Česká republika odpůrcem jaderného odzbrojení?

     Na workshopu s tématem jaderného odzbrojení pořádaného organizací Svět bez válek a násilí, v rámci Světového týdne za mír a nenásilí, se mě ptali: „Proč ČR v OSN opakovaně hlasuje proti všem návrhům vedoucím k zákazu jaderných zbraní? Proč prý nepodporujeme úsilí jiných evropských zemí o vyhlášení Evropy jako zóny bez jaderných zbraní?“

   Přiznávám, že jsem schopna najít množství důvodů, proč bychom měli světové úsilí o odzbrojení a zákaz jaderných zbraní, zejména na půdě OSN, podporovat. Proto jsem se také stala členkou světového Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Proto jsem spolu s delegací Senátu v budově OSN v New Yorku podepsala výzvu starostů Hirošimy a Nagasaki k jadernému odzbrojení.

     Neznám ale jediný racionální důvod k tomu, aby naopak ČR odzbrojení bránila. Tím spíše, že česká zahraniční politika jako základní princip již dlouhá léta úsilí o mír a dodržování lidských práv ve světě deklaruje a slovně se k těmto principům hlásí.

     V této chvíli máme silný impulz k tomu ptát se ministra zahraničí, jaká že tedy vlastně pozice ČR v této oblasti je. Nad naším územím se objevilo stopové množství radioaktivního jodu. Nynější zdroj odborníci neznají, ale téměř vylučují, že by mohl ležet na území České republiky.

     Pro vládu i parlament by to ale měl být dost dobrý důvod k tomu, abychom si přestali myslet, že se nás otázky odzbrojení a přítomnosti jaderných hlavic na území Evropy netýkají. Ministr zahraničí by se měl v této věci začít zpovídat.

     Jako politici bychom měli rychle přestat být hluší a slepí vůči otázkám, které především mladí lidé kladou ke své budoucnosti. 

"Pojďme dál pracovat na odzbrojení a nešíření jaderných zbraní. Pojďme splnit sen ... svět bez jaderných zbraní."

Generální tajemník Ban Ki-moon     prohlášení na valném shromáždění, 21. září 2011

Autor: Alena Gajdůšková | sobota 12.11.2011 18:23 | karma článku: 13,19 | přečteno: 855x