Svatý boj neřízených střel a EU ozvučoval rolník z Karibiku

A také třeba o divných chutích ekologů aneb i na vážné věci kolem občas se podívat trochu nevážně neuškodí.

Jednu věc mají Hana Marvanová s Miloslavou Pošvářovou společnou. Ve svém svatém zápalu v boji za svou pravdu působí jako neřízené střely. Nehledíce vlevo, vpravo jdou za svým cílem. Ať jde o justici nebo o silniční stavby. Jenže, dámy, co si můžeme dovolit jako rovný s rovným, nejde už tak zcela hladce tam, kde se objeví mrška zvaná subordinace. Už ve Švejkovi se skví jasná věta: „Pořádek musí bejt, jinak byste lezli, vy kluci ušatý, po stromech jako opice.“

 **********

Ač se česká ostuda s předsednictvím Evropské unie, známá jako kauza ProMoPro, odehrála již před několika lety, dokáže překvapit i nyní. Třeba tím, že ozvučení pro jednání unijních orgánů zajišťoval dnes šedesátiletý rolník z karibského ostrova Dominica. To byl totiž šéf firmy, přes kterou na vzdálená zahraniční konta odteklo 135 milionů korun. Z našich daní. Naštěstí nejsou zveřejňovány žebříčky úspěšnosti výroby bílých koní. Možná bychom vedle spotřeby piva na hlavu měli další světové prvenství. Ani podmořský tunel z Čech do Karibiku nemusí být k zahození.

 *********

Obyvatelé Libereckého kraje zřejmě mají s veřejnou autobusovou dopravou smůlu. Ta současná má fungovat do konce letošního roku a krajští radní se již dva roky marně snaží dotáhnout do konce tendr na její zajištění na dalších deset let. Vždy se najde některý dopravce-rýpal. Naposledy, a to již poněkolikáté, to byla společnost z daleké Velké Bíteše (kousek od Brna), načež už došla trpělivost antimonopolnímu úřadu a celý tendr za čtyři miliardy zrušil. Ovšem Liberečtí si prý zoufat nemusejí. Doneslo se i k našim uším, že v záloze je údajně připraven nejmenovaný spolek chovatelů koní a drožkářů, ochotných v případě nouze zaskočit. Jelikož oves je podstatně levnější než nafta, i krajští radní ušetří.

 *********

Ekologičtí aktivisté z hnutí Děti země napadli připravenou modernizaci tří úseků dálnice D1, neboť podle jejich názoru stát u nich zanedbal přípravu celé akce. Tím zpozdí modernizaci minimálně o rok. Přiznávám, že to moje hlava nějak nebere. Na vyjádření svého stanoviska měli aktivisté času více než dost, takže napadení úseků, jejichž modernizace již byla před spuštěním, mně připadá jako čistě účelový krok. Ale možná, že dotyční ekologové vůbec nechtějí zlepšením kvality vozovky přispět k plynulejší a tím i ekologičtější dopravě a s potěšením se chodí nadýchat zplodin z pomalu se sunoucích kamionů. Každý máme holt jiné záliby.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Prokop | sobota 14.6.2014 14:50 | karma článku: 11,83 | přečteno: 288x