Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nezakazovat privatizaci letiště

Poslanecká sněmovna hlasy komunistů, socialistů a lidovců schválila nedávno zákon, který zakazuje vládě privatizovat ruzyňské letiště. Obávám se, že poslance ovládla ideologie, jež jim znemožnila naslouchat věcným argumentům. Ty lze rozdělit do dvou základních skupin – formální a věcné.

Formální argumenty jsou očividné. Jedná se o nebezpečné narušení rovnováhy mezi legislativní a exekutivní mocí, které by se mohlo stát precedentem. Parlament ČR by řadou speciálních zákonů mohl rozšiřovat svou působnost na úkor vlády a posilovat moc zákonodárnou vždy, kdy část poslanců nebude spokojena s různými jednotlivými akty exekutivy. Znemožnit vládě nakládat s majetkem státu znamená také znemožnit výkon působnosti exekutivy, která je dána zákonem. Přitom samotná privatizace ještě vůbec nezačala. Tezi Jiřího Paroubka, že nyní není vhodná doba na podobnou privatizaci, a proto ji musíme zakázat, lze jednoznačně odmítnout. Vláda by přece letiště prodat nemusela, kdyby se ukázalo, že nabídka je příliš nízká. Podobný mechanismus je k dispozici.

Podívejme se nyní na věcné argumenty. Ve Sněmovně jsme mohli zaslechnout, že letiště patří do tzv. veřejných statků, což není pravda. Stačí nahlédnout do základních učebnic o veřejných financích. Veřejný statek se vyznačuje nevylučitelností ze spotřeby (užívání) a nerivalitou spotřeby, jako třeba vojenská obrana státu. Pražské, ale ani žádné jiné letiště tyto podmínky nesplňuje.

Při projednávání návrhu zákona také zaznívaly obavy o bezpečnost země, pokud bude vlastník letiště soukromý. To mohu označit za nepodložené a účelové strašení. Např. při vyhlášení výjimečného stavu je druh vlastnictví irelevantní. Navíc bezpečnostní pravidla regulace provozu letiště, které požaduje EU, budou platit jak pro veřejného, tak pro soukromého vlastníka.

Závazky v oblasti ochrany strategického majetku letiště a případná omezení při dispozicích s tímto majetkem se stanou součástí smluvní dokumentace a budou podléhat dlouhodobé kontrole ze strany státu. Tím bude nepochybně splněn i údajný hlavní motiv navrhovaného zákona ochránit veřejný zájem.

Proklamovaná ochrana strategického majetku a „veřejného zájmu“ pokulhává za situace, kdy stát (a to i za soc. dem. vlád s účastí lidovců) privatizoval snad ještě strategičtější odvětví než letiště, zejména výrobu a rozvod elektřiny, plynu, provoz vodovodní infrastruktury, telekomunikace atd. V žádném z těchto případů nedošlo po privatizaci ke zhoršení nebo omezení přístupu ke službám pro odběratele. Naopak v době krize se projevila výhodnost zapojení národní infrastruktury do většího celku, který je lépe schopen čelit nepředvídatelným situacím.

Legislativní proces zatím neskončil a jsem přesvědčen, že Senát zákon odmítne. Potom se prokáže, jestli poslanci umějí zvážit situaci racionálně, nebo pouze předstírají věcnou debatu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Fuksa | středa 14.10.2009 12:56 | karma článku: 12,06 | přečteno: 939x
  • Další články autora

Ivan Fuksa

Dřevěná kniha může slavit úspěch

„Protekční usazování lidí do pozic demotivuje a demoralizuje občany úplně stejně, jako když si v novinách čtou o hospodaření Lesů ČR“, otřel se o České lesy ve svém komentáři v Hospodářských novinách Daniel Anýž. Patrně tak učinil ze zvyku, aniž si ověřil, zda stav oprávňující k podobným komentářům trvá a zda na současné hospodaření Českých lesů je skutečně možno pohlížet jako na demoralizující a demotivující.

21.6.2012 v 21:34 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Několik myšlenek k problematice zdražených vajec

Kauza zdražení vajec je jedním z modelových případů příliš regulované a zpolitizované Společné zemědělské politiky (SZP) EU. Dokazuje totiž, že v zásadě politické regulace za účelem zlepšení podmínek chovu nosnic (animal welfare) jednak zvyšují náklady na produkci a díky tomu i cenu pro spotřebitele. Ale také ukazuje na protekcionismus v EU.

1.4.2012 v 10:27 | Karma: 30,77 | Přečteno: 6039x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Platy vedení Středočeského kraje se zvýšily o 30 %

Odměňování státních úředníků a politiků se stalo v poslední době velkým tématem. Poněkud stranou však zůstávají platy a odměny v krajích. Kupříkladu rozpočet Středočeského kraje poskytuje zajímavá čísla. Ne, že by byla pro laickou veřejnost snadno dostupná, musíte se naopak prokousat houští rozpočtové skladby a leccos si sami propočítat.

3.2.2012 v 10:39 | Karma: 20,70 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Sebepropagace hejtmana Ratha stojí Středočechy desetimiliony ročně

Po chaosu v plánu dopravní obslužnosti a již proslulých „losovačkách“ při výběrových řízeních je tu další příklad neuvěřitelného plýtvání hejtmana Davida Ratha. Je jím inzerce a reklama Středočeského kraje v médiích.

2.2.2012 v 9:45 | Karma: 24,20 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Hejtman Rath nemůže vše svádět na vládu

Vedení Středočeského kraje protlačilo rozpočet na rok 2012 s deficitem větším než tři čtvrtě miliardy korun. Oficiální zdůvodnění hejtmana Davida Ratha? Vláda nám posílá málo peněz a my nic, my muzikanti. Jak je to ve skutečnosti?

4.1.2012 v 10:27 | Karma: 24,68 | Přečteno: 996x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Parlament v Gruzii přehlasoval veto, zákon o zahraničním vlivu projde

28. května 2024  18:12,  aktualizováno  20:18

Gruzínský parlament v úterý přehlasoval veto kontroverzního zákona o zahraničním vlivu. Prezidentka...

VIDEO: Francouzský poslanec mával palestinskou vlajkou, vykázali ho

28. května 2024

Dolní komora francouzského parlamentu v úterý na patnáct dní vyloučila poslance z krajně levicové...

Civilní obal, ale vojenské srdce. Čína k invazi na Tchaj-wan chystá i trajekty

28. května 2024

Premium Čína chystá armádu trajektů a civilních plavidel k invazi na Tchaj-wan, píše list The Telegraph....

Izraelské tanky vjely do Rafáhu, armáda popírá útok na humanitární zónu

28. května 2024  11:02,  aktualizováno  19:54

Izraelské tanky vjely do centra Rafáhu na jihu Pásma Gazy, informovala v úterý agentura Reuters....

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Ivan Fuksa (*1963) je ženatý a má dva syny. Považuje se za příbramského patriota - narodil se zde a vykonával zde funkci starosty v letech 2002 – 2006. Od roku 2007 působil jako první náměstek ministra financí, v roce 2010 byl zvolen do poslanecké sněmovny a jmenován ministrem zemědělství. Před rokem 1989 nebyl členem žádné politické strany, v roce 1992 zakládal ODS, kde zůstal doposud. Mezi hlavní koníčky, na které má stále méně času, patří maratónský běh, jachting, hory. Jeho životním krédem je – dané slovo držím!

Seznam rubrik