Co se to tady zase staví? aneb co je to územní plán, územní řízení, stavební řízení

Jdete na procházku a na Vašem oblíbeném paloučku hned na konci baráků stojí bagr. Co se to děje? Někdo zase začal stavět a nikdo nám nic neřekl.

Město je složitá věc, protože v něm bydlí spoustu lidí se spoustou názorů. Všichni pak potřebují ke svému životu nakupovat, chodit do práce, do školy, parkovat, potřebují nemocnici a také chtějí sportovat. V poslední době také potřebují čím dál více skladů a spoustu dalších staveb. Navíc i sami obyvatelé leckdy staví.

Zájmy různých lidí a firem jdou někdy zcela proti sobě. Určitě znáte různé průtahy, třeba se stavbou dálnic, kdy se hledá dlouho taková trasa, která bude přijatelná z hlediska ochrany prostředí. Často se taková  nemůže najít a pak se stavba zdržuje a zdržuje. Anebo ve Vašem klidném sousedství chce někdo postavit hypermarket.

Aby se v tom množství lidí a protichůdných zájmů dosáhlo alespoň nějaké shody, máme územní plán. Územní plán je základní dokument pro rozvoj obce. Samozřejmě není vůbec žádná legrace ho udělat, natož ho udělat dobře. Představte si, že musíte skloubit požadavky desítek úřadů státní správy, požadavky od jednotlivých občanů, firem i samotné obce a ještě byste se měli snažit o vytvoření urbanistické koncepce města. V základě tedy zpracovatel územního plánu vždy hledá určitý kompromis mezi různými zájmy a v závislosti na tom, jak je fundovaný, vytváří více nebo méně kvalitní rámec pro rozvoj obce.

Územní plán řekne, jaká "funkce" v konkrétní lokalitě může být (výrobní hala, obchod, bydlení...), co je ještě přípustné a co tam naopak určitě být nemůže (třeba sklad uprostřed rodinných domů), kolik musí mít stavba na pozemku vegetace, kolik může mít dům pater, jak velkou zastavěnou plochu vůči pozemku může projekt mít, kolik parkovacích míst je pro tu kterou stavbu potřeba a řadu dalších věcí.

Umíte si představit, že dokument, který mapuje celé město takhle podrobně a ke každé barvičce v mapě existuje výklad, co se tam může a co ne, bude pěkně obsáhlý,  nepřehledný, dlouhý a vůbec nevhodný jako odpočinkové čtení.

Pro dlouhodobou stabilitu obce je samozřejmě lepší, když se územní plán moc často nemění, nebo alespoň ne podstatnou měrou. Časté změny anebo velké změny "na objednávku" konkrétních velkých investorů vedou k nejasnostem a nestabilitě ve vývoji území.

Jenže jakmile územní plán člověk nečte a nesleduje, může být často nemile překvapen. Je to totiž základní dokument, podle kterého se řídí, co se kde postaví.

Územní a stavební řízení jsou návazné procesy, kdy už si konkrétní stavebník na základě územního plánu řeší povolení stavby samotné. Musí samozřejmě splnit požadavky "dotčených orgánů státní správy", třeba hasičů, hygieny, lesní správy, ochrany životního prostředí a požadavky z vyjádření obce a vlastníků inženýrských sítí, ale když je splní, už moc nemáte šanci záměr jako obyvatel ovlivnit.

O rozrůstání našich měst a obcí na zelenou plochu třeba zase jindy, ale obecně je jasné, že lepší, než zabírat pole okolo města je využívat k rozvoji především "brownfieldy" a plochy nevyužívané uvnitř města. Zemědělské plochy přecejen nemáme neomené množství, nemluvě o dalších a dalších nákladech na obsluhu území, když se zástavba dále rozrůstá. Zkrátka zastavitelné území by se nemělo bezhlavě rozšiřovat.

Nejlepší šance ovlivnit skutečně rozvoj vaší obce, je sledovat dění kolem územního plánu. Většina obcí územní plán již má, proto se dnes jedná nejčastěji o změnách územního plánu. Požádat o změnu může každý a podnětů na změnu využití pozemku (nejčastěji z nezastavitelného na zastavitelný) je spousta. Změna územního plánu se nejprve formou zadání schválí na zastupitelstvu, potom se po řadě dlaších kroků a zpracování vlastní dokumentace projednává s úřady a také s veřejností. A zde je moment, kdy lze změnu územního plánu připomínkovat. Připomínky či námitky se musí vyhodnotit a případně zapracovat. Jakmile se plán schválí na zastupitelstvu a vydá, je už pozdě. Změny jsou možné jedině po absolvování výše zmíněného procesu.

výhled od Vyhaslého na rozvojovou plochu Na Kopci

Takže, sledujme úřední desku. Jinde se o projednávání územního plánu většinou nedozvíte. Sledujte dění na vašem úřadě a omezíte tím nepříjemná překvapení v podobě nečekané zástavby.

 

Autor: Anna Gamanová | sobota 2.2.2019 20:45 | karma článku: 11,89 | přečteno: 471x