Mediální scéna na Kladně

Mediální scéna na Kladně je poněkud chudá. Sem tam se sice objeví nový komunikační kanál, ve skutečnosti ale co se týče charakteru těchto kanálů, jsou si vesměs dost podobné. Obsazení na scéně je tedy stále relativně malé.

Na Kladně v podstatě neexistují komerční noviny. Zatímco regionální redakce Deníku samozřejmě má placenou sekci (a stejně jako jiná tištěná media bojuje v době internetu o přežití), Kladenské listy tištěnou podobu nemají- a placenou také ne. Jsou odkázány na reklamu. Kdo reklamu zadává a proč je tedy nutné zblízka sledovat, jelikož takový inzerent může ovlivnit i obsah.

Jiným zjevením je pak Kladenský měsíc, který je alespoň neanonymně vydáván stejným vydavatelem jako Kamelot. Kamelot, jakožto podstatně starší tištěné medium orientované na kulturu a reklamu v posledních letech přidalo ještě sekci „Milan Volf“. Jestli je to volná nebo placená inzerce, nevíme. Oba zdroje se tedy s úspěchem dají považovat za silně jednostranně zaměřené, přestože se Kladenský měsíc snaží vypadat jako nezávislé a nestranné medium. Ovšem na inzerci zřejmě závislé není a chodí všem světe div se do schránek.  Z čeho žije redakce se můžeme pouze domýšlet, v každém případě se někomu vyplatí tuto drahou záležitost udržovat.

Internetová media jsou kapitolou sama pro sebe. Vaše Kladno bylo v době, kdy jsem na jeho stránky zavítala poprvé, otevřeně sponzorované firmou náměstka Mužíka. Silné informační zdroje pro řadu lidí jsou na sociálních sítích, kde donedávna vedlo The Kladno, přičemž tento zdroj je anonymní a dal se snad pokládat za dobrou satiru, ale po výměně na radnici po posledních volbách ztratil i tuto funkci a definitivně se zařadil na stranu, kterou podporuje.

Provozovat na menším městě lokální nezávislé medium není nic jednoduchého. V době, kdy mnoho lidí  předpokládá, že informace nestojí nic a tudíž klesá ochota za ně platit, je novinařina hodně tvrdý chlebíček. Navíc okruh zájemců ochotných platit za kvalitní informace na menším městě bude asi hodně omezený.

Ovšem za dobrého novináře se nemůže považovat ten, kdo do svých článků projektuje ať už omylem nebo záměrně své osobní názory, preference anebo dokonce cíleně manipuluje s veřejným míněním. A tady, ruku na srdce, kolik takových píše nebo točí o Kladně?

A máme o to vůbec zájem?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna Gamanová | sobota 31.10.2020 21:52 | karma článku: 4,00 | přečteno: 184x