Infrastrukturní investice v podání samospráv

Říká se, že chodník není ani levicový ani pravicový. Buď je opravený nebo rozbitý, levně nebo draze, dobře nebo to někdo jen tak flikuje. Aneb proč je důležité přemýšlet dále než za 4 roky k dalším volbám.
Sítenský most

Samosprávy mají pod sebou samozřejmě množství majetku, který je neustále potřeba opravovat, udržovat, rekonstruovat. Obce také budují nová díla, rozšiřují školy, sportovní haly, autobusová nádraží... Proto, aby mohla obec zodpovědně investovat, by měla mít jednoduchý a efektivní systém, z kterého je vidět, kdy asi ta která investice bude potřeba, v jakém objemu atp. Větší část investic v daném roce by proto neměla být vybírána nahodile, ale politická reprezentace by bez ohledu na svou pravicovost, levicovost či další orientaci měla nejvíce hledět na to, co je skutečně potřeba z dlouhodobého hlediska.

Pro obce je stěžejní dlouhodobě stabilita a návaznost jejich řízení. Každé vedení města má samozřejmě jiné priority a jiné těžiště, ale naplňování priorit by nikdy nemělo vést k většímu a většímu zanedbání určité části majetku- třeba škol, veřejného osvětlení nebo jiné. Například odloží-li se všechny investice do veřejného osvětlení po dobu jednoho funkčního období, již existující vnitřní dluh v opravách a údržbě se dále prohloubí, a to třeba až do té míry, že je v dalším funkčním období v podstatě nemožné uvést infrastrukturu do "opraveného stavu". Stejně to může dopadnout třeba u silnic, kde, pokud se opravuje pouze to nejhorší, ničí se postupně podkladní vrstvy a najednou zjistíte, že komunikace po celém městě prostě po delším zanedbání nemáte šanci opravit do rozumného stavu bez nesmyslně vysoké jednorázové investice. Stejně tak se to týká městských budov, škol a dalšího majetku obcí.

Proto je důležitý dlouhodobý plán investic a oprav, kde si každý občan může udělat představu o tom, co ho ve městě čeká. Jako platforma pro diskuzi s politickými protivníky takový plán poslouží také a díky této diskuzi může být hospodaření obce podstatně lepší než bez něj.

Zcela samostatným tématem je pak shoda napříč politickým spektrem u velkých investic typu sportovní hala nebo velké dopravní stavby a podobně. Takové stavby, vzhledem k celkové náročnosti, by rozhodně neměly být předmětem politického boje, ale naopak je potřeba nad plány uskutečnit diskuzi a ve spolupráci s "protivníky" hledat to nejlepší řešení, přijatelné pro všechny strany. Takové řešení, které nezatíží nad snesitelnou míru obecní rozpočet. Jedině tak k realizaci důležitých investic dojde i při změně vedení obce. Jedině tak bude podoba investice taková, že ji příští vedení neshodí ze stolu a nezačíná se každé čtyři roky znovu od nuly.

Autor: Anna Gamanová | pátek 1.2.2019 22:55 | karma článku: 11,48 | přečteno: 280x