Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

POZDĚ, ALE PŘECE, ALE NE POPRVÉ (ANI NAPOSLEDY)

Česká politická vířivka nabrala včerejším datem opět pořádně na obrátkách. Opět oním zdrojem víření jsou, jak jinak lidé z nejmenší vládní strany Věci veřejné. Snad podle pravidla čím menší, tím více se musíme snažit a zviditelňovat. Snaha o zviditelnění nepatrného subjektu zahnaného do politického kouta by byla i vcelku pochopitelná, neřku-li sympatická. Kdyby to však nebyla taková ta pohádka o oblečené - neoblečené chytré horákyni, rovnající se opravdu skoku z letadla bez padáku.

Podíváme-li se na důvody stojící za současnou výzvou bleděmodrého grémia k opuštění bran Strakovky, můžeme konstatovat, že vým způsobem mají svou logiku a smysl. Ty základní důvody lze shrnout takto:

1. Kauza České lesy. O tunelování tohoto státního molochu se vedou spory už velmi dlouho a ředitelé se třídají v tomto podniku poměrně rychle, stejně jako žaloby na jejich činnost a kontroly NKÚ. Pravdou je, že žádná valná změna nikdy nenanstala. Naštěstí je matka příroda asi přece poněkud silnější a moudřejší a je schopna si s plundrováním alespoň trochu púoradit sama. Pikantní na této kritice ze strany Věcí veřejných je fakt, že za jedním z těch tunýlků je i předesda veverek Radek John. Kuchařka Evy Pilarové za rovné 4.000 koruny české snbad musí umět i sama vařit.

2. Kauza vyplácení sociálních dávek a počítačového systému ministra Drábka. I zde je kritika na svém místě. A těžko může platiot pořekadlo, že vše nové se prosazuje těžko a každý nový systém má své mouchy, které je třeba polapat. Krédem tohot systému byly gigantické úspory (od vlády rozpočtové zodpovědnosti nelze ani jiínak). Jenže zatím nic, úspory se zatím topií v črvených číslech, výběrové řízení na sytém žádné a opět mlčení, mlčení, zatloukání a zatloukání.

3. Kauza státního zastupitelství. Co k tomu dodat. Zpackáno od korunního prince ODS od začátku do konce. Možná je problémem obtížná odvolatelnost jednou dosazených vedoucích úředdníků, zvláště pak těch, kteří mají zametat stopy. A to zcela bez pochyby po všech, bez rozdílu barvy dresu. Kritika zcela jistě bohumilá, zvláště pak pošilháváme-li sami po minsterské židližce.

4. Kauzy Promopro a ministr obrany Vondra. Stará písnička, jejíž slova stejně už všichni raději zapoměli. Ministr oděný v dokanale neprůstřelné vestě je trvalou ikonou "hospodárnosti a zodpovědnosti za úspory" rozpočtu. Zvlášť když to poplatník zaplatí.

Možná by těch kauz, které by bylo nutno řešit, našli pánové z Věcí veřejných více. K popsání vlastního obranného štítu však zatím zcela bezpečně stačí. Všechno by bylo opravdu hezké, kdyby z toho jak sláma z bot nečouhala snaha zastřít vlastní problémy, problémy z konzumací francouzkého vína, problémy s manipulací s mobilními telefony a diktafony (či jiným nahrávacími instrumenty) a především s oněmi podivnými a hlavně tučně plnými obálkami a předobrým srdcem svého guru Víta Bárty.

Podíváme-li se na tváře stojící za VV, nevidíme žádné nezkušené zajíčky, ale lidi úspěšné ve svých profesích, majících patřičné zkušenosti a vzdělání. Pak už jen překvapuje taková snaha spáchat svými činy sebevraždu. Snad až příliš se podobají Járovi Cimrmanovi - sopce, které zasypává sama sebe.

