ANO, tomu se říká krize důvěry v klasické politické strany

Jak ta politická scéna v řadě evropských států byla ještě před pár lety krásně přehledná a srozumitelná! Například v České republice nebo ve Španělsku soutěžily o hlavní podíl na moci dvě politické strany profilující se na levo – pravé socio-ekonomické ose. V případě ČR to byla „pravicová“ Občanská demokratická strana (ODS) a levicová Česká strana sociálně demokratická (ČSSD). Ve Španělsku se u moci střídala pravicová postfrankistická Lidová strana (PP) s levicovou Socialistickou dělnickou stranou (PSOE), která se může chlubit podobně dlouhou historií jako naše ČSSD.  

A když se na tato dvě politická kolbiště podíváme dnes, vše je najednou úplně jinak. Oběma politickými scénami se prohnal uragán v podobě nových protestních politických hnutí ANO 2011 Andreje Babiše a ve španělském podání hnutí PODEMOS (MŮŽEME) charismatického politologa Pabla Iglesiase. Obě výše zmíněná politická uskupení mají mnoho společného. Vznikla v průběhu ekonomické krize a v současnosti okupují první místa v průzkumech politických preferencí. Oba lídři jsou velmi cílevědomí, pragmatičtí a politický marketing jim rozhodně není cizí. Za svým vysněným cílem – premiérským křeslem – postupují velmi takticky a houževnatě. Politické soupeře z pravé i z levé části politického spektra tato hnutí pomalu, ale jistě sráží na kolena. Utápí je v jejich vlastní neschopnosti a zkostnatělosti. Svou ideologickou neukotvenost a současnou krizi důvěry v tradiční politické strany tito novodobí rádobyspasitelé využívají zcela ve svůj prospěch.

 Politická naivita voličů je bohužel nevyléčitelná choroba. Její příznaky jsou zjevné. Oběti této nemoci stále věří, že se objeví politická strana plná morálně čistých a nezkažených nadšenců, kteří budou odhodláni sloužit ve prospěch všech občanů. Vše, co bylo doteď, je špatně. Země je v totálním rozvratu a my jsme ti vyvolení spasitelé, kteří to tu PROSTĚ dáme do pořádku.

 ANO 2011, na rozdíl od španělské strany PODEMOS, má již rok možnost v České republice reálné politické dění ovlivňovat. Zatím se ovšem zmohlo pouze na kritiku předchozích vlád. Jak dlouho se Babiš bude na předchozí vládní garnitury vymlouvat? Kdy už konečně přijde ta slibovaná spása???

 Spaseni bychom dle mého názoru byli, kdyby si lidé uvědomili, že v cestě za osobním i celospolečenským štěstím nelze spoléhat na politiky a jejich populistické sliby. Společenský blahobyt je vytvářen jedině úsilím jednotlivce, lidskou prací, snahou a pílí, nikoli regulacemi, přerozdělováním a slepým přenášením odpovědnosti na druhé. Proto budu vždy volit jasně ideologicky vymezené politické strany s konzistentním politickým programem, který můj výše uvedený názor alespoň částečně akcentuje.

 

Autor: Iva Fusková | středa 17.12.2014 18:42 | karma článku: 16,99 | přečteno: 693x