K dnešnímu svátku

Dnes slavíme vznik republiky. Stát je především společenstvím občanů. Nejen naše česká společnost se v současné době potýká s virem, jehož následky poznamenají naše zdraví, ekonomiku, vzdělání našich dětí a nakonec opět zdraví.

Aktuální situace je zkouškou pro rodiny i pro osobní vztahy a nejvíce pro ty, kteří kromě omezení běžného života nasazují své zdraví při péči o nemocné, nebo čelí nezaslouženým a nečekaným nejen finančním potížím a jen obtížně vidí naději na brzké zlepšení.

Společnost nadto čelí hluboké krizi důvěry ve své politické elity. Kořenem této nedůvěry je nedostatečně otevřená komunikace, kde jsme nejprve zápolili s malou znalostí onemocnění a po zažehnání jejího jarního vzplanutí jsme se nechali ukolébat až k nedbalosti. Ukazuje se, jak moc důležité je dávat informace lidem otevřeně a včas a vysvětlovat neúnavně důvody rozhodnutí, přestože jsou nepopulární.

Nikdo totiž nemůže vyžadovat respektování pravidel, aniž by důsledně vysvětlil, co se děje a stane, pokud je lidé dodržovat nebudou. Velice těžko také budeme respektovat někoho, kdo se k nám nechová férově.

Procházíme zkrátka zkouškou celé společnosti. A jako při všech zkouškách a krizích i teď vyvstávají jasněji dlouhodobé nedostatky a dluhy, které v naší společnosti přetrvávají. 

Více než kdy jindy budeme potřebovat ohleduplnost, trpělivost, respekt k druhým, koneckonců i víru, že se život pomalu opět zklidní. A zároveň se musíme poučit a jako své představitele volit lidi,kteří se nebudou bát říkat pravdu, i kdyby byla nepříjemná. Jedině tak v této i v příštích krizích máme jako společnost šanci dobře obstát.

Přeji nám všem hezký svátek republiky a klidnou mysl do nadcházejících dní.

 

Autor: Anna Gamanová | středa 28.10.2020 8:00 | karma článku: 4,50 | přečteno: 124x