Čeština genderově nekorektní

V posledních dnech se hojně diskutovalo o iniciativě Evropské komise, která navrhuje, aby 40% míst ve vedení firem tvořily ženy. Doporučuji zabývat se palčivějším problémem. Podívejme se místo na možnost kvót pro manažerky ve firmách, na otázku rovnějšího zastoupení v našem krásném, byť k ženám ne příliš vstřícném, českém jazyce.

Pravidlo jedné kapky je jedním z těžišť éry rasové segregace v USA. Říkalo, že jakákoli přítomnost afrického původu („černé krve“) v rodokmenu jednotlivce, jej činí podle práva černochem. Člověk mohl mít černošskou klidně třeba jednu praprababičku, aby byl jako černoch veřejností a právním systémem nálepkován.

Podobně je tomu u nás ve shodě přísudku s podmětem při několikanásobném podmětu. Stačí jeden muž (jedna kapka) v zástupu žen, jeden rod mužský životný v podmětu a X ženských, a už se vše řídí podle tohoto mužského prvku, jako v USA podle černošského. Nezávisle na převaze žen v podmětu, píšeme měkké I, které užíváme s rodem mužským životným. Neboli: Anča, Barča, Cilka, Danča, Eva, Františka, Gita, Hanka a Zbyňa ŠLI.

Nadějné manažerky, pokud jim nebudou házet klacky pod nohy předpisy, které jdou například proti skloubení práce s mateřstvím, mohou v dohledné době skleněný strop prolomit samy. Češtinářské pravidlo je však pravidlem jiného druhu. Anča, Barča a spol. se mohou snažit, jak chtějí, ale Y si do věty neprosadí. Proto, inspirován návrhem Evropské komise, navrhuji kvótu 40%. Pokud budou mít muži v několikanásobném podmětu zastoupení 40% a méně, budeme psát tvrdé Y.

Jedná se o jazyk, kvótu tedy nesmíme brát doslova. Počítat budeme pouze slova v daném rodě, ne počty, které se v daném slově skrývají. Tedy: Anča, Barča a všichni muži ŠLY. A naopak Andrej, Břeťa a všechny ženy ŠLI. (Omlouvám se za primitivní příklady v nerozvitých větách)

Kdybych měl uvažovat utilitárně, tak podobná kvóta velkou část obyvatelstva potěší, zbytek nenaštve. Jediní tratní budou pravděpodobně žáci základních škol, kteří budou muset při diktátech a doplňovacích cvičeních pracovat i s jednoduchou matematikou (i zde máme klad mezipředmětového vztahu), naproti tomu vydavatelé učebnic a pravidel pravopisu si budou moci výskat.

K zamyšlení. Dobrý večer.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Géryk | čtvrtek 22.11.2012 20:58 | karma článku: 12,77 | přečteno: 1368x
  • Další články autora

Jan Géryk

Nemít strach z kolektivity

20.9.2015 v 21:19 | Karma: 7,12

Jan Géryk

Těžko na cvičišti

1.7.2015 v 22:32 | Karma: 10,32