Mladí konzervativci radí: Nevolte komunisty

Na internetu jsem tuhle narazil na kampaň Mladých takřečených konzervativců s názvem Nevolte komunisty. Což o to, je třeba si připomínat zločiny totalitních režimů a udržet je v paměti, aby se neopakovaly, forma zvolená mladými puškami české pravice mi však přijde velmi nešťastná.

Součástí kampaně je video „Najdi 10 rozdílů mezi komunismem a nacismem.“ V některých bodech video vystihlo podobnosti, které zde existovaly, to nepopírám.  Jde mi spíše o to, že pokud se chtějí Mladí konzervativci vymezit proti nebezpečí krajních politických směrů, mělo by ono vymezení zahrnovat také apel na nevolení krajní pravice. Zvláště v případě, kdy ve svém videu používají srovnání komunismu a nacismu. Po takovém srovnání bych čekal spíše provolání typu „Nedopusťte návrat zločinných ideologií do naší společnosti.“ Nebo snad populismus napravo Mladým konzervativcům nevadí?

Dovolím si příměr. Krávy a ovce u nás onemocněly slintavkou (pokud to jde). Zemědělská komora (či jiná instituce k tomu kompetentní) zveřejní video s názvem „Najdi 10 rozdílů mezi nakaženým hovězím a skopovým.“ V závěru potom vyzývá jen k tomu, abychom nejedli hovězí. Proč? Jistě, hovězí maso je u nás mnohem častějším pokrmem, skopové si lidé dávají pouze výjimečně. Nicméně k předejití nákaze by bylo záhodno vyzvat k nekonzumaci obou druhů masa. Jedině, že by veterinární správa byla nějak spjata s lobby chovatelů ovcí, ale to doufám, že ne.

Nerad se zastávám lidí jako je Vojtěch Filip, avšak na tomto místě to udělám. V tomto videu je prostě jaksi navíc, současná KSČM, jakkoli je pro mě nevolitelná a stále velmi populistická, prostě s KSČ 50. let, ve videu dokonce nepřímo se stalinským či hitlerovským režimem, srovnání nesnese. Kampaň Nevolte komunisty souvisí s nadcházejícími krajskými volbami. To proboha nemají Mladí konzervativci proti KSČM nic jiného než toto srovnání? Není v jejím současném programu bodů, které zaslouží kritiku? Jistěže tam jsou, ale Mladí konzervativci je asi nevidí a dokazují, že antikomunismus jejich i většiny české pravice je velmi primitivní.

Poslední můj argument bude spíše takové rýpnutí. Podobné video bych rozhodně nečekal od nikoho, kdo si dobrovolně zvolil označení konzervativec. Emotivní hudba, heslovité nápisy, to podle mě patří do repertoáru jiných organizací. V tomto případě se tento pančovaný konzervatismus blíží populismu, který i když nemusí být v některých momentech nepravdivý, tak hrou na city a hledáním hrozeb tam, kde nejsou, se populismem stává. Dobrý večer.

Autor: Jan Géryk | čtvrtek 20.9.2012 22:27 | karma článku: 15,47 | přečteno: 1228x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32