O čem je odklad státních maturit?

Státní maturity byly opět odloženy. Důvod? Nebyly dobře připraveny - tak argumentovaly všechny politické strany, a ne, že to není pravda.

Každý myslící člověk však nyní musí položit několik otázek:
za prvé, co vlastně se ta celá léta připravuje, když pořád není hotovo?
co je tak drahé, stojí stamilióny, na tom, aby pár desítek tisíc studentů jedinkrát ročně mohlo dostat stejné zadání ke složení maturitní zkoušky a jejich výkony byly zhodnoceny podle stejných kritérií?

Starší ročníky si pamatují, že zadání pro písemné maturitní zkoušky vyhlásilo ministerstvo školství v určenou dobu. Profesoři zapsali témata nebo příklady na tabuli a studentíci si mohli lámat hlavičky. To, co bylo ještě centrálně dáno, byla kriteria hodnocení. Náklad? Pět minut vysílání ČRo a něco spotřebované křídy. Jasné, snadné, srovnatelné, levné! Kdo nezvládl ani ústní část, měl možnost opakovat na podzim.
To byla ale spíš výjimka. Můj dědeček, prvorepublikový středoškolský profesor, nás vnoučata středoškoláky vždycky uklidňoval: „Maturita je od toho, aby se udělala". Těch, kteří ji neudělali, bylo skutečně minimum. A nezdá se, že bychom byli špatně pro život připraveni.
V čem je problém nyní?
To řekl jak při jednání výboru pro školství, tak na plénu senátu senátor za ODS Richard Svoboda: „Měli bychom si položit i otázky, zda to musí být výlučně jen a pouze za veřejné peníze, jen a pouze v gesci státu, či zda nemají být zvoleny i jiné možnosti a formy, jak se dozvědět, jak na tom ten či onen maturant v tom či onom oboru je".

A o tom to všechno je.
Vymýšlet co nejsložitější a nejnákladnější systém, převážení tajných papírů, ze kterého by bylo zřejmé, jak to stát neumí. Ale protože přece srovnání je potřeba, určitě se toho některá soukromá firma, třeba i s metodickým vedením, třeba některého soukromého gymnázia, velmi ráda ujme. Kdo si zaplatí, bude mít. Třeba i jako vstupenku na VŠ bez přijímaček. Za ty stamiliony! Nekupte to. Maturitní vysvědčení pak klidně může vydat státní škola i s kulatým razítkem zadarmo, bez záruky a bez požadavků. Soukromé školy tím konečně stoupnou v ceně. Budou však jen pro ty, kdo na to mají! A o to přece jde.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Gajdůšková | úterý 13.10.2009 17:55 | karma článku: 16,77 | přečteno: 1218x