Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povstane nový Mesiáš sjednotitel?

Tak se pan Škárka nechal zase jednou slyšet, že ho opustila v této zemi a v jedné osvícené pražské soudní síni natrvalo demokracie. Nechť. Pan Škárka je tak, či onak již stejně jen sám a sám. Možná v cele ještě bude rád za nějakého toho kumpána a třeba i o poslaneckou dividendu se podělí. Ale vlastně o panu Škárkovi toto povídání býti nemá. Tu již není o čem mluviti, neboť by to bylo kolem dokola a nic.

Napadla mne s tou ztrátou demokracie jiná souvislost. Poněkud vzdálená. Až z norských fjordů. Takovou zkušenost zatím u nás naštěstí nemáme a snad i ještě nějaký ten pátek ani mít nebudeme.

I zde probíhá ostře sledovaný proces. Jiného kalibru, s jiným kalouskem. Je ho nebezpečí spočítává v tom, že bude-li kdo v alespoň v české kotlině znát jméno Škárka, bude to přírodní úkaz, jméno ANDERS BEHRING BREIVIG, si budou pamatovat mnozí na celé světě, a vzhledem k otevřenosti a medializaci průběhu soudního procesu, se tato množina bude zvětšovat geometrickou řadou.

Bylo to naprosto nečekené. Míra brutality, chladnokrevnosti jeho teroristického činu zaskočila nejen Norsko a Evropu, ale celý svět. Vždyť až do té doby byl jedíným nepřítelem schopným takto zaútočit kdekoliv na světě pouze arabský terorista. A zde proti vlastním lidem (byť jiného názoru) běsnil pravicový křesