Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

České předsednictví dokázalo mnoho

Módním trendem v některých prestižních západoevropských denících se stalo kritizování českého předsednictví Evropské unie. Občas si s komentáři notují i někteří západoevropští politici. Na konkrétních příkladech však můžeme dokázat, že Češi si v čele unie nevedli špatně a mnoho jednání o různých záležitostech dokončili či posunuli výrazně vpřed.

Souhlasím s kritikou, že svrhnout vládu v průběhu předsednictví je výrazem politické nevyzrálosti a provincialismu. Tato kritika ale směřuje na ty české politiky, kteří se o pád vlády přičinili. O tom již bylo popsáno spoustu papíru. Obraťme proto nyní pozornost na agendu ministerstva financí, která v době předsednictví za probíhající celosvětové hospodářské krize nabyla prvořadého významu.

 

 Českému předsednictví se podařilo dosáhnout toho, aby protekcionismus opět neovládl Evropu, jako tomu bylo v třicátých letech minulého století. Víme, jaké fatální důsledky by to znamenalo pro mezinárodní obchod a především pro malé proexportně orientované ekonomiky českého typu. Zároveň jsme trvali na tom, že zásahy do ekonomiky musí respektovat alespoň elementární pravidla rovné hospodářské soutěže. Prosadili jsme též memorandum, že členské státy se musí po odeznění krize co nejrychleji vrátit k dodržování Paktu stability a růstu.  

Velkým úspěchem bylo ukončení mnohaleté diskuse o sazbách DPH ještě za Topolánkovy vlády. Členské státy budou moci do nižší sazby zařadit některé služby s velkým podílem práce na přidané hodnotě, což zmírní tlak na rušení pracovních míst. V ČR to umožnilo předložit návrh zákona, který navrhuje trvalé přeřazení restauračních služeb a knih na jakýchkoliv nosičích do snížené sazby. U renovací a oprav soukromých bytů a obytných domů se mění přechodné zařazení do snížené sazby na trvalé. Umožňuje rovněž uplatnění snížené sazby daně u kadeřnických služeb a u oprav jízdních kol, oděvů a bytového textilu. Co považuji za důležité, dohoda ministrů financí EU také i nadále ponechává domácí pečovatelské služby ve snížené sazbě, takže ČR je nebude muset zákonem časově omezit, jak by vyžadovalo předchozí ustanovení.

 

 Schválena byla novela směrnice o společném systému DPH, který velmi ztěžuje daňové úniky spojené s dovozem zboží. V červnu se ministři financí shodli na dodržování standardu OECD pro výměnu daňových informací na vyžádání a jeho aplikaci v rámci EU i ve vztahu ke třetím zemím. Podařilo se výrazně pokročit v jednání s Lichtenštejnskem za účelem dojednání lepší výměny informací a zamezení daňovým únikům prostřednictvím lichtenštejnských nadací.  

Dohoda o zásadní změně regulace a dohledu nad finančními trhy, která byla rovněž uzavřena za předsednictví ČR, přispěje k větší stabilitě finančního sektoru. Přijala se přísnější pravidla pro banky, zavedla se regulace pro ratingové agentury a ustavily se speciální orgány pro koordinaci dohledu a vyhodnocování rizik pro finanční stabilitu. Z dalších záležitostí jmenujme alespoň novelu směrnice o elektronických penězích či reformu regulace pojišťovnictví, která se výrazně zjednodušila zrušením 13 dosavadních předpisů a jejich nahrazením jedinou směrnicí.  

Na závěr nezbývá než dodat, že výše uvedené příklady jistě neznamenají neúspěšné předsednictví. Někteří komentátoři v zahraničí je však zřejmě nechtějí vidět a raději se drží nepravdivého klišé o neúspěchu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivan Fuksa | pátek 24.7.2009 13:55 | karma článku: 17,57 | přečteno: 877x
  • Další články autora

Ivan Fuksa

Dřevěná kniha může slavit úspěch

„Protekční usazování lidí do pozic demotivuje a demoralizuje občany úplně stejně, jako když si v novinách čtou o hospodaření Lesů ČR“, otřel se o České lesy ve svém komentáři v Hospodářských novinách Daniel Anýž. Patrně tak učinil ze zvyku, aniž si ověřil, zda stav oprávňující k podobným komentářům trvá a zda na současné hospodaření Českých lesů je skutečně možno pohlížet jako na demoralizující a demotivující.

