Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když Andrej Babiš nechce být jako politik...

...ať se ním raději nestane. Takto nejjednodušeji lze vystihnout kritiku ze všech stran politického spektra vůči antipolitice definované štěpením spokojenost/nespokojenost. Například kritika hnutí ANO 2011 z pera Václava Bělohradského je zaměřena proti slovníku Andreje Babiše a jeho sympatizantů, kteří chtějí do politiky zavést „makání“. Viz slogan ANO: „Nejsme jako politici. Makáme.“

Z tohoto podání jde vyčíst, že makání je jakýmsi opakem politiky, která se dá nahradit efektivní prací. „Problémem není makání,“ píše Bělohradský, „ale jaké cíle tím ‚makáním‘ chceme realizovat, a o tom lze rozhodnout jen politicky.“

Použijeme-li termín Hannah Arendtové, tak podstatou politiky je především Jednání. Poslanec, který pouze „maká“, nebude nikdy dobrým koaličním partnerem. Makání vidím jako činnost, kterou jedinec dělá za dosažením cíle, jímž je volební program, nehledě na okolí. Jakýkoli kompromis s koaličními partnery se tak stane kaňkou, snížením procent z čtyřletého plánu, nižší maximalizací „firemního“ zisku. Takové chování by mohlo jít naopak proti Babišovým slibům o nastartování ekonomiky, protože by brzdilo dohodu uvnitř vlády, která bude při současné rozdrobenosti politických stran možná velmi nesourodě koaliční.

Pokud se vrátíme do starého Řecka, tak tam člověk, který makal, měl přístup do politiky zapovězen. Ten, kdo makal, tedy zpravidla otrok, nebyl nezávislý, makal vždy pro někoho. Naopak nezávislými byli ti „nemakačenkové“, kteří těžili z otrocké práce, a kteří měli prostor pro jednání. Pokud tedy Andrej Babiš tvrdí, že bude makat, musíme se ptát – pro koho? Pro všechny občany? To je málo pravděpodobné, jelikož to jde proti „makající“ logice, která velí nečinit kompromisy, navíc v dnešní době, kdy zákony upravují do detailu většinu společenských institutů, ani dobrý kompromis neuspokojí všechny. V ideálním případě snad pro všechny své voliče, nicméně i to je v koalici složité. Navíc konkrétně u Babiše je zde stále hlodák pochybnosti makání ve prospěch konkrétních podnikatelských zájmů.

V antické polis by člověk s majetkem Andreje Babiše jako jeden z nejmajetnějších občanů jistě patřil mezi přední účastníky politických Jednání. Nicméně je rozdíl mezi athénským aristokratem, pro kterého je politická činnost jako náplň veřejného života pravidlem a současným velkopodnikatelem, který byl (nutno uznat) asi celý život zvyklý opravdu makat, čili činit nepoliticky. Pokud ale při přechodu od podnikání k politice není schopen jednání a makání rozlišit a vnáší makání do politiky, dělá chybu.

K tomu je na závěr přiléhavá věta, kterou Karel Hvížďala v jednom eseji cituje bývalého soudce německého ústavního soudu Uda Di Fabia: „Kde se do hospodářství pletou politici, daří se mu vždycky špatně. Proto říkám, že podnikatelé rozumí politice jako politici rentabilnímu hospodaření, to znamená vůbec ne.“

Autor: Jan Géryk | pondělí 21.10.2013 21:21 | karma článku: 12,52 | přečteno: 748x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.