Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mám se poroučet kvůli Lesům ČR? Nikoli, situace se zlepšila

Neustále mě udivuje, s jakou houževnatostí se drží některé mýty, které kdysi kdosi vypustil pravděpodobně jen ryze účelově. Tak se zas a znovu dočítám, že jsem „zodpovědný za neutěšený stav v podniku Lesy ČR.“ A není mi prý omluvou ani to, že tunelování podniku Lesy ČR, a tím i českých lesů, nezabránili ani předchozí ministři.

Když pominu časové hledisko a fakt, že státní podnik má svůj management a svou dozorčí radu, jako zásadní zůstává skutečnost, že Lesy ČR rozhodně nejsou v neutěšeném stavu. A že všechny kroky, které jsem od svého jmenování ministrem zemědělství podnikal, směřovaly právě k tomu, aby se situace v LČR zlepšila, zprůhlednila a aby zisky daňových poplatníků ze státních lesů byly co možná nejvyšší.

Místo spekulací nechme promluvit nezpochybnitelná fakta. Hospodářský výsledek LČR z hlavní činnosti za rok 2010 ve výši téměř 2,3 miliardy korun nejen předčil jednotlivé výsledky předcházejících pěti let, ale je přibližně stejný jako součet let 2006-2009 (včetně kalamitního a dosud rekordního roku 2006). Rok 2010 je obdobím jednoročního tendru, kterým se podařilo stabilizovat situaci ve chvíli, kdy byl zrušený tendr víceletý a celý dřevařský sektor hlásil značné znepokojení a obavy o budoucí existenci.

I ti nejrozvážnější uznávají minimálně tu skutečnost, že jsem měl odvahu začít měnit hospodaření podniku a nastavit je úplně jinak, než moji předchůdci. Že jsem se setkal a setkávám se se skutečně tuhým odporem určitých skupin, jimž předchozí nepřehledné uspořádání vyhovovalo, netřeba zdůrazňovat. Nadále stavíme na přísném dodržování lesních hospodářských plánů. Ale hned, jakmile to bylo možné, jsme ukončili spolupráci s netransparentním prostředníkem, který v posledních třech letech ovládal obchod se dřevem. Základním principem koncepce současného hospodaření podniku je otevřená a transparentní soutěž - zadávání zakázek těm, kdo státu nabídnou lepší podmínky a následná tvrdá kontrola dodržování pravidel, smluv a pohybu dřeva v lese.

Vypracování koncepce hospodaření Lesů ČR a příprava tendrů podle ní byla velmi náročná práce, kterou bude možné plně docenit asi až s odstupem času. Některá fakta jsou ale zřejmá už teď. Minulých deset let žádná taková koncepce nevznikla a mechanismus zadávání zakázek byl připravován mimo dohled veřejnosti a médií. S touto praxí jsem skončil. Už v srpnu loňského roku jsem oznámil, jak budeme při přípravě postupovat, a tento postup jsem dodržel. Koncepci jsme připravili v odborném týmu a diskutovali ji s lesnickými odborníky, na NERVu, v Zemědělském výboru Poslanecké sněmovny, na veřejném slyšení v Senátu a nechali si podmínky tendrů posoudit Transparency International. Podle výsledků jednání jsme ji doplnili o řadu prvků: zkrátili jsme období tendrů, větší tendry doplnili stovkami malých soutěží vhodných pro menší firmy a živnostníky. Tolik k mojí odpovědnosti za současný stav.

Uvědomuji si ale a otevřeně říkám, že ještě musíme vyřešit spoustu problémů, je třeba posílit kontrolu tak, jak jsme si to v Dřevěné knize naplánovali. Musíme dohlédnout na to, aby dobré záměry nekazilo lajdáctví a nepoctivost lidí a firem uvnitř systému. Přál bych si, aby se se zmíněnými fakty seznámili všichni kritici před tím, než začnou vynášet ortel nad mým působením.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Fuksa | středa 15.6.2011 12:36 | karma článku: 10,97 | přečteno: 786x
  • Další články autora

Ivan Fuksa

Dřevěná kniha může slavit úspěch

„Protekční usazování lidí do pozic demotivuje a demoralizuje občany úplně stejně, jako když si v novinách čtou o hospodaření Lesů ČR“, otřel se o České lesy ve svém komentáři v Hospodářských novinách Daniel Anýž. Patrně tak učinil ze zvyku, aniž si ověřil, zda stav oprávňující k podobným komentářům trvá a zda na současné hospodaření Českých lesů je skutečně možno pohlížet jako na demoralizující a demotivující.

21.6.2012 v 21:34 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Několik myšlenek k problematice zdražených vajec

Kauza zdražení vajec je jedním z modelových případů příliš regulované a zpolitizované Společné zemědělské politiky (SZP) EU. Dokazuje totiž, že v zásadě politické regulace za účelem zlepšení podmínek chovu nosnic (animal welfare) jednak zvyšují náklady na produkci a díky tomu i cenu pro spotřebitele. Ale také ukazuje na protekcionismus v EU.

1.4.2012 v 10:27 | Karma: 30,77 | Přečteno: 6039x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Platy vedení Středočeského kraje se zvýšily o 30 %

Odměňování státních úředníků a politiků se stalo v poslední době velkým tématem. Poněkud stranou však zůstávají platy a odměny v krajích. Kupříkladu rozpočet Středočeského kraje poskytuje zajímavá čísla. Ne, že by byla pro laickou veřejnost snadno dostupná, musíte se naopak prokousat houští rozpočtové skladby a leccos si sami propočítat.

3.2.2012 v 10:39 | Karma: 20,70 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Sebepropagace hejtmana Ratha stojí Středočechy desetimiliony ročně

Po chaosu v plánu dopravní obslužnosti a již proslulých „losovačkách“ při výběrových řízeních je tu další příklad neuvěřitelného plýtvání hejtmana Davida Ratha. Je jím inzerce a reklama Středočeského kraje v médiích.

2.2.2012 v 9:45 | Karma: 24,20 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Hejtman Rath nemůže vše svádět na vládu

Vedení Středočeského kraje protlačilo rozpočet na rok 2012 s deficitem větším než tři čtvrtě miliardy korun. Oficiální zdůvodnění hejtmana Davida Ratha? Vláda nám posílá málo peněz a my nic, my muzikanti. Jak je to ve skutečnosti?

4.1.2012 v 10:27 | Karma: 24,68 | Přečteno: 996x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je výzva k odchodu ze strany

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  16:59

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Studentka v New Yorku roztrhala svůj diplom na protest proti válce v Gaze

14. května 2024  16:30

Studenti Kolumbijské univerzity v New Yorku nadále dávají najevo svůj odpor k válce v Pásmu Gazy....

Vojenská pomoc USA už přijíždí, bude mít vliv na boje, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  16:27

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už přijíždí na Ukrajinu, část...

Soukupova vláda nad TV Barrandov končí. Podnikatel Čermák má jeho podíl

14. května 2024  16:27

Podnikatel Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Ivan Fuksa (*1963) je ženatý a má dva syny. Považuje se za příbramského patriota - narodil se zde a vykonával zde funkci starosty v letech 2002 – 2006. Od roku 2007 působil jako první náměstek ministra financí, v roce 2010 byl zvolen do poslanecké sněmovny a jmenován ministrem zemědělství. Před rokem 1989 nebyl členem žádné politické strany, v roce 1992 zakládal ODS, kde zůstal doposud. Mezi hlavní koníčky, na které má stále méně času, patří maratónský běh, jachting, hory. Jeho životním krédem je – dané slovo držím!

Seznam rubrik