Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

milla

2. 4. 2012 9:15
Vždy mě potěší, když začne kejhat potrefená husa

Bývalý ministr zemědělství  konstatuje, že za vaječné neštěstí může naše nesoběstačnost  v produkci  vajec. A kdo za to může? Naše zemědělství bylo svého času téměř soběstačné ve všem, s EU se  snižuje produkce kde čeho  a my pak jen koukáme, co za hnus se sem dováží. A co drahne, protože se stává  nedostatkovým. Královské kázání pana emeritního ministra je dost drzé. Samozřejmě, že na drahotě se podílejí jak řetězce tak další  články, ale rozhodně ne český spotřebitel, který by propadl  panice. Lidé se někde přetahovali o vejce protože nebudou? Tohle klišé už  na dnešní společnost neplatí, pane ministře. Sniží  se spotřeba, venkovani si koupí pár slepiček a jede se dál. Bohužel, za  čas tohle provedou  s vepřovým, pak  s máslem, pak  se zeleninou. Jsme prý tlustí,tak  zeštíhlíme. Budiž, ale  potraviny jsou  strategické, nemá  právě  tohle řešit ministerstvo, výhled, strategii? Jak  to, že němci  se dokázali připravit a my ne. Na co to minsterstvo tedy je, když  nic nedělá?

0 0
možnosti

studánka

2. 4. 2012 9:39
Re: Vždy mě potěší, když začne kejhat potrefená husa

Jste na omylu, vážený. Na drahotě se poidílí především český sptřebitel a to tím, že předražené výrobky kupuje. Obchodník by byl hloupý, kdyby nepožadoval cenu, kterou je spotřebitel opchoten platit. Socialistický pohled na věc, který je u nás ještě stále velmi zastoupen, t.j., že nějaká vyšší moc lidem zajistí nízké ceny je pouhou chimérou. Lidé musí konečně přijmout skutečnost, že oni sami jsou svéprávnými jedinci a podle toho se i chovat. Stát zde není od toho, aby je vodil za ručičku. Lidé, zkuste 3 měsíce nekupovat vajíčka a uvidíte, jak rychle budou zpět na 1 Kč/kus.

0 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

2. 4. 2012 0:02
Jen více a houšť hloupých akcí, jako zdražení vajec

K celému zdražení došlo nedostatkem vajec na trhu a "geniální myšlence" Bendla, zákazu dovozu vajec z Polska. Obrana polských marketů nastala okamžitě. Mailem poslaly českým zákazníkům nabídku, za každých utracených 100 zlotých = plato vajec zdarma. Nákup cigaret, zeminy, kytek, masa a vůbec všeho, co je v Polsku levnější než tady jsem udělala najednou a máme zdarma 120 vajec. Parkoviště před OD praskalo ve švech, samý Čech. Sumárum. Nenasytní naši kulaci budou měsíce strouhat bídu i kdyby vejce dávali za kačku.

0 0
možnosti

GU.HU

2. 4. 2012 0:48
Re: Jen více a houšť hloupých akcí, jako zdražení vajec

hlavně žes ušetřila socko, a teď budeš žrát každý den smradlavá polská vejce...

0 0
možnosti
CH

cloudyman1

1. 4. 2012 23:49
Co bude za rok?

Vzhledem k tomu, že část domácností, které mají možnost chovu vlastních nosnic přestanou kupovat vejce a kuřecí maso v obchodech, nastane přebytek těchto produktů a obchody je budou muset zlevnit. Je otázka, zda lidé v dnešní situaci, se opět  vrátí k nákupům v obchodech nebo budou potřebu vajec a kuřecího masa zajišťovat z vlastních chovů.  Jedním jsem si však jist, že vláda bude chtít tyto domácí chovy zdanit, a je jedno, zda to bude pravicová nebo levicová vláda.

0 0
možnosti
JM

Jana11

2. 4. 2012 9:59
Re: Co bude za rok?

Chtít možná budou, ale je potřeba jim to všemi prostředky nedovolit. A ne si říct: "Já doma žádné podobné zvíře nemám, mě se to netýká."

0 0
možnosti
KSŠS

každý svého štěstí strůjce

1. 4. 2012 17:56
vejce zlevňují

u nás je má Tesco 10ks za 39,90

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

1. 4. 2012 16:17
Pindy, jeno pindy !

Stát ani EU se do vajec nemusejí plést ani málo ani moc.

Stačilo by neplést se vůbec. To je celé.

Jak může myslitel typu autora pracovat ve státních službách ?

1 0
možnosti
DH

dana33

1. 4. 2012 19:31
Re: Pindy, jeno pindy !

Problem je v tom, ze to bylo muceni zvirat. A lidem je to kvuli par halirum jedno. V Nemecku uz lide vejce ze slepicich koncentraku odmitali kupovat, kdyz tu hruzu videli. V Cesku, jak vidim to necha lidi chladne. V Nemecku uz slepice v klecich vubec nejsou a vejce nepodrazila. Ve Svycarsku musi mit slepice vybeh venku a klece jsou zakazane. Videla jsem ty utahane oskubane chudinky, ktere poprve nestaly na drate, ale smely udelat par kroku na hline, protahnout se a roztahnout kridla. Bohuzel i slepice je ziva bytost a ne stroj.

