Start je příležitostí

Smlouva nový Start byla před Vánocemi ratifikována americkým Senátem a ratifikační proces probíhá i na ruské straně. Nejsou pochybnosti, že i zde bude dokončen. Tečka za studenou válkou byla udělána. To je krásný Ježíšek nejen pro střední a východní Evropu, ale pro celý svět, který si přeje žít v míru. Znamená to o jeden významný a zbytečný problém na planetě méně, krok k tomu, aby svět měl kapacitu k řešení skutečných problémů jako je nedostatek vody, zajištění energetických zdrojů, chudoba.

Češi mohou být hrdí na to, že smlouva Start byla podepsána v  Praze. Reakce české vlády, přes formální vyjádření ministra zahraničí, byla víc než vlažná, média až na výjimky této události nevěnovaly pozornost. Bohužel jak podpis, tak ratifikace této smlouvy probíhá v období vlád, které jsou podle až naivní podpory americké radarové základny a dalších kroků evidentně blíže zbrojařským lobby než budoucnosti beze zbraní . To souvisí i s  téměř odmítavým postojem vůči evropské integraci, jejíž motivem prioritně byla a je mírová budoucnost Evropy.

Oba negativní postoje jsou proti bytostným zájmům České republiky. To nahlíženo jak zájmy bezpečnosti a politické nezávislosti , tak zájmem prosperity a hospodářského růstu souvisejícími se směřováním zahraniční politiky ČR a naší pozicí na evropské i světové scéně.

Barack Obama i Dmitrij Medveděv situováním podpisu nový Start do Prahy dali Čechům příležitost postavit se plnou vahou za proces jaderného odzbrojení a odzbrojení vůbec. Z tohoto pohledu je hrubou a neodpustitelnou chybou současné zahraniční politiky, že ČR nebyla mezi zeměmi, které podpořily ratifikační proces smlouvy Start spolu s ostatními zeměmi EU.

Logickým pokračováním procesu nastartovaného touto významnou smlouvou je Evropa jako bezjaderná zóna. To není sci-fi, ale reálná úvaha dokonce formulovaná ústy německého ministra zahraničí Guidem Westerwellem.

Češi se rádi deklarují jako srdce Evropy. Máme historickou šanci přispět nyní k tomu, aby toto srdce bylo zbaveno jednou pro vždy nebezpečí rakoviny jaderných zbraní. Úsilí o bezjadernou zónu ve střední Evropě je naprosto v historickém kontextu české státnosti a povinnosti českých politiků zajistit dlouhodobou bezpečnost země. Česká reprezentace má povinnost vůči vlastním občanům i Evropě postavit se do čela tohoto úsilí. Jen se bojím, že to je mimo schopnosti uvažování současné vlády.

Autor: Alena Gajdůšková | pondělí 27.12.2010 23:53 | karma článku: 11,69 | přečteno: 911x