Rozpočet 2021 - aneb kde vezmeme na autobusák, hlavní třídu a střechu stadionu?

Nové vedení města cíleně směřuje k rozpočtovému provizoriu. Nechce slyšet od odborů magistrátu, jaké projekty mají připraveny a zatím plánuje gigantické investice, které mají jediný problém - chybějící financování.

Proč se nás tým kolem současného primátora svými kroky snaží přesvědčit, že investice a údržba se dlouhodobě plánovat nemá a nedá?

 

Zrušená směrnice a rozpočtové provizorium

Rada začala svou práci na rozpočtu pro další rok tím, že 29.9.2020 zrušila vnitřní směrnici magistrátu města Kladna č. 52 o zpracování rozpočtu, střednědobého výhledu rozpočtu a závěrečného účtu města. Náměstek Mužík pak dostal za úkol ji napsat znovu a jinak.

Jde o obecný pokyn, jak tvořit rozpočet a kdy během roku mají jednotlivé odbory předkládat své rozpočtové plány na další rok. Dále je zde popsána tvorba rozpočtového výhledu - dlouhodobého plánu investic. Město by podle směrnice na prosincovém zastupitelstvu mělo vždy schválit rozpočet na další rok a od počátku roku podle něj hospodařit. A v tom zřejmě vězí zakopaný pes - nové vedení města preferuje řídit město po část roku v rozpočtovém provizoriu, zato se nerado nechá svazovat termíny a danými postupy. To ostatně také uvedl primátor již v rozhovoru pro MF Dnes 1.10.2020.

 

Největší nesmysl podle náměstka pro investice, plánování výdajů

Náměstek pro investice Mužík nás vzápětí informuje v úvodníku listopadového měsíčníku Kladno: ”Dalším nesmyslem bylo nařízení jednotlivým vedoucím odborů, aby do 26. října předložili kompletní návrhy rozpočtu za svoje kapitoly. Jedná se samozřejmě o naprostý nesmysl, neboť takto brzy odhadovat potenciální výdaje a příjmy není slučitelné s realitou v době koronavirové krize, kdy není nikdo schopen určit vývoj daňových příjmů, které tvoří 80 % všech příjmů města.”

Co nás čeká, nevíme

Město tedy neví, co bude s penězi dělat, až od státu přijdou? Nemá seznam staveb a dalších nákladů podle jejich důležitosti? Vedení nezajímá, jaké projekty mají jednotlivé odbory připraveny a kolik budou stát?

Tento výrok pana náměstka  ostře konstrastuje s velmi nákladnými investicemi, které v tomtéž čísle radničního měsíčníku popisuje radní pro rozvoj Rys jako stěžejní - rekonstrukce autobusáku a hlavní třídy.  V měsíčníku se dále dočteme o prioritách v investicích do sportu- o Saunovém světě a střeše zimního stadionu se stále nejasnými zdroji financování. Pokud však vedení za těmito prioritami stojí, proč nezpracuje a nepřijme rozpočet v běžném termínu? Proč nepředloží jasný investiční plán, kterým rozpočet je, jak uvedené stavby připravit a realizovat? 

vizualizace hlavní třídy, D3A architekti, odhadem 100- 150 milionů Kč

Vzdušné zámky

Proč se nás tým kolem současného primátora svými kroky snaží přesvědčit, že investice a údržba se dlouhodobě plánovat nemá a nedá? Pro koho je výhodná nepřehlednost toku veřejných financí a nemožnost pracovat v dlouhodobém kontextu? A proč v dobách, kdy se náměstek pro finance obává nedostatku příjmů kvůli koronaviru, plánuje vedení gigantické stavby, které jsou navíc zbytné a město je nebude mít z čeho zaplatit?

 

Autor: Anna Gamanová | úterý 3.11.2020 11:45 | karma článku: 4,58 | přečteno: 329x