Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škatulka, nebo názorový veletoč?

„Mysli na to, že ti při posledním soudu všechny tvé filmy promítnou,“ řekl jednou Charlie Chaplin. Neplatí to jen o filmech, platí to i o názorech, článcích, prohlášeních – což je pro blogera obzvláště příhodné. Lze si však pro poslední soud nějak připravit výhodnou pozici? Je vždy dobré být ve svých názorech konzistentní?

Škatulka

Zde si můžeme vytvořit dva opačné póly. Na jednom konci stojí autor, který se po celý život jednotně přidržuje stejné názorové linie, někdy i tak křečovitě, že nad svým postojem k určitému problému nepřemýšlí věcně, ale tak, aby byl zajedno právě s jeho názorovou linií. To lze často vidět i u našich politiků. Řekneme si, že politik (aspoň v našich podmínkách) má zde dobré alibi, ten se musí držet linie stranické. My jsme jej zvolili jako představitele nějaké strany, tedy jsme jej zavázali, aby dodržoval volební program, to, co nám „slíbil.“ Toto alibi však neobstojí, politika je kompromis a politik zkrátka všechny sliby nikdy dodržet nemůže.

Právě naopak, ona kostrbatá snaha o názorovou konzistenci působí mnohdy směšně. Myslím, že u Václava Bělohradského jsem v tomto smyslu narazil na pojem argumentace založená na identitě. Tedy na identitě předem zvolené, na škatulce, do které jsme buď dobrovolně vlezli, nebo nás do ní sice někdo šoupnul, ale my z ní odmítáme vylézt. Opakem je pak identita založená na argumentaci. To znamená, že se k problémům snažíme přistupovat věcně, nikoli podle nějaké ideologického mustru, a až pokud se naše řešení často shoduje s nějakým obecnějším, předem vytvořeným rámcem, nám bude přidělena (jinými) identita. Na tu však hledět, pokud nechceme, nemusíme.

Názorový veletoč

Jsme u druhého pólu. Pokud se přidržíme toho, že existují nějaké obecnější názorové rámce, podle kterých lze měřit, zda jsou něčí názory jednotné, můžeme u některých osob zaznamenat tzv. názorový veletoč, který bývá mnohdy terčem kritiky. Ta však není často oprávněná a veletoč je krokem správným směrem. Chceme snad požadovat názorovou konzistenci a důslednost u přesvědčeného neonacisty? U něj by byl veletoč jistě příhodný.

Nebo jiný příklad. Janu Fischerovi se občas vytýká jeho členství v komunistické straně, což jej podle kritiků může zdiskreditovat v boji o prezidentský úřad. Ke kritice se pak přihodí ještě dovětek „Jednou komunistou, navždy komunistou.“ I pokud bychom předpokládali, že Jan Fischer vstoupil do KSČ z přesvědčení (v 80. letech málo pravděpodobné), dnes jej můžeme zařadit mezi zastánce hodnot ústavní demokracie. Tento názorový veletoč se nám může zdát nedůvěryhodný, můžeme Fischera nazvat oportunistou. Není to ale lepší (pokud samozřejmě zastáváme hodnoty rovnosti a svobody), než kdyby zůstal komunistou? V každém případě je situace těch, kdo často mění stanoviska, obtížnější, protože nutnou cenou za změnu je umění ji vysvětlit. Toto umění stavím výše, než jednotu.

Označení

Pokud lpíme na jasné identitě nebo rádi reprezentujeme nějakou vlajku, můžeme se označit. Třeba za kovaného liberála. Nebo můžeme jít více do hloubky, třeba jako Daniel Bell, který se označil za socialistu v ekonomii, liberála v politice a konzervativce v kultuře. Označení nám však, i když si to neradi připouštíme, omezuje manévrovací prostor. Jakmile se veřejně zařadíme, můžeme ucítit tlak ze strany společnosti na jednotnost našich názorů s námi vyhlášenou příslušností, čímž se nebezpečně přiblížíme riziku argumentace založené na identitě. Jako nejlepší východisko bych, pro sebe jako autora (který nepíše blog poprvé, a který si již udělal malý poslední soud své středoškolské grafomanie) viděl právě ponechání volného pole působnosti bez označení, samozřejmě s nutnými „ústavními“ limity. Budiž tedy tomuto oslímu můstku k dalším článkům učiněno zadost. Dobrý večer :-)

Autor: Jan Géryk | sobota 18.8.2012 21:19 | karma článku: 6,56 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.