Zápisné? Více škody než užitku

         Nedávný neúspěch středoškoláků při maturitní zkoušce z matematiky potvrdil dlouhodobější trend, totiž odklon studujících od studia přírodních věd k vědám společenským a humanitním. Příčin je jistě více a proto bychom měli podle mého názoru příčiny analyzovat a získat tím možnost tento trend zvrátit či alespoň omezit.

Není totiž lhostejné kolik studentů vystuduje přírodní vědy či techniku a kolik absolvuje vědy humanitní či společenské. V zájmu zachování konkurenceschopnosti ČR by jejich poměr měl alespoň částečně korespondovat s požadavky pracovního trhu. Jak už mnohokrát, i v tomto případě neoliberální přístup a neviditelná ruka trhu zklamala. Jak vím z konferencí, které jsem uspořádala v Senátu v letech 2009 a 2010 (obě se věnovaly nedostatku lidských zdrojů v energetice), poptávka po vzdělaných technicích je obrovská a nabídka zůstává stále velmi nízká. Celé hospodářské obory jako energetika volají po nápravě. Chybí už celé generace, řádově deseti tisíce technických pracovníků ale noví inženýři stále nepřicházejí.

Od doby, kdy jsem toto téma otevřela v Senátu na meziresortních konferencích, vznikla celá řada platforem a programů. Také bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová už s aktivitami podporujícími technické vzdělávání započala, otázkou je, zda v nich současné vedení rezortu školství bude pokračovat.

V souvislosti s výše uvedeným se jeví zavedení zápisného (nebo spíše jiné formy školného?) v jiném světle. Naše techniky se již několik let potýkají s malým zájmem studentstva. Na některých školách už si nemohou příliš vybírat, což se může odrazit i v kvalitě jejich absolventů. Zavedení zápisného by se tak stalo další bariérou ke studiu již nyní „nepopulárních“ oborů. Bylo by zároveň přítěží pro určité typy vysokých škol, protože náklady na studium techniků a přírodovědců jsou vyšší ze zcela prozaických důvodů. Vybavení laboratoří, přístroje prostě stojí více než knihy.

Nestavme proto další bariéry. Jsme národ Heyrovského, Wichterleho a Delonga. Vytvářejme proto podmínky, za kterých by se jejich následovníci měli příležitost objevit.

Autor: Alena Gajdůšková | čtvrtek 4.11.2010 23:39 | karma článku: 13,52 | přečteno: 946x