Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Veřejnoprávní změna aneb vítězství formy nad rozumem.

Česká televize jako instituce má již letitou tradici, prověřenou různými ideologickými větry a poměry. Vzhledem k vykrádání vlastního archivu (neb divák ty stokrát omleté scénky žádá) a snad i výhodnému prodeji některých arciděl minulé doby, mladším a soukromým sestrám (a ty by bez patřičného ratingu potřebný obolus nevysolily) se může zdát, že i úctyhodnou. Jenže ona dramatická tvorba je pouze jednou z tváří, tzv. veřejné služby.

Televize česká je nemalý bumbrlíček, živící spoustu potřebných úředníků, techniků, dramaturgů a zkrátka jiných lidiček bez kterých by to prostě nešlo. Navíc bez části reklamního balíku, byť za značné podpory veřejných peněz - poplatek měsíčně musíme platit všichni a díl z rozpočtu je taky vlastně z našich daní. A tak v době šetření jsou určitě vhodné změny, tak aby co nejvíce oveček nepřepínalo, platilo, ale nepřepínalo.

Ponechám stranou zda je opravdu v zájmu veřejně služby omílat omletý humor, zda je v zájmu veřejné služby investovat veřejné peníze do filmové tvorby jejíž výsledkem jsou sotva průměrné návštěvy v kinech a opulentní a stěží zábavné předávání Českých lvů, kteří si jen krátce zařvou a upadnou do věčného spánku zapomění (jen když pan Vachler vydělává).

Je-li však něco nedílnou stránkou oné pomyslné veřejné služby zcela určitě, pak je to zpravodajství. Česká televize na tomto poli vytvořila dva samostatné kanály. Sportovní a společensko-politický. Zpravodajství z těchto oblastí se tak docela hezky rozdělilo, aby nepřekáželo reprízám (šikovně propagovaným jako inovace) na kanálech původních.

Ikonou všeho zpravodajství stále zůstávají hlavní večerní zprávy. Na všech televizních stanicích. To je ten nejdražší večerní čas, kdy reklamní agentury solí největší peníze, kdy se ukrajuje největší koláč televizní sledovanosti. A v té stará dáma kulhá na obě nohy.

Jako jeden z hlavních viníků této motanice, byl novým vedením televize jako první shledán Večerníček. Nebohý chlapeček v papírové čepičce se prý přežil. A tak šup s ním, s nezvedencem jinam. Sice ve stejný čas jako jindy, ale jinam. Že ztratí svou pomyslnou funkci, utopen někde uprostřed řady jiných animovaných hříček (ve srovnání s čseskou tvorbou stěží průměrných), nechci polemizovat. Doma stejně dítě raději Šmouly a Mrňousky na jiném kanálu. Hned první výstřel který mířil mimo.

A pak příšla na řadu hlavní zpravodajská relace. Proč taková změna a proč je sveřepě ve své neskonalé a narůstající délce vysílána stále na ČT1, když je tu široký kanál zpravodajský, který je díky digitalizaci přístupný všem, to taky nechápu. Asi je to tajemství. Skoro jako tajemství Velké noci. Jenže tentokrát nic nevstalo z mrtvých.

Pravděpodobně někomu zcela ušlo, že zpravodajství dělá obsah. Díky za moderní formu i dobré moderátory. To je však prostě a jednoduše jenom křoví. Hezky kvetoucí, ale pořád jen křoví. A tak jsme z nejdražšího pokus u o vzkříšení všech českých televizních dob, zatím svědky technicky dokonalého mišmaše. Těžko hledat recept jak z pytle veřejnoprávního zpravodajského nezájmu. Možná si stačí uvědomit, že lidi opravdu asi více zajímá co se děje u nich v obci, kdo tam krade, či se morduje, možná to chce zkusit jako na Aktulane.cz na apríla, více pozitivních zpráv. Anebo opravdu Události, stejně jako Večerníčka přesunout jinam. Kam plným právem patří (ostaně stejně se tam souběžně vysílají), na 24.

No tak bylo investováno. Marně. Divák stále přepíná, v restauracích či barech jdou v onen čas stejně jiné kanály, jako dřív. Třeba ten skrytý smysl inovace časem pochopíme, třeba si zvykneme. A třeba přijdou jiní sekáči. Jiní, ti se nezapovídají a budou zase veřejnoprávně měnit. Ale příště snad s rozumem.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Odstrčil | neděle 8.4.2012 15:00 | karma článku: 15,11 | přečteno: 829x
  • Další články autora

František Odstrčil

Jako včela nektar.

Tak se nám pan prezident opět hezky vyjádřil. Pěkně po svém, jednoznačně a jadrně. V tom je on neprůstřelný a neomylný. Zkrátka mistr nad mistry. Když někoho nelze urazit a ponížit, hezky a pěkně od plic mu nyní popřeje smrt. Na nešťastné okolnosti a události v Uherském Brodu nehledě.

27.2.2015 v 18:54 | Karma: 8,92 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Sarajevo dnes a kdysi

Občansko válečný konflit na Ukrajině, vyhrocený setřelením civilního letada nezanechává v klidu nikoho. Vzhledem k tomu na jakém teriotriu se odehrál a v čím zájmu, skutečnou pravdu se s největší pravěpodobností veřejnost už nikdy nedoví, ač je se stejnou pravděpodobností hlavním aktérům tohoto dramatu zjevně známa. Podobnost s nedávným výročím události, která Evropu a potažmo celý svět do víru ničivé války nemusí být náhodná.

21.7.2014 v 15:45 | Karma: 8,90 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Půl párku, a co dál?

Tak už to začalo. Po státních maturitách nejvýznamnější zkoušky schopností a ohebností páteří. Cesta k vytouženým ministerským metám vedou přes komnaty Miloše Zemana. A tak vyvolení přicházejí vzorně v řadě a v pro jistotu předklonu. Zdá se, že hned první účastník pohovorů nasadil příspěvkem do hradní kuchyně laťku pěkně vysoko.

22.1.2014 v 15:00 | Karma: 10,70 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Odcházení

Umění odejít v pravou chvíli, důstojně, s noblesou a elegancí, netřískat přitom dveřmi, je zvláště mezi politiky věc nevídaná, zvláště pak v českých luzích a hájích. Nejsmutnější na tomto faktu je skutečnost, že pokud se někomu taková věc podaří, je to odchod o to bolestnější a smutnější. Mám na mysli, tak trochu očekávaný odchod ombudsmana Pavla Varvařovského.

21.12.2013 v 19:30 | Karma: 15,68 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Host jako host, aneb nepohostil jsi prezidenta, tu máš přes držku

"Host jako host,“ řekl hostinský Palivec, „třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš. To je moje zásada. Tak pravil, či napsal Jaroslav Hašek v nesmrtelném Švejkovi. Jenže život není román, natož humoristický.

18.12.2013 v 15:00 | Karma: 28,11 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  14:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13,  aktualizováno  14:33

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Vláda kývla na program návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  14:31

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu schválila ve středu vláda. V první fázi by se...

Za mír demonstrujte s vašimi komunisty v Moskvě, sepsul Rouček Dostála

15. května 2024  14:25

Ve vysílání pořadu 360° CNN Prima News na téma Evropská unie a bezpečnost se pohádali kandidát za...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 990x
Člověk, kterému není lhostejný osud nastupující generace.

Seznam rubrik