Stín na Kladně

Vloni se na Kladně vysázelo asi 75 stromů. Pokácelo se jich zhruba dvakrát tolik. Číslo není úplné, ale poměr je výrazně v neprospěch nových výsadeb. Čistě subjektivně jsou některá místa na sídlištích vypražená a prázdná, ...

...máme množství velkých přehřívaných parkovacích ploch bez jediného stromu, objektivně ve městě chybí květinový detail a také kvetoucí keře. Zkrátka vegetace na Kladně dnes je celkem nuda a v létě navíc čelíme dlouhotrvajícím suchům, v kterých travní plochy ještě občas nakrátko posečené (byť omylem a v rozporu s požadavky města jako třeba v loňském roce) neobstojí a neodvratně vyschnou na hlínu až do doby, kdy zas zaprší.

Řada stromů není v dobrém stavu, někde padnou k zemi kvůli tomu, že stojí na sítích, jinde se staví. A stromy musí ustoupit. Část výsadeb se obnoví díky institutu náhradních výsadeb, kdy se jinam vysadí ekvivalent odstraněných dřevin. Město by ale mělo jít příkladem v obnově vegetace celkově, a nejen úkolováním soukromých investorů v náhradních výsadbách.

Proto v současné době běží několik projektů na výsadby do sídlišť. Jde o rozdělovské sídliště u Energie, o sídliště Sítná, o Štěpánku, v přípravě je Okrsek 4, okolí podjezdu atd atd. Jsou to levné věci, nic převratného, jen si někdo sedne nad mapu podzemních sítí, nad mapu chodníků, veřejného osvětlení, zváží stávající dřeviny a jejich stav a budoucí údržbu, zváží kompozici a celkové vyznění a navrhne následně při zohlednění všeho řečeného dosadby, připraví výkazy výměr a pak se dá soutěžit a sázet. Nic složitého, ale nějaká práce to je.

Co je zvláštní, je to, že ačkoli se společně s odborem životního prostředí snažíme uvedené dosadby navrhovat a připravovat, někdy se do realizací úplně nehrnou. Nevím proč. Nedokázala jsem na to přijít ani po roce a půl, co se na úřadě pohybuji. Pak je otázkou, kde přesně leží příčina toho, proč se na Kladně moc nesází. Pevně doufám, že se nám trend podaří otočit. Tak jak je to dnes, to totiž vrhá nepěkný stín na práci úřadu a naopak v horkých letních dnech se v budoucích letech pomalu nebude kde schovat, protože jsme poslední roky v tomto směru na Kladně tvrdě zaspali.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna Gamanová | pátek 13.3.2020 21:59 | karma článku: 7,45 | přečteno: 153x