Nuda v Jihlavě.

Někdo si snad může myslet, že zaměstnanci Krajského úřadu v Jihlavě, místo toho, aby pracovali, surfují na počítači, nebo na něm hrají hry, pravda je ale jinde.

Někdy v úterý na ČT1 byla reportáž o tom, jak někteří zaměstnanci Krajského úřadu v Jihlavě velkou část pracovní doby trávili u počítače činností nesouvisející s jejich pracovními povinnostmi. Najatá firma zjistila, že někteří zaměstnanci surfováním po internetu, nebo hraním počítačových her tráví i polovinu pracovní doby.

Chtěl bych upozornit na to, že pokud někdo polovinu pracovní doby prosurfuje na internetu, není to všechna doba, kterou se nevěnuje svým povinnostem. Taky si zajde do kantýny na pečivo, uvaří si čaj, nebo kávu, přečte noviny, nebo časopis, pokecá s kolegou, navštíví sousední kanceláře, mnohdy zvládne i pochůzky po městě, vyřídí soukromé telefonáty atd. Tohle všechno ona firma přes počítače nezměří a tedy logicky nezahrne do svých výsledků. Je ale nad slunce jasné, že oni úředníci ve skutečnosti proflákají mnohem více pracovní doby, než o které byla řeč v reportáži.

Myslím, že to bylo v loňském roce, kdy podobná akce proběhla u nás ve firmě. Výsledky byly asi hodně podobné, z informací, které byly zveřejněny jsem se dočetl, že někteří zaměstnanci trávili také polovinu, snad až dvě třetiny pracovní doby zábavou na internetu. Někteří byli potrestáni finančně, někteří propuštěni.

Takže si myslím, že v kancelářích je to činnost docela běžná, (jistě jsou i výjimky) s tím ,že ve státní správě zřejmě častější a ve větší míře. Omyl je totiž to, myslet si, že tito zaměstnanci, místo aby pracovali, sedí u internetu. ONI SE TOTIŽ NUDÍ, NEJSOU VYUŽITÍ A PROTO SI HLEDAJÍ JINOU ČINNOST, ABY JIM TO V PRÁCI UTEKLO. Vždyť kdyby byli využití, měli práci na celou směnu, musela by ona práce chybět a nadřízený by se ptal, jakto, že není hotová. Já bych také mohl část jedné směny proflákat, aniž by si toho snad někdo všiml, ale několik dní, několik týdnů, několik měsíců, několik let, to v žádném případě.

I tudy by vedla cesta k úsporám v našem chystaném, šíleně mínusovém rozpočtu.

Autor: Miloš Frühbauer | pátek 11.9.2009 18:31 | karma článku: 18,75 | přečteno: 1072x
  • Další články autora

Miloš Frühbauer

Dvě zprávy.

2.5.2010 v 12:44 | Karma: 16,17

Miloš Frühbauer

Chudáčci nebozí.

4.10.2009 v 16:02 | Karma: 22,65

Miloš Frühbauer

Komunisté byli zrůdy.

12.9.2009 v 12:58 | Karma: 29,20

Miloš Frühbauer

Jistoty podle ODS.

4.9.2009 v 10:34 | Karma: 21,33

Miloš Frühbauer

Ubožáci s vejci v rukách.

27.5.2009 v 20:39 | Karma: 13,30