Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Není koho“ aneb k nízké volební účasti

Tak nám opět do Senátu ve 2. kole volil zhruba každý pátý/šestý (18,6%). Je to málo? Asi ano. Co to ale značí? Tak velkou naštvanost že lidi volbami opovrhují? Nebo jsme prostě tak v klidu?

„Ti, co nešli volit, ať si pak nestěžují,“ zní často z tábora uvědomělých občanů (sám to občas taky použiju). – „Svoboda projevu ale není navázaná na účast ve volbách,“ mohl by znít fundovanější jízlivější protiargument. Mnohem častěji ale slyšíme: „Není koho.“

„Není koho“ není pro pravidelné návštěvníky volebních místností pádná výmluva. Mohou vám podstrčit, že „Volby jsou občanská povinnost,“ „Kdo nevolí, volí komunisty,“ nebo „Politika se dotýká každého z nás, je dobré se na ní aspoň jednou za čas podílet.“ První a třetí argument jsou si zdánlivě podobné, pouze ten třetí je ale pádný, protože ten první se opírá pouze o jakousi zvyklost, která nás nenutí přemýšlet o tom, v čem je naše účast ve volbách přínosná. Navíc nemáme volební povinnost, právo volit znamená i právo nevolit a za to můžeme být rádi.

A to souvisí s druhým výrokem, že „Kdo nevolí, volí komunisty.“ To nemusí být pravda, a zde je výhodnější volební právo než povinnost. Kdo výrok č. 2 použije, může jej zdůvodnit tak, že KSČM má nejvíce disciplinované voliče. To jistě ano, voličská základna komunistů je stabilní. Jenže jak by volby při volební povinnosti dopadly, se neví. Lze totiž předpokládat, že k volbám nejdou lidé, kteří se o politiku nezajímají. Nemusí tedy příliš rozeznat rozdíl mezi ostatními stranami, které při aktuální naštvanosti budou považovat za jednu pakáž. To se může u střední a starší generace smísit s faktem, že člověk z hlavy rychleji vymazává špatné vzpomínky než to dobré, a výsledek je na světě. „Nemám koho, ale musím, tak to vhodím třeba komunistům.“

„Není koho,“ můžeme přijmout i z následujícího důvodu. Představme si potenciální voliče jako potenciální fotbalové fanoušky a politické strany (či v případě senátních voleb jejich jednotlivé kandidáty) jako fotbalové kluby. Neuvažujme ty, kteří tvrdí, že se o fotbal nezajímají (zde je rozdíl, který prozatím pominu, že politika se na rozdíl od fotbalu dotýká každého). Neuvažujme ani skalní příznivce konkrétního týmu. Zaměřme se na ty, kteří se na fotbal rádi občas kouknou, ale nemají svůj oblíbený tým.

Potenciálnímu fandovi se třeba zamlouvá útočný, kombinační fotbal, preferuje přihrávky nakrátko ve středu hřiště místo nakopávaných balonů a centrů. V naši lize ale nikdo takovou herní strategii nenabízí, k vidění je spíše prešovský beton nebo hra na jednoho vysokého útočníka. Toto potenciálního nepřesvědčí k tomu, aby se na fotbal mrknul častěji popřípadě, začal nějakému týmu fandit a šel jej podpořit. Jistě, může zde být tým, který je mu bližší než ostatní, ale pořád je to tak málo, že mu to za podporu nestojí. Nebo takový tým existovat může, ale třeba jen ve 2. lize, bez nároku na nějaký výraznější úspěch. Proto si náš fanda řekne, že jeho podpora tomuto týmu by se stejně neprojevila a byla by to ztráta jeho fanouškovského hlasu. V zásadě tedy nemá komu fandit, tak nefandí.

