Kde je hranice mezi kulturou a politikou a kde zůstala politická kultura

Ohlédnutí za posledním zastupitelstvem, které navštívilo asi nejvíc lidí od té doby, co se na Kladně před minulými volbami řešil Globus.

Na posledním zastupitelstvu na Kladně se hodně tleskalo. Lidé přišli podporovat divadlo, které podle tvrzení opozice čelí hrozícímu zániku, který údajně prosazujeme v současně vladnoucí kladenské koalici.

Sláva, otevřená diskuze

Moc mě těší, že se na Kladně otevřeně diskutovalo. Nevzpomínám si, že by v roce 2015 proběhla kolem minulé divadelní bouře jakákoli debata. Pravda, tři hodiny poslouchat diskuzi o divadle není pro každého, ale publikum bylo tentokrát skutečně odhodlané.

Globální oteplování je sice důležité, ale ...

Poněkud smutné bylo to, že se na zastupitelstvu kromě řady lidí, kteří se přihlásili do diskuze (což je nutné učinit písemně a dopředu) ohledně divadla, přihlásila také iniciativa kladenských rodičů - za klima. Věnují se ekologickým otázkám a na zastupitelstvu chtěli oslovit všechny volené zástupce, aby tématu věnovali náležitou pozornost. Bohužel v tento moment, kdy rodiče za klima upozorňovali na problémy globálního oteplování s velice konkrétními hrozícími lokálními dopady na Kladno, upozornili opakovaně ostatní návštěvníci zastupitelstva, že klimatická změna je sice důležitá, ale momentálně "nás víc zajímá divadlo, a proto jsme sem přišli". Takže otázka klimatu zůstala bez diskuze a téměř bez povšimnutí, zatímco další hodiny hřímala debata na divadlem.

Vy jste moc mladý, Vy jste moc hloupý a Vy moc ironický

Jiným paradoxem v diskuzi, kterou osobně vítám, byla její úroveň. Na urážky nebo pěstní souboje nedošlo, většina lidí se chovala mírně, ale několikrát se stalo, že namísto věcné odpovědi nebo reakce zpochybnil někdo řečníka samého. Někdy pro jeho věk, jindy pro domnělou ironii nebo proto, že "něčemu nerozumí". Domnívám se, že solidní diskuze probíhá nad fakty a ne nad osobními kvalitami jejích účastníků. Ale musíme se tomu učit všichni.

Kde je hranice mezi kulturou a politikou

Také jsme dostali otázku, kde je hranice mezi kulturou a penězi (s podtextem, že kultura omezený rozpočet vlastně mít nemá). V situaci, kdy se finanční podmínky v divadle vůbec nemění, je to dotaz nadbytečný, protože případné úspory v reklamě nebo třeba v IT službách, případně zvýšené výnosy z představení nebo z komerčního pronájmu divadelní kavárny divadlu jeho bilanci spíše zlepší. V každém případě rozhodně není cílem současné koalice snižovat prostředky plynoucí do divadla. Kulturu na Kladně nikdo likvidovat nechce, ačkoli to opozice neustále tvrdí.

Naopak otázka, kde je hranice mezi politikou a divadlem, nezazněla. Přemýšlím, jestli je ještě před bilboardem na domě pana exprimátora nebo až za ním.

Divadlo a ta zbylá témata

Potom, co se téma divadla po třech hodinách vystoupením všech přihlášených dostalo ke konci, zazněl bouřlivý potlesk na počest odvolaného jednatele, který vyvolal exprimátor.

A potom celá opozice odešla.

Další témata, která zrovna zastupitelstvo mělo na programu, zprávy z kontrolního výboru, z finančního výboru, z výboru pro rozvoj města, vyhlášku k nočnímu klidu a řadu dalších důležitých témat opoziční zastupitele již nepokládali za nutné vyslyšet, okomentovat nebo vylepšit tak, aby výsledek byl pro město co nejlepší.

Kladenské divadlo pro voliče

O co potom tedy v kladenské politice jde? Skutečně o jednotlivá témata a hledání jejich co nejlepšího řešení? Anebo o představení s cílem maximálního potlesku bez ohledu na skutečnost? Osobně preferuju politiku založenou na faktech a skutečnosti, ne na vášních vybuzených v lidech s čistě mocenským cílem.

Autor: Anna Gamanová | pondělí 23.9.2019 7:00 | karma článku: 5,99 | přečteno: 229x