Pravda

Jaro a podzim jsou pro nás Čechy sváteční období. Čtyři svátky spojené s naší historií. K oslavám takových svátků patří prapory. Kdyby mohly vyprávět. Sláva, smutek, nadšení, hrdost, stud, naděje, odvaha, zbabělost, hrdinství ...

Jaro a podzim jsou pro nás Čechy sváteční období. Čtyři svátky spojené s naší historií. K oslavám takových svátků patří prapory. Kdyby mohly vyprávět. Sláva, smutek, nadšení, hrdost, stud, naděje, odvaha, zbabělost, hrdinství, zrada, .... Prapor je důležitý svědek. Nepodléhá emocím. Jeho svědectví je zásadní, nezpochybnitelné. Je tu však problém, jak jej vyslechnout? Ten, kdo jej nesl tu již není, ale je tu historik.

Na jednom z praporů je heslo: „Pravda vítězí“. Chybělo jen v období protektorátu. Tenkrát někdo asi usoudil, že nevítězí, nebo se to nehodilo. Heslo se na prapor (vlajku) vrátilo. Co je Pravda, to nikdo neví a vědět nikdy nikdo nebude. Všichni víme, co je pravda. Víme to jistě, protože ji máme. My jedinci, národy, státy, strany, koalice, opozice, žalobci, obhájci, muži, ženy, …. Já tvrdím, že heslo je o té Pravdě, kterou nikdo nezná a určitě mám pravdu. Ta Pravda vítězila vždy a bude vždy vítězit, i kdyby ji někdo z praporu opět odstranil. Pravdu nikdo nezná, ale snad je možno ji zahlédnout. Ale jen letmo. Výjimku z pravidla má dobrý historik. Ten, co neplete pravdu s Pravdou a nešíří polopravdy. Ten totiž může pohlédnout Pravdě do očí, ale jen občas. Jednoho dobrého historika jsem znal, ale jen z literatury. Ten tvrdil, že před Pravdou nikdo neuteče a je tedy lepší se po ní pídit, abychom nemuseli utíkat stále, ale jen občas. Já tomuhle doporučení věřím, potvrzuje se denně. Můžete namítnout, proč se pídit po něčem, co je nedosažitelné? Má to smysl? Navrhuji, věřme tomu, že má. Proč? Když se budeme dobře pídit, bude naše pravda blíž k Pravdě. Dobře se pídit umí jen člověk osvícený. Osvícení lidé, osvícené národy, osvícené lidstvo. O to usilovali a usilují osvícenci. Mysleme na ně občas, ale nejen v květnu, říjnu a listopadu, které jsou pro nás Čechy sváteční měsíce. Byli a jsou mezi námi, ale je jich málo. Přejme si, aby jich bylo víc. Jich, nebo nás?

Být osvícencem je prý nyní těžké, lehčí to bude až mezi osvícenci. Dlouhá cesta, ale někdo by ji měl začít a to hned. Ale kdo, aby to mělo smysl?

Autor: Petr Frieda | sobota 22.4.2023 9:19 | karma článku: 5,27 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Petr Frieda

Vzdělání? Prosím o názor.

14.6.2023 v 8:07 | Karma: 14,09

Petr Frieda

Cesta je cíl

11.6.2023 v 7:07 | Karma: 6,00

Petr Frieda

Umíme si vládnout?

8.5.2023 v 9:11 | Karma: 6,92

Petr Frieda

Den vítězství

3.5.2023 v 8:01 | Karma: 22,65

Petr Frieda

Pamatujete?

29.4.2023 v 8:41 | Karma: 3,80