Porod doma může být krutá zkušenost

     Chlapeček, který se podle přání rodiny narodil doma, je v kritickém stavu. Ročně zemře při domácích porodech několik dětí. Tyto zprávy mi připomněly projednávání novely zákona o veřejném zdravotnictví někdy v r. 2003. Porodní asistentky tehdy velmi usilovaly o to, aby mohly vést porod bez dohledu lékaře. Ministerstvo odmítalo, byla jsem také proti. Tehdy to neprošlo.

    

     Měla jsem k tomu dva velmi osobní důvody. Ten první bylo mé narození. Kdybych se narodila někde jinde než na pražské Bulovce, nebyla bych tu, i když nic nenasvědčovalo tomu, že by porod měl být komplikovaný. Ten druhý bylo narození mé druhé dcery. Kdybych nerodila v nemocnici v Hranicích, kde mě dokázali dostat z klinické smrti, nebyla bych tu. Komplikace nastaly, až když dítě bylo na světě. Jen díky skvělým lékařům a součinnosti porodnice a chirurgie a dalších specialistů, které měli k dispozici, nezůstal tehdy manžel sám se dvěma malými dětmi. A to jsem byla v nejlepším natalitním věku, na dítě jsme se všichni těšili, zdravá jako řípa a jako člověk, který od dětství cvičil, v dobré fyzické kondici

     Dnešní mladé ženy většinou cvičí spíš méně než více. Kombinace vyššího věku prvorodiček s vlivy nedobrého životního prostředí pak znamenají, že téměř každý porod je v dnešní době rizikový. Medicína a naši lékaři však umí hodně, pokud k tomu mají podmínky. Proto je ČR zatím zemí s jednou s nejnižších úmrtností kojenců na světě.

     Mělo by tomu tak zůstat. Porodnice jsou dnes nejen vybaveny potřebnými přístroji pro případné komplikace při porodu a vším, co je potřebné pro pomoc dítěti po porodu ať už jde o jakoukoliv případnou vadu či problémy, ale jejich zařízení je skutečně velmi příjemné. Při porodu může být otec a dítě zůstává po porodu s matkou.

     Ne každá móda nenese žádné riziko a ne vše, za co si lidé zaplatí, protože chtějí něco extra, je bezpečné. Domácí porod vypadá jako návrat k přírodě. Jenže když naše praprababičky rodily doma nebo někde na mezi, nebyl výjimkou počet porodů na ženu víc jak deset a průměr dětí v rodině kolem čtyřech či pěti. Přirozené může také znamenat kruté. Opravdu to budoucí maminky chtějí ?


Autor: Alena Gajdůšková | pondělí 27.7.2009 17:04 | karma článku: 27,36 | přečteno: 1851x