Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ceny potravin v České republice nijak dramaticky neporostou

V médiích se již několik dní objevují zprávy o neúrodě některých zemědělských komodit, růstu jejich cen a spekulace o dopadech na růst cen potravin. Domnívám se však, na základě dosavadních zkušeností i určitých indicií, že ceny potravin se nijak dramaticky nezvýší.

Jaká máme fakta? Na první pohled by se mohlo zdát, že jsme se dočkali série pouze špatných zpráv: červencový odhad sklizně základních obilovin pro Českou republiku hovoří o osmiprocentním meziročním snížení. Světové zásoby pšenice prudce klesly, když se produkce ve světě snížila o zhruba 15,3 milionu tun.

Mohou za to extrémní horka na Ukrajině a v Kazachstánu, stejně jako rozsáhlé požáry v Rusku, které přijalo zákaz exportu obilí. Nižší produkci zaznamenaly také země Evropské unie a Jižní Ameriky. Cena pšenice vystřelila nahoru, když v jednom z minulých týdnů vzrostla o více než čtvrtinu.

Naproti tomu, díky nadprůměrným úrodám v předchozích dvou letech se celosvětové zásoby obilovin pohybují na nadprůměrných úrovních. I nižší odhad sklizně pro Českou republiku zatím znamená, že domácí produkce plně uspokojí domácí poptávku, patrně se sníží jen export. Světové ceny sice prudce vzrostly, nicméně zdaleka nedosahují rekordních úrovní na přelomu let 2007/2008 a pokud nepřijdou mnohem horší odhady sklizně nebo se nestane něco mimořádného, další výrazný růst neočekávám. Zemědělcům pomůže vyšší cena plodin k lepšímu hospodářskému výsledku. Zato spotřebitelé se mohou začít obávat, jak se tento vývoj promítne do jejich peněženky.

Předně je potřeba poznamenat, že položka „Pekárenské výrobky a obiloviny“ tvoří ve spotřebním koši, podle kterého ČSÚ počítá inflaci, pouze 2,7 %. Kromě toho cena obilovin vstupuje do některých jiných položek, např. do ceny masa jako krmivo. Na druhou stranu se však cena obilovin promítá do samotné konečné ceny pečiva jen z desetiny až pětiny. Vyšší zisk zemědělské výroby tak nemusí být vyvážen znatelně vyšší inflací.

Pokud se podíváme na vývoj maloobchodních cen na počátku roku 2008, kdy se cena pšenice zvýšila meziročně téměř o 70 % a hovořilo se o „potravinové krizi“, dopad na české domácnosti nebyl příliš velký. K průměrné roční inflaci ve výši 6,3 % přispěly potraviny pouze 1,3 procentního bodu. Samotné obiloviny pak maximálně několika desetinami, od toho bychom ale museli odečíst ještě vliv vyššího DPH. Ceny některých potravin naopak v roce 2008 poklesly a inflaci snižovaly.

Počkáme tedy na čísla o srpnové inflaci, která vydá ČSÚ na počátku září. V tuto chvíli ale nic nenasvědčuje tomu, že ceny potravin i přes růst cen některých plodin dramaticky vzrostou.

Autor: Ivan Fuksa | pátek 3.9.2010 11:07 | karma článku: 10,44 | přečteno: 1066x
  • Další články autora

Ivan Fuksa

Dřevěná kniha může slavit úspěch

„Protekční usazování lidí do pozic demotivuje a demoralizuje občany úplně stejně, jako když si v novinách čtou o hospodaření Lesů ČR“, otřel se o České lesy ve svém komentáři v Hospodářských novinách Daniel Anýž. Patrně tak učinil ze zvyku, aniž si ověřil, zda stav oprávňující k podobným komentářům trvá a zda na současné hospodaření Českých lesů je skutečně možno pohlížet jako na demoralizující a demotivující.

21.6.2012 v 21:34 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Několik myšlenek k problematice zdražených vajec

Kauza zdražení vajec je jedním z modelových případů příliš regulované a zpolitizované Společné zemědělské politiky (SZP) EU. Dokazuje totiž, že v zásadě politické regulace za účelem zlepšení podmínek chovu nosnic (animal welfare) jednak zvyšují náklady na produkci a díky tomu i cenu pro spotřebitele. Ale také ukazuje na protekcionismus v EU.

1.4.2012 v 10:27 | Karma: 30,77 | Přečteno: 6039x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Platy vedení Středočeského kraje se zvýšily o 30 %

Odměňování státních úředníků a politiků se stalo v poslední době velkým tématem. Poněkud stranou však zůstávají platy a odměny v krajích. Kupříkladu rozpočet Středočeského kraje poskytuje zajímavá čísla. Ne, že by byla pro laickou veřejnost snadno dostupná, musíte se naopak prokousat houští rozpočtové skladby a leccos si sami propočítat.

3.2.2012 v 10:39 | Karma: 20,70 | Přečteno: 986x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Sebepropagace hejtmana Ratha stojí Středočechy desetimiliony ročně

Po chaosu v plánu dopravní obslužnosti a již proslulých „losovačkách“ při výběrových řízeních je tu další příklad neuvěřitelného plýtvání hejtmana Davida Ratha. Je jím inzerce a reklama Středočeského kraje v médiích.

2.2.2012 v 9:45 | Karma: 24,20 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostatní

Ivan Fuksa

Hejtman Rath nemůže vše svádět na vládu

Vedení Středočeského kraje protlačilo rozpočet na rok 2012 s deficitem větším než tři čtvrtě miliardy korun. Oficiální zdůvodnění hejtmana Davida Ratha? Vláda nám posílá málo peněz a my nic, my muzikanti. Jak je to ve skutečnosti?

4.1.2012 v 10:27 | Karma: 24,68 | Přečteno: 996x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Šofér kamionu mohl do aut na D1 najet úmyslně. Pak znovu boural v kradeném voze

5. června 2024  8:26,  aktualizováno  15:10

Nehoda desítky aut omezila dnes ve směru na Prahu dopravu na 196. kilometru dálnice D1 v Brně....

KOMENTÁŘ: Nad Moskvou nebezpečno. Jak změní válku povolení útočit v Rusku

9. června 2024

Premium Jak změní rusko-ukrajinskou válku fakt, že některé západní vlády povolují Ukrajině svými zbraněmi...

Cyklistu viní, že zbil řidičku, která pak zemřela. Hrozí mu podmínka

9. června 2024

Premium Chytil ji za vlasy, strhl do předklonu a pak ji údery pěstmi a kopanci bil do hrudi a břicha, až jí...

Ženu v Zelenči srazilo na poli auto a zemřela. Policie už má podezřelého

8. června 2024  23:52

V sobotu odpoledne byla na poli u obce Zeleneč u Prahy nalezena mrtvá žena. Podle prvotního...

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Hlídá nádraží i centra měst

8. června 2024  23:01

Blesková zpráva Česká policie posílila v noci na neděli s okamžitou platností bezpečnostní opatření na veřejných...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Ivan Fuksa (*1963) je ženatý a má dva syny. Považuje se za příbramského patriota - narodil se zde a vykonával zde funkci starosty v letech 2002 – 2006. Od roku 2007 působil jako první náměstek ministra financí, v roce 2010 byl zvolen do poslanecké sněmovny a jmenován ministrem zemědělství. Před rokem 1989 nebyl členem žádné politické strany, v roce 1992 zakládal ODS, kde zůstal doposud. Mezi hlavní koníčky, na které má stále méně času, patří maratónský běh, jachting, hory. Jeho životním krédem je – dané slovo držím!

Seznam rubrik