...Legál... autobusák čeká nový nátěr

Pouliční kreslení se stalo uměním. Svobodný projev má šanci oživit šedé ulice a zapomenuté slepé fasády měst, nastartovat sociální kontakt. Odkud se vzalo graffiti? A co je to legál?

Pravěk...

Kreslení po všem možném je staré jako lidstvo samo. Od pravěkých maleb přes středověké fresky v kostelích a dnešní projevy v ulicích měst se člověk vždy snaží vyjádřit, co cítí.

...Legenda...

Moderní graffiti cituje u svého vzniku legendu. Zrodilo se podle ní v 60. letech 20. století v New Yorku. Jeden pošťák si začal podepisovat místa, kudy chodil. Zaujalo to New York Times a přezdívka TAKI 183 pronikla až do novin. Graffiti se začalo rozvíjet a oscilovalo mezi osobním projevem (podpisy) a uměleckým vyjádřením - a také mezi potíranou ilegální tvorbou a -  galerií.

...Kult...

Po světe je celá řada míst, která jsou prostě legendární. Stojí za návštěvu a přitahují pozornost. Jedním z nich je Lennonova zeď, živá a proměňující se zeď v Praze na Malé Straně.

...Legál...

Legál jsou plochy, kde se tvůrci a vlastníci zdí, fasád a objektů dohodnou na tom, že se mohou pokreslit za dodržení určitých pravidel. Výjevy tak nesmí být hanlivé či konfliktní, xenofobní apod.

...Přesah...

Umění má jedinečnou vlastnost, inspiruje další tvůrce. Hip hopová hudba je s graffiti spjata jako tělo s duší. Graffiti souvisí dokonce s divadlem, kde lze připomenout třeba inscenaci Graffiti, která běžela řadu let v Laterně Magice.

...Veřejný prostor...

Dílo ve venkovním prostoru, uprostřed všedního života, vyvolává interakce. Původně skryté nelegální plochy budily rozhořčení a pohoršení. Dnešní legální plochy mohou být opravdový uměleckým požitkem- anebo minimálně zpestřením šedého unformního prostředí, kdy najednou musíte při chůzi kolem reagovat na něco nečekaného. Proměnlivá zeď vám nedovolí přejít bez povšimnutí. Na běžném místě najednou něco zažijete.

...už přichází... na Kladno.

Na Kladně je samozřejmě graffiti dost už teď. Mezi Kladno město a Sletištěm, na zdi nad ulicí Zádušní. Po letech se vrací také na autobusák, což je místní kultovní opěrná zeď. Malování je zážitek, stejně jako cestování busem po Kladně. Zážitek bude brzy bohatší o barevné výhledy z okna autobusu.

 

Autor: Anna Gamanová | pondělí 20.5.2019 7:00 | karma článku: 8,86 | přečteno: 418x