Strach je děsná potvora

Strach je prý věc nehmotná , ale mně se setsakra zhmotnila. Mám strach z jedné kolegyně v práci a čím víc s ním bojuji, tím je větší.

Začalo to docela nevině, vlastně ani nevím jak a proč. Dost jsme se spolu přátelily , měly společná témata k hovoru a najednou se mnou přestala mluvit. A co víc, začala si šeptat s druhou kolegyní  a po očku přitom koukali na mě. A pak ty významné pohledy, plné odsouzení, opovržení a pohrdání.  Následovaly taktiky typu - odchody na oběd , zrovna ve chvíli, kdy jsem tam nebyla, abych  nimi náhodou nešla – naprosté ticho ve chvíli, kdy jsem se nepřiblížila…..

 

Nejsem školená v těchto praktikách holčiček z mateřské školky ( teď budeme kamarádit spolu,  tou  druhou se nebav ona je taková a maková ), promítla jsem si několik dní zpátky co jsem řekla nebo dělala, ale na nic jsem nepřišla a tak jsem se nad to povznesla. Dobře, mají k sobě blízko, to je v pořádku , já si nedělám vlastnické právo na nikoho, s tím jaké jsou nic nenadělám.  Ale ono to pokračovalo. Za několik dní už se mnou nemluvila ani klika od dveří.  To už bylo i na mne trochu moc. Zpytovala  jsem svědomí , pochybovala o sobě, co jsem proboha , tak strašného udělala!    A strach, ta potvora už byl tady.

 

Musím  to řešit  a dospěle, rozhodla jsem se.

 

„ Co proti mně máš ?" byla moje první otázka.

„ Já, nic."  Odpověděla a honem se zabrala do práce.

„ Tak proč se mnou nemluvíš?"

„ Já s tebou mluvím."

To už jsem přidala na důrazu i na hlase „Já se tě  ptám, co jsem  udělala, protože ta situace tady není normální, na otázky mi jenom odsekáváte , vyhýbáte se mi , tak se asi něco muselo stát ? Tak to chci vyřešit.“

 

Chvíli bylo ticho a všichni ostatní byli tak zabraní do práce, jak jsem je ještě neviděla, pak se nadechla, otočila se konečně ke mně a pronesla triumfálně : „ To musíš vědět ty, co jsi udělala a já se s tebou o tom nebudu bavit!"

 

A bylo to tady pocit viny a strach. Teď už jsem byla plná pochyb jsem přemítala, zpytovala , vzpomínala, ale marně.

   

Nebudu vás unavovat podrobnými rozhovory, ono jich zase až tak moc nebylo. Taky jsme si na sebe slušně zařvaly, to když jsem neodbytně žádala vysvětlení, aby se vyjasnilo a mohly jsme v klidu pracovat. Odpovědi byly pořád ty samé dokola. Nebude se mnou o tom bavit a nic se neděje, všechno si to jenom vymýšlím.

 

Po měsíci vypadal můj pracovní den tak, že jsem ráno a večer pozdravila , celý den se mnou nikdo nepromluvil, musela jsem sebrat veškerou odvahu a přestat se klepat, když jsem musela (a to bylo několikrát denně) s někým něco probrat pracovně. To byl největší kámen úrazu. Zkuste si  něco pracovního vyřešit, když  

- dělá , že vás neslyší

- neodpoví vám a vy stojíte jak žebrák

 – cokoliv co řeknete ( podotýkám, že šlo o maličkostí, nic zásadního) je označeno jako „Zase si něco vymýšlíš a do všeho kecáš"

 

Běžel čas a já byla stále víc a víc deprimovaná, plná strachu, co zase bude a uzavřená do sebe. Když to nemohu řešit, budu si dělat svou práci a ať mi trhnou!  Tak nebudu v práci mluvit , je to děsné , ale zvládnu to. Kdybych doopravdy něco udělala, řekla by to, já bych to mohla změnit nebo se omluvit a hlavně vyřešit. Ale tady vůbec nejde o to vyřešit. Nejsem žádná křehounká putička , jenže ať jsem chtěla nebo ne, válcovalo mě to.

 

 Jak jsem se uzavřela do sebe, nevšimla jsem si , že se lavina šíří.  Když mě naše vedoucí zarazila po dvou slovech věty ( chtěla jsem jí oznámit, kdy si vyberu dovolenou) „ Už zase do něčeho šťouráš!", ztuhla jsem. Tak to ne! Zašla jsem za ní, sdělila jí jaká je u nás situace a na oplátku se dozvěděla, že si k ní chodí na mně všechny stěžovat, že se jim pletu do jejich soukromých rodinných věcí!  ( a to už jsem asi 3 měsíce poctivě mlčela 8 hodin denně) A , že už neví co s tím, že  si tedy budeme muset  všichni společně sednout a probrat to, až nato bude čas – když tedy chci.   Zatím, čas nebyl, pořád je tolik práce.

 

A tak teď řeším co dál. Díky pochybnostem a strachu jsem se dostala do pozice  špinavého hadru na podlahu.  Uvažovala jsem o tom, že změním zaměstnání, ale proč bych vyklízela prostor já ? Není jednoduché sehnat práci v mém středním věku a kromě toho já ji mám celkem ráda a dělám ji dobře.

 

 Jak někoho přesvědčit o něčem , když  nechce slyšet? Jak se bránit  proti manipulaci a pomluvám ? Věc, kterou si myslí většina, je pravdivá? Jak to , že to nikoho nezajímá? To mají všichni jasno? Nikdo se mě nechce zeptat jestli je to pravda, ani mi říci co proti mně má ? Nikdo to nechce řešit? Nebo se všichni jen bojí té jedné kolegyně ? Bojí se s ní nesouhlasit, aby se neocitli na té straně ,co já ?

 

Připadám si , že si tady taky tak trochu stěžuji a žaluji a asi to tak je. Ale já si vážně nevím rady a připadám si bezmocná.

  

Autor: Marcela Ganišinová | čtvrtek 27.3.2008 14:53 | karma článku: 20,01 | přečteno: 1189x
  • Další články autora

Marcela Ganišinová

Ploty (fotomatiné)

13.3.2014 v 8:45 | Karma: 16,78

Marcela Ganišinová

Ledohrátky ( Fotomatiné )

13.2.2014 v 8:38 | Karma: 17,94

Marcela Ganišinová

O pomíjivosti

4.2.2014 v 10:58 | Karma: 15,20

Marcela Ganišinová

Podzimní stínové divadlo

3.11.2013 v 22:18 | Karma: 16,85