Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

Erik Tabery z Respektu dnes pro Český rozhlas prohlásil: „Chápu kolegy, že za normálních okolností by karikatury netiskli, (...) ale výsada naší civilizace: právo překračovat hranice a svoboda slova, by měla být v tomto ohledu neomezená.“ Svoboda slova je nepochybně hodnotou, kterou je třeba bránit, nicméně je třeba posuzovat i obsah, k čemu ji používáme. Místo toho, abychom spíše zdůrazňovali naši odlišnost od radikálů tím, že nesouhlas s názory druhých u nás neřešíme vražděním, tvrdí Erik Tabery, že neotisknout teď ony karikatury Proroka je zbabělost a novinářské selhání. Místo nenásilí tak vyzdvihuje na naší společnosti neomezenost. Reprezentuje tak výrok typu „Jsme lepší než vy, protože si můžeme říkat, co chceme, byť tím urážíme něco, co je pro spoustu našich spoluobčanů svaté.“

Jistě, karikatury Proroka mohou být mnohdy míněny ne jako výsměch cizímu náboženství, ale jako kritika zvůle těch církevních či politických (či rovnou obojí najednou) představitelů, kteří právě takovéto zobrazování ve vlastní zemi tvrdě trestají a udržují tak nesvobodu. Zde bych chtěl ale ukázat na pro mě důležitý rozdíl. Zatímco nějakou disentní karikaturu Proroka v bigotní zemi lze chápat jako svého druhu hrdinský čin, odmítnutí publikovat podobné kresby v zemi svobodné není zbabělost. Disponujeme-li darem svobody slova, je naopak ctnostné umět si stanovit meze. Tím nemyslím shora nastavenou cenzuru, ale meze vytvořené autorem či shodou společenství autorů, kdy omezím svou svobodu projevu například ve prospěch dobrého sousedského soužití.

Muslimové vědí, proč jsou opatrní Mohameda zobrazit. Nechtějí dopadnout jako, slovy Alexise de Tocquevilla, „pobožní lidé (kteří) uctívají sochu a zapomínají na božstvo, které představuje.“ Ani my bychom se neměli nechat strhnout mantrou pouhého zobrazování – „říkám věci na hraně jen proto, že můžu“. Toto rozlití v neomezenost znamená stržení zmíněné hrany – znovuustavení hrany je pak možné jen skrze zásah z prostoru mimo svobodu slova, tedy násilným činem.

Nadsazení svobody slova jako pouhého procesu nad obsah pak vede mnohdy k paradoxním postojům. Catharine MacKinnon poukázala nejen na fakt, že liberálové často hodnotí svobodu projevu více, než jim vadí zneužívání žen násilnou pornografií, ale také na fakt, že toto seřazení hodnot přišlo i zevnitř ženského hnutí vytvořením „Feminist Anti-Censorship Task Force”. Z našeho prostředí připomeňme například vyhlášeného romantika Tomáše Kluse, který odmítal účastnit se ankety Český slavík na protest proti vyřazení rapera Řezníka, proslulého násilnými texty, ze soutěže:    „Já si Řezníka podruhé nepustím, jeho tvorba mi přijde přes čáru, ale chápu to jako uměleckou provokaci.“

Tak jako někdo nemusí rozpoznat možnou ironii v Řezníkových textech opěvujících násilí, nemusí radikální muslimové chápat naši tradici schopnosti umět si udělat kontroverzní legraci ze sebe samých i z druhých. Autorské sebeomezení, motivováno jak slušností, tak opatrností, ale neznamená uzavření a nevede ke strachu z cizího, naopak si uvědomuje přítomnost cizího a vede k dialogu, nikoliv k nadřazenosti neomezeností. Sebe-omezenost jako ctnost je totiž také charakteristickou vlastností naší kultury, a to právě v příklonu k nenásilnému řešení konfliktů – a s tím spojeného spravedlivého potrestání násilí. Důsledná kritika teroristických činů by pak měla být projevem tohoto uvědomění si mezí. Mezikulturní dialog by měl směřovat k učení se stanovení mezí – jak u hranic násilného jednání, tak u uvědomění si (nutno však znovu zdůraznit ne shora nařízených a navždy daných) hranic, které jsou v rámci svobody slova důležité jako tato svoboda sama.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Géryk | pátek 9.1.2015 23:09 | karma článku: 13,10 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Jan Géryk

Když Andrej Babiš nechce být jako politik...

...ať se ním raději nestane. Takto nejjednodušeji lze vystihnout kritiku ze všech stran politického spektra vůči antipolitice definované štěpením spokojenost/nespokojenost. Například kritika hnutí ANO 2011 z pera Václava Bělohradského je zaměřena proti slovníku Andreje Babiše a jeho sympatizantů, kteří chtějí do politiky zavést „makání“. Viz slogan ANO: „Nejsme jako politici. Makáme.“

21.10.2013 v 21:21 | Karma: 12,52 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Okolo snu Martina Luthera Kinga

Včera jsme si připomněli 50. výročí projevu Martina Luthera Kinga „Mám sen“. Každé třetí lednové pondělí mají Američané volno na Den Martina Luthera Kinga. Z projevu „Mám sen“ citují politici napříč názorovým spektrem. Díky jeho činům a částečně i díky násilné smrti se stal ikonou, některými Američany je King přiřazován k Otcům zakladatelům. To však ale není jediná cesta. Kinga nemůžeme zakonzervovat u ideje černošského a bělošského dítěte, které se vedou za ruku. Naopak, je třeba jej snést z nebe na zem, učinit z něj osobu, se kterou se polemizuje. Mluvil totiž o tématech, která jsou aktuální dnes a denně.

29.8.2013 v 19:13 | Karma: 8,16 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Jak by vypadala vláda Rusnok 2?

Miroslav Kalousek ve středu večer přišel s návrhem mimořádné schůze sněmovny, kde by se hlasovalo o jejím rozpuštění. TOP 09 se tak přidala k levici a rovněž volá po předčasných volbách. Do médií to Miroslav Kalousek vysvětlil rozpadem stojedničky. Byl to však jeho hlavní motiv?

9.8.2013 v 18:08 | Karma: 11,13 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Dosti bylo Williamů a Georgů?

Kate porodila syna, bookmakeři tipují, že to bude George nebo James. Dva zdroje blízké královské rodině však potvrdily, že se věci mají jinak. Druhý nejslavnější britský pár (po Beckhamových) údajně uvažoval o jménech z úplně jiných jazykových rodin.

23.7.2013 v 14:25 | Karma: 15,14 | Přečteno: 885x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Česká "férovka"

Večerní máj byl za časů Karla Hynka Máchy lásky časem. Večerní pivnice Máj je u nás ve městě prostorem příjemného klábosení. Večerní Máj v Českých Budějovicích je v posledních týdnech spíše místem napětí, kde výklad slova férovka zdá se mi poněkud nešťastným.

7.7.2013 v 14:03 | Karma: 10,04 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Opilci, nahý zadek i prsa. Nápad sblížit města přes portál se proměnil v chaos

14. května 2024  22:04

V Dublinu a New Yorku před týdnem začal fungovat kruhový videoportál. Je součástí veřejné umělecké...

Je třeba zastavit válku, pro vítězství v terénu je pomoc dostatečná, míní Pavel

14. května 2024

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.