Univerzální a soukromý zájem v politice

Věčnou otázkou zůstává, nakolik jsou univerzální zájmy, které ten který politik veřejně zastává a financuje z veřejných rozpočtů.

Myslím, že politik by měl prosazovat univerzální hodnoty a přemýšlet o širším kontextu. Samozřejmě v komunální politice na Kladně asi sotva někdo prorazí s tématem zemědělských dotací, které jsou klíčové na úrovni evropské unie. Politik vždycky zůstane tak trochu lokální podle úrovně, na které se pohybuje.

Vždycky ale na každé úrovni existují témata více a méně univerzální, a v extrému jsou pak témata daná soukromými zájmy. Takové zájmy by politik obhajovat ani prezentovat rozhodně neměl.

Pokud vztáhnu tento obecný předpoklad na svou aktivitu na Kladně, můžu to shrnout na příkladě modernizace dráhy.

Obecně zastupuji město při jednáních o podobě trati. Železnice bude modernizována a cílem města je, aby v území nevznikla moc velká bariéra, aby stavby stanic byly pohledné a udržovatelné, aby na ně navazovala městská hromadná doprava atd. Při tom všem je nutné mít na paměti, že investor modernizace je ochoten něco z našich požadavků zaplatit a něco už ne. Tento zbytek pak bude muset již hradit město a zde je tedy nutno již v kontextu kladenského rozpočtu pečlivě vážit, aby šlo o požadavky univerzální a obecně prospěšné.

V případě, že bydlíte těsně u trati, jako já, je samozřejmě nutné si dát velký pozor na to, abyste nemíchali soukromý zájem do toho univerzálního.

zastávka Kladno město bude přímo pod mostem, s eskalátory, výtahy a komfortními nástupišti

Můj soukromý zájem je zachování a odkoupení budovy nádraží Kladno-Ostrovec. Je v něm kus historie, zároveň ale nedosahuje kvalit jiných větších nádražních budov. Ani naši předchůdci na radnici na poli architektury nepokládali nádraží za takovou hodnotu, aby o něj výrazněji bojovali. Mně osobně ta budova připadá zajímavá, jsem na ni zvyklá, má pro mě svůj význam a nádherný výhled na město. Můj soukromý názor je, že by se měla zachovat a znovu využít.

Zároveň vím ,v jakém stavu jsou rozpočty města a kolik kterých investic město čeká.

Proto jsem zvolila jinou cestu než se snažit svůj soukromý zájem uplatit z městskéhorozpočtu. Pro řadu lidí jde o nepochopitelný krok, kdyžse člověk, který má funkci zastupitele, a tedy přímý vliv na finanční toky městského rozpočtu, rozhodne nevyužít veřejných prostředkůpro záchranu nějakého objektu. Když zastupitel nevyužije svého "postavení" a nesnaží se přesvědčit vedení města k tomu, aby břímě vlastnictví a odkupu vzalo na sebe. V některých případech jsem dokonce pokládána za neschopnou, že zachování nádraží neprosazuji politickou cestou.

osobitá krása původní stanice Neu Kladno, která však při modernizaci možná padne k zemi

Dva jednoduché důvody. Kladno bohužel nemá peněz nazbyt, a to ani na údržbu toho, co už vlastní. A druhak protože se domnívám, že nelze soukromý zájem zaměňovat s tím univerzálním, který by měl veřejný představitel zastávat.

Proto se zcela soukromě snažím zachránit budovu nádraží Kladno-Ostrovec, aniž bych vysilovala veřejný rozpočet a aniž bych prezentovala svoje měřítka a svou čtvrť či její nádraží jako stejně důležité jako například vzhled dobudoucna mnohem frekventovanější stanice Kladno město nebo jiné problémy, které na této trati musíme řešit.

Nejsem přece v zastupitelstvu za Ostrovec, ale za Kladeňáky a za Kladno.

 

Autor: Anna Gamanová | pátek 7.2.2020 20:00 | karma článku: 5,89 | přečteno: 218x