S takovým přírodním úkazem nelze opravdu dosáhnout jakéhokoliv jiného, než fatálního konce. Nelze se tedy divit pánům Nečasovi a Kalouskovi, že ztratili trpělivost i glanc. Navíc stoupne-li jim někdo na kuří oko. Oba se opravdu nemusí bát jakýchkoliv voleb. I těch předčasných. Předvolební preference oba vládní spořitele odkazují někam za komunisty.

Jásavé tančiti tak může opozice. Sama se zatuchlým máslem kmotrovství na hlavě, a bez jasného dalšího programu. Potencionální koaliční partner - KSČM byl už ohlášen, otázkou je zda-li bude přímý, či jen rádoby tichý.

A tak zamtíco se lídři nebojí, může se volič opět obávat. Dalších zbytečně vyhozených peněz a za zbytečné a drahé volby. Nekonečné řady obstrukcí pro obstrukce, dalších a dalších hádek, rušení zákonů a slibování růžových zítřků za další dluhy.

P. S. Tak právě dle rozhlasu oznámil Radek John, že na přání předsedy vlády se demise podávat nebudou. Pouze si je zatím ponechává u sebe. A minstr Dobeš o tom ani neuvažuje (tak je dobrý a nepostradatelný). Co kdyby ... . Jo, kdeže slovo chlapa. A s tou nebojácností to asi není také tak žhavé. Jediné co zůstává je drzé čelo ve vousaté tváři. To je za všech režimů lepší než polplužní dvůr.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Odstrčil | středa 4.4.2012 9:30 | karma článku: 10,64 | přečteno: 455x
  • Další články autora

František Odstrčil

Jako včela nektar.

Tak se nám pan prezident opět hezky vyjádřil. Pěkně po svém, jednoznačně a jadrně. V tom je on neprůstřelný a neomylný. Zkrátka mistr nad mistry. Když někoho nelze urazit a ponížit, hezky a pěkně od plic mu nyní popřeje smrt. Na nešťastné okolnosti a události v Uherském Brodu nehledě.

27.2.2015 v 18:54 | Karma: 8,92 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Sarajevo dnes a kdysi

Občansko válečný konflit na Ukrajině, vyhrocený setřelením civilního letada nezanechává v klidu nikoho. Vzhledem k tomu na jakém teriotriu se odehrál a v čím zájmu, skutečnou pravdu se s největší pravěpodobností veřejnost už nikdy nedoví, ač je se stejnou pravděpodobností hlavním aktérům tohoto dramatu zjevně známa. Podobnost s nedávným výročím události, která Evropu a potažmo celý svět do víru ničivé války nemusí být náhodná.

21.7.2014 v 15:45 | Karma: 8,90 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Půl párku, a co dál?

Tak už to začalo. Po státních maturitách nejvýznamnější zkoušky schopností a ohebností páteří. Cesta k vytouženým ministerským metám vedou přes komnaty Miloše Zemana. A tak vyvolení přicházejí vzorně v řadě a v pro jistotu předklonu. Zdá se, že hned první účastník pohovorů nasadil příspěvkem do hradní kuchyně laťku pěkně vysoko.

22.1.2014 v 15:00 | Karma: 10,70 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Odcházení

Umění odejít v pravou chvíli, důstojně, s noblesou a elegancí, netřískat přitom dveřmi, je zvláště mezi politiky věc nevídaná, zvláště pak v českých luzích a hájích. Nejsmutnější na tomto faktu je skutečnost, že pokud se někomu taková věc podaří, je to odchod o to bolestnější a smutnější. Mám na mysli, tak trochu očekávaný odchod ombudsmana Pavla Varvařovského.

21.12.2013 v 19:30 | Karma: 15,68 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Host jako host, aneb nepohostil jsi prezidenta, tu máš přes držku

"Host jako host,“ řekl hostinský Palivec, „třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš. To je moje zásada. Tak pravil, či napsal Jaroslav Hašek v nesmrtelném Švejkovi. Jenže život není román, natož humoristický.

18.12.2013 v 15:00 | Karma: 28,11 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 990x
Člověk, kterému není lhostejný osud nastupující generace.

Seznam rubrik