Jsem fanda svýho klubu

Dnes fandíme v hokeji a zítra třeba našemu městu. O týden později naší Evropě. Všechna patra politiky mají svůj význam a vyplatí se je navštívit minimálně při volbách anebo radši ještě častěji.  

Odpověď na otázku, co sklízí větší zájem- komunální politika, blížící se evropské volby (případně jakékoli jiné volby) anebo hokejový šampionát, je snadná. Hokej vede tolik, kolik naši nad Italy v posledních minutách dnešního zápasu.

Politický suterén - základy státu

Pohybuju se z hlediska evropského kontextu v politickém suterénu. Každé patro v budově má však svou funkci a komunální politika má svou nezastupitenou roli. V ní lze totiž ovlivnit běžný život lidí, zlepšit to, s čím se potýkají při cestě do práce, jestli se jim žije pohodlně anebo se z města snaží co nejdříve odstěhovat. Komunální politika hraje roli v každodenním životě. Účast v našich suterénních volbách dosáhla minule 36%, což není mnoho. Lidé se často vzdávají účasti na rozhodování o tom, kdo spravuje místo, kde žijí.

Globální maloměsto

Na Kladně se snažíme, aby se každý mohl dostat ke slovu, probíhá celá řada setkání s občany, kde si kreslíme do mapy, co se kde má opravit a zlepšit, jaké jsou kde problémy. Město spustilo participativní rozpočet, každý může navrhnout, co by chtěl zbudovat v místě, kde žije a pokud návrh získá podporu veřejnosti, dá se realizovat. Chystáme diskuzní večer a prezentace v moderním Pecha Kucha formátu, kterým bychom rádi nastartovali tvorbu strategického plánu. Kladno inovuje a snaží se učit od dalších měst, kde jsou třeba v komunitním plánování dál. Chtěli bychom, aby se Kladeňáci stali součástí týmu a šli do toho s námi.

Na špičce Evropy - zcela sami

Evropské volby, které se konají příští víkend, na tom jsou ještě hůř než ty komunální- při posledních přišlo jen 18 % Čechů (15 % Kladeňáků) - tedy s výjimkou Slováků nejméně v Evropě. Na výběr lidí, kteří potom diskutují do úmoru kdesi v Bruselu nad směrnicemi, tedy v podstatě rezignujeme. Jsme opravdu tak zahleděni na vlastní dvorek, na který koukáme z přízemního bungalovu naší české politické scény? A na vyšší stavby kolem jen nadáváme?

Pojďte do toho s námi

Politická angažovanost se dnes moc nenosí. Ale zájem o to, kde žijeme a jak žijeme, což je politiky ovlivněno fatálně, snad opět roste. Takže choďme k volbám ve všech patrech, zkusme se zajímat společně o naše prostředí a opakovat voleným zástupcům, co je potřeba ve městech a zemích dělat. Přijďte k evropským volbám, přijďte nám říct na místních setkáních, co Vás trápí. Fanděte s námi Kladnu!
 

Autor: Anna Gamanová | pátek 17.5.2019 23:43 | karma článku: 5,72 | přečteno: 185x