1 0
možnosti
D

DAVIDIANUS

1. 4. 2012 15:24
A ta naše soběstačnost

právě Evropě, do které jsme se vřítili, nesmírně vadila.... Ale už to zhusta napravili....

2 0
možnosti

Mablung

1. 4. 2012 14:39
okurková sezona

Co jsem se tak bavil s přáteli, tak jsme se shodli na tom že okurková sezóna trvá zhruba už 15 let. Nic se neděje, tak se řeší nesmysly.

Jestliže cena vajec byla před zdražením zhruba 30 Kč a teď je na 50 Kč, rodina která týdně spotřebuje 15 vajec má navíc měsíční výdaje o 120 Kč vyšší. Za rok to je 1 440 Kč. To je asi tak zhruba částka, kterou jeden člen rodiny zaplatí za vedení svého účtu u České spořitelny, místo aby platil 0 za účet u Mbank.

Za dva měsíce (možná hned po velikonocích) cena klesne zpátky někam na 4 Kč/ks a z celé aféry zbyde jen vzpomínka.

Dalším problémem je v tom, že lidé nechápou co to je zahraniční obchod. Nějaké zboží se vyváží a, můj bože, jaké to překvapení, některé se musí dovézt. Chápu váš údiv, ale kdyby všechny země všechno zboží jen vyvážely, museli bychom kapku změnit vesmír aby to neodporovalo matematice. Čechy jsou exportní země které má přebytek zahraničního obchodu desítky miliard Kč každé čtvrtletí. Buďme za to vděční ...

0 0
možnosti
D

DAVIDIANUS

1. 4. 2012 15:23
Re: okurková sezona

Pro mě je třeba tato částka taky téměř směšná, ale lidé, kteří ani nemají účet u České spořitelny ( k čemu? ) možná problémy mají.....

0 0
možnosti

studánka

1. 4. 2012 12:10
Je to pravda, ale zase jen částečná

Čili polopravda, která je mnohde horší než přímá lež. Na vině jsou hlavně hloupí ovčané, kteří na jedné straně naříkají a nadávají na drahá vejce a na straně druhé je hromadně nakupují. Vejce totiž není potravina zcela nezbytná jako chléb či mléko a mléčné výrobky. Lidé si za drahé vejce mohou sami. Nic je totiž nenutí například 3 měsíce žádné vejce nekupovat. Klidně to vydrží a nic se jim nestane. Naopak prodejci a producenti to 3 měsíce nevydrží a budou muset jiít s cenou dolů. Je to zákon obchodu a nabídky a poptávky, nic jiného. Když jsou lidé hloupí a ochotni dávat za jedno vejce 7 Kč, potom by byl obchodník neméně hloupý, kdyby oněch 7 Kč nepožadovat. A o zom to je.

5 0
možnosti
RS

Rudla01

1. 4. 2012 13:41
Re: Je to pravda, ale zase jen částečná

V kterém obchodě mají vejce za 7 Kč/kus? Nikde jsem neviděl vejce nad 4,50/ks.

0 0
možnosti
OH

Lanolin

1. 4. 2012 12:06
naše potravinová nesoběstačnost je k pláči

Privatizací a prodejem cukrovarů i s kvótami jsme přišli o cukrovarnictví (kdysi gigant a vývozce, nyní nesoběstační). Prodali jsme cukrovary i s kvótami, takže je noví majitélé zavřeli a kvóty prodali v Bruselu. Tím se jim vrátily peníze a podpořili svůj monopol. Dnes už nejsme prokazatelně soběstační ani v drůbežím mase, vepřovém mase a vejcích.

Zato máme tisíce hektarů polí osetých řepkou, abychom udělali panu Agrofertovi větší radost. To je potom snadné být miliardářem, když vás podrží stát svými zákony a dotacemi. Nikomu to nic nepřinese, vyvážet se to rozumně nedá a všem to leda škodí při užívání v autech a podfucích se spotřební daní.

4 0
možnosti
P

prying

1. 4. 2012 12:35
Re: naše potravinová nesoběstačnost je k pláči

Nejsem si jist, jestli by nám soběstačnost v něčem pomohla. V článku se např. píše, že cena vajec pravděpodobně klesne na částku 3 až 3,50,- za kus. To je ale pořád ještě víc než v "soběstačném" Německu. Shodou okolností jsme tam včera koupil bílá vejce, která byla značená jako Holandská.:-)

0 0
možnosti
LH

Cenzurovany_bogan

1. 4. 2012 11:55
A kdo

to takhle rozhrabal - Vaše natvrdlé ideologické žvasty, které jsou mimo realitu. EU se Vám hodí pro všechno - co Vám nejde do krámu.!!

0 0
možnosti
LV

baloun

1. 4. 2012 11:57
Re: A kdo

Nebuď z toho naměkko... :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Ivan Fuksa (*1963) je ženatý a má dva syny. Považuje se za příbramského patriota - narodil se zde a vykonával zde funkci starosty v letech 2002 – 2006. Od roku 2007 působil jako první náměstek ministra financí, v roce 2010 byl zvolen do poslanecké sněmovny a jmenován ministrem zemědělství. Před rokem 1989 nebyl členem žádné politické strany, v roce 1992 zakládal ODS, kde zůstal doposud. Mezi hlavní koníčky, na které má stále méně času, patří maratónský běh, jachting, hory. Jeho životním krédem je – dané slovo držím!

Seznam rubrik