Příklad stavby města odjinud - Hammarby Sjoestad, Stockholm, Švédsko

Před pár lety jsem navštívila přestavěný dok a průmyslovou oblast jménem Hammarby Sjoestad, ve Stockholmu, ve Švédsku. V čem je tato čtvrť inspirativní?

Přestavěné přístaviště Hammarby Sjoestad leží v těsné blízkosti centra města Stockholm. Okrsek byl dlouhodobě a zodpovědně plánován ze strany města (trvalo to roky) a dnes se kromě exkluzivního bydlení honosí kvalitní veřejnou dopravou, efektivním hospodařením s odpady, využitím odpadního tepla, vlastní produkcí energie ... a dál například zde http://www.hammarbysjostad.se/…/hammarby-…/hammarby-sjostad/

Švédská kriteria kvalitního rozvoje měst

  • nové využití už jednou spotřebovaných ploch- brownfieldů.
  • Udržitelná doprava- tzn. hromadná, cyklistická a pěší, s důrazem na omezení množství cest vykonaných autem.
  • redukce spotřeby energie
  • pečlivé zacházení s odpady a vodou

Masterplan a brownfield

Zatímco prostor byl naplánován v hrubých rysech a v páteřní infrastruktuře, Hammarby Sjoestad se skládá z 12 částí a každou z nich navrhoval jiný tým architektů. Tento postup měl za úkol zaručit, že vznikne různorodá kvalitní zástavba s pestrou nabídkou bydlení i tvarosloví, stylu, materiálů atd. Celý vývoj návrhů byl samozřejmě koordinován tak, aby týmy došly k dobrému a kompatibilnímu výsledku.

Cílem společným všem bylo navrhnout takovou zástavbu, která zajistí "mix-use"development, tedy pokud možno bydlení-práci-rekreaci v pěší dostupnosti a podnítí svou hustotou a pohybem lidí vznik pracovních míst.

První kriterium kvalitního rozvoje měst Švédové splnili snadno- jde přece o starý dok a průmyslovou oblast.

Doprava

Protože území je perfektně promyšleno, 80% všech cest jeho obyvatelé podnikají pěšky, na kole a veřejnou dopravou (srovnej Kladno vnitroměstsky cca 57%, 2018, mimo město MHD cca 35 %, 2018, údaje z Plánu udržitelné mobility). To předpokládá kvalitní strukturu zástavby, logické a efektivní - krátké- návaznosti, dobré návaznosti veřejné dopravy.

 

Redukce spotřeby energie a odpadové hospodářství

Cílem Hammarby bylo být dvakrát energeticky efektivnější než obdobná zástavba bez užití systémů využitých zde. Kriterium se podařilo naplnit. Odpady jsou v okrsku využívány pro produkci bioplynu, a ten je využit na vaření. Pálení odpadu probíhá přímo ve čtvrti. Zbytkové teplo při pálení odpadů se používá na vytápění. Část odpadů se využívá zemědělsky. Sběr odpadů probíhá skoro futuristicky- bioodpad třídíte přímo doma a je centrálně "odsáván". Další tříděné odpady ukládáte venku do systému, který je rovněž vakuově odsáván.

hospodaření s vodou je v udržitelné zástavbě naprosto klíčové

Hospodaření s vodou

Nevšimla bych si rozdílu oproti jiným švédským městům. Myslím, že zodpovědný přístup a automatické "neplýtvání" dešťových vod do kanalizace, využívání šedých vod atd. je na severu ve stavitelství a společnosti prostoupen daleko více než u nás.

Vzdělání

Pro vzdělání nejen místních, ale také zahraničních návštěvníků vzniklo informační centrum.

také intenzivně zastavěné území může být příjemné

Celkové hodnocení

Celkově je projekt Hammarby Sjoestad hodnocen jako velmi úspěšný. Byty zde jsou velmi žádané, proto se nepodařilo splnit pouze jediný cíl - dostupnosti pro nejnižší příjmové skupiny obyvatel. Na

druhou stranu se však rozšířil bytový fond ve Stockholmu celkově. Zároveň svým každodenním fungováním dokazuje tato čtvrť, že cíl "mix-use" developmentu (práce, bydlení, rekreace v pěší vzdálenosti), využití veřejné dopravy a celkového dopadu na životní prostředí představuje cestu pro budoucí rozvoj.

Autor: Anna Gamanová | neděle 5.4.2020 22:05 | karma článku: 8,69 | přečteno: 242x