Stále jsme se ještě nevypořádali se třetím výrokem: „Politika se dotýká každého z nás, je dobré se na ní jednou za čas podílet...,“ můžeme dodat „...a spolurozhodnout o osudu svém a naší země.“ Na první pohled tomu nejde nic vytknout, případný protiargument „Můj hlas stejně nic nezmůže,“ je při rovné váze všech hlasů prostě hloupý. Vzít v úvahu ale lze ten, že: „Politika se mě dotýká, ale je pro mě složité se v ní orientovat, tak nevolím, protože do čeho úplně nevidím, na to raději nesahám.“

 Jít volit je na zodpovědnosti každého z nás a i odůvodněná nevolba může být zodpovědná. Politika není jednoduchá záležitost ani pro voliče, navíc když volit podle programu není při nesplnitelnosti předvolebních slibů úplně nejsprávnější vodítko. Občas se nízká volební účast interpretuje jako nesouhlas s politickou kulturou napříč politickým spektrem, tedy s jakýmsi napětím ve společnosti. To je pravda, ale především u voleb do Sněmovny (které jsou přeci jen trochu důležitější). I u těch, ale u senátních zvlášť je to ale třeba kombinovat s druhou stránkou.

Lidé si jistě uvědomují, že jinou možnost rozhodovat než ve volbách, vesměs nemají. Proto, kdyby cítili nutnou změnu nebo chtěli odvrátit hrozící nebezpečí, volit by šli. Dnes je ale naštvanost spojená s relativním klidem. Sice „Není koho,“ ale ještě mě to tak nepálí. Svou zodpovědnost si uvědomuju, ale volit nejdu, protože jsem ještě docela v klidu.

Autor: Jan Géryk | neděle 21.10.2012 22:41 | karma článku: 8,64 | přečteno: 999x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

O sebevědomé toleranci, klíčové roli obce a o tom, jak může oživení tradičních kolektivních identifikací napomoci dobrému sousedství v kontextu současné migrační krize.

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12 | Přečteno: 515x | Diskuse| Osobní

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

V rámci vyhlídky na možnou vlnu uprchlíků lze se zájmem sledovat, jak se česká společnost začíná připravovat na případný střet civilizací.

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika

Jan Géryk

Obhajoba speciálního a praktického školství

Miloš Zeman v minulém týdnu opět pobouřil veřejnost svým výrokem, tentokrát se dotknul tématu inkluzivního vzdělávání. Zemanovo vyjádření míchalo jablka s hruškami – zaznělo na návštěvě rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, což si posluchač mohl spojit s tím, že naráží na problematiku tělesně postižených. Na druhé straně použitá slova jako „etnická skupina“ či „multikulturalismus“ mohla evokovat to, že cílí na vzdělávání romských dětí. V závěru podpořil existenci praktických tříd (či škol). Nicméně předcházejícím obsahem svého vyjádření udělal pro tyto školy bohužel spíše medvědí službu.

17.1.2015 v 21:19 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Proti násilí mantrou svobody projevu?

Po útoku několika islámských radikálů na redakci francouzského satirického časopisu se s uctěním památky obětí spojilo odsouzení tohoto vražedného činu s voláním za svobodu projevu. Byť je to s ohledem na terč útoku pochopitelné, je otázka, zda je právě důraz na neomezenou svobodu projevu/slova nejlepší prostředek k obraně před násilím plynoucího z nevyzpytatelného světa střetu kultur.

9.1.2015 v 23:09 | Karma: 13,10 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jan Géryk

Co chtít (reálně) od prezidenta... a demokracie?

Ve videopozvánce na dnešní již skončenou akci s názvem „Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente“ organizátoři akce vyčítají Miloši Zemanovi především to, že národ nespojuje, ale rozděluje, a tím porušuje slib, který dal občanům. Přijde mi chybné kvůli tomuto vyzývat někoho k odstoupení, stejně jako bylo chybné ze strany prezidenta Zemana něco takového slibovat.

17.11.2014 v 22:16 | Karma: 10,73 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1036x
Student, amatérský divadelník, občasný lenoch, maloměšťák, co si už potykal s Prahou.