Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DG

Určitě se dostane i na pomocníky partyzánů, bez nichž by žádný odboj nebyl. Ale nejprve jsem chtěl popsat rámec operačního prostoru brigády Jana Žižky, kterou mám doufám si říct objektivně nastudovanou. Netvrdím, že mezi partyzány nebyli lumpové, ale devadesát procent z nich byli poctiví vlastenci. Byli i takzvaní hurá partyzáni, kteří působili v odboji například týden a to v době, kdy ti opravdoví již Němce například u Vizovic sami porazili. To ale nejsou partyzáni. Jsou určitá kritéria, podle nichž byly přiznávány statusy Čs.partyzána. A co se týká bratrů Mašínů, je to velice podobná záležitost,ale definice Československého partyzána je jiná. V příštím článku ji přepíšu doslovně, ale určitě tam byl vztah k druhé světové válce a boji proti okupantům, alespoň tři měsíce, za zvláště obtížných podmínek dva měsíce.A výjimečně měsíc. Přes to nejel vlak, kdo byl partyzánem čtrnáct dnů, nedostal dekret o přiznání statusu Čs.partyzána. Já jsem z oblasti, kde byli lidé v ozbrojeném odboji od 15.10.1944. Pokud máte facebook tak na profilu PRLOV 1945 se dozvíte více a nebo si počkejte na další blog.

[>-]

1 0
možnosti
RP

Když už se tady mluví o partyzánech, je třeba vedle těch, co padli se zbraní v ruce vzpomenout ty, co jim pomáhali.

Neboli na každého partyzána, který padl se zbraní v ruce, připadá nejméně desetinásobně větší počet padlých z podhorských a horských valašských vesnic a samot. Obyčejní zemědělci, ženy, děti, co je partyzáni buď sami nějak prozradili nějakými stopami nebo co padli do pasti německých konfidentů provokatérů nebo byli udáni sousedy.

Když jsem nastoupil v 80 letech za socíku po škole do první práce, tak jeden z mých prvních nadřízených byl  z takové podhorské beskydské vesnice. Pro toho byli partyzáni ti nejhorší vyvrhelové.

1 0
možnosti
Foto

O51t95t81o 89Č43e92r24n74ý

12. 12. 2014 21:22

A čím si to zasloužil Vodička? Bože ....

0 0
možnosti
IH

Jaký je rozdíl mezi popisovanými partyzány a bratry Mašíny?

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1535x
Chci silou médií pomoci v boji za zachování povědomí o II.národním odboji kde umírali Vaši předkové a jeho ozbrojeném zakončení partyzánském hnutí. Od roku 1989 vyšla jediná seriózní kniha o partyzánech - Marie Hrošová -Na každém kroku boj 2012. Pokud chcete navštívit Prlov a muzeum Prlovské tragédie, spojte se se mnou buď mailem, nebo telefonicky přes www.obecprlov.cz.