozřejmě koupené vlastními finančními prostředky, protože je třeba podpořit autora v jeho bohulibé práci, je jediným dalším krokem setkání se svým guru. Tato setkání bývají často ve wellness hotelích nebo na prapodivných místech, o kterých většina nemá ani tušení a stojí nemalé peníze. Náplní jsou přednášky a meditace, při kterých se máte možnost přiblížit k cestě za poznáním.

Málokdo si na konci víkendového pobytu přizná, že kdyby těch 9000,- a více tisíc investoval jinam, udělal by líp. Raději bude zticha a s americkým úsměvem bude s nově nabytými přáteli diskutovat na sociálních sítích o tom, jak to bylo pozitivně nabíjející a osvěžující.

Omámené kamarádky a jejich dobře míněné rady a dárečky

Svou nově nastoupenou cestu si nenechávají pro sebe a jako ovečky šíří slávu nové filozofie dál. Z mnohých kamarádek se časem stane odstrašující případ společnosti. „Vždyť ta holka byla úplně normální, veselá a byla s ní vždycky psina,“ říká okolí. „No jo, ale taky měla nějaké rodinné problémy, ale to se moc neví,“ pokračují jiní.

Postupem času Vás zahrnují dárečky, se kterými nevíte „kam s ním“. „Moudré“ knihy, symboly v podobě šperků, to je jen málo z toho, čím to vždycky začíná. Pokračuje to vždy povídáním o setkání s lidmi stejného = toho jediného správného smýšlení a pozváním do „kruhu“ mezi přátele.

Často také mají „dobře míněné rady“, kterými se Vám snaží naznačit, že Váš život se nevyvíjí v souladu s přírodou, filozofií někoho či spěje rovnou do záhuby. Tito „přátelé“ mají potřebu Vás přivést na dobrou cestu, protože Vy jste do té doby netušili, jak špatný a nenaplněný život vedete…

Cesta je jen jedna

Tak určitě.

Cesta každého je dána jeho správnými či špatnými rozhodnutími a nikdo nemá právo do nich zasahovat. Lidský život je jedinečný v tom, že si jej z větší části můžeme řídit, jak chceme. Ať už je to lépe či hůře, zodpovídáme si za něj sami. Slovo zodpovědnost…jak málo stačí a zříkáme se zodpovědnosti za vlastní život. Máme strach žít? Možná. Málokdo pohlédne do svého nitra a řekne: “Je to těžké, ale dám to. Je to přece můj život, a ne někoho jiného!“ V současnosti čelíme spíše tomu, že je možná lepší, když to za nás někdo rozhodne, nebo ne?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Bojanovská | pondělí 4.10.2021 14:18 | karma článku: 17,11 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Martina Bojanovská

Hlídejte si svého staříka

10.11.2023 v 19:31 | Karma: 37,29

Martina Bojanovská

Pocta mému muži

7.7.2023 v 16:13 | Karma: 36,63

Martina Bojanovská

Sedl sis mi do klína

17.6.2023 v 8:51 | Karma: 15,26