21.6.2012 v 21:34 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Několik myšlenek k problematice zdražených vajec

Kauza zdražení vajec je jedním z modelových případů příliš regulované a zpolitizované Společné zemědělské politiky (SZP) EU. Dokazuje totiž, že v zásadě politické regulace za účelem zlepšení podmínek chovu nosnic (animal welfare) jednak zvyšují náklady na produkci a díky tomu i cenu pro spotřebitele. Ale také ukazuje na protekcionismus v EU.

1.4.2012 v 10:27 | Karma: 30,77 | Přečteno: 6039x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Platy vedení Středočeského kraje se zvýšily o 30 %

Odměňování státních úředníků a politiků se stalo v poslední době velkým tématem. Poněkud stranou však zůstávají platy a odměny v krajích. Kupříkladu rozpočet Středočeského kraje poskytuje zajímavá čísla. Ne, že by byla pro laickou veřejnost snadno dostupná, musíte se naopak prokousat houští rozpočtové skladby a leccos si sami propočítat.

3.2.2012 v 10:39 | Karma: 20,70 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Sebepropagace hejtmana Ratha stojí Středočechy desetimiliony ročně

Po chaosu v plánu dopravní obslužnosti a již proslulých „losovačkách“ při výběrových řízeních je tu další příklad neuvěřitelného plýtvání hejtmana Davida Ratha. Je jím inzerce a reklama Středočeského kraje v médiích.

2.2.2012 v 9:45 | Karma: 24,20 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Hejtman Rath nemůže vše svádět na vládu

Vedení Středočeského kraje protlačilo rozpočet na rok 2012 s deficitem větším než tři čtvrtě miliardy korun. Oficiální zdůvodnění hejtmana Davida Ratha? Vláda nám posílá málo peněz a my nic, my muzikanti. Jak je to ve skutečnosti?

4.1.2012 v 10:27 | Karma: 24,68 | Přečteno: 996x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Migranti přitvrdili, útočí na Poláky přes plot i klacky s noži, ukázalo video

28. května 2024  21:09,  aktualizováno  21:15

Na polsko-běloruské hranici přituhuje. Migranti, kteří se pokoušejí proniknout do Polska, jsou...

Wagnerovci se zapojili do hromadné potyčky v Čeljabinsku, zněla i střelba

28. května 2024  20:53

Na ruských sociálních platformách se během víkendu rozšířilo video, které ukazuje potyčku na ulici...

Parlament v Gruzii přehlasoval veto, zákon o zahraničním vlivu projde

28. května 2024  18:12,  aktualizováno  20:18

Gruzínský parlament v úterý přehlasoval veto kontroverzního zákona o zahraničním vlivu. Prezidentka...

VIDEO: Francouzský poslanec mával palestinskou vlajkou, vykázali ho

28. května 2024

Dolní komora francouzského parlamentu v úterý na patnáct dní vyloučila poslance z krajně levicové...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Ivan Fuksa (*1963) je ženatý a má dva syny. Považuje se za příbramského patriota - narodil se zde a vykonával zde funkci starosty v letech 2002 – 2006. Od roku 2007 působil jako první náměstek ministra financí, v roce 2010 byl zvolen do poslanecké sněmovny a jmenován ministrem zemědělství. Před rokem 1989 nebyl členem žádné politické strany, v roce 1992 zakládal ODS, kde zůstal doposud. Mezi hlavní koníčky, na které má stále méně času, patří maratónský běh, jachting, hory. Jeho životním krédem je – dané slovo držím!

Seznam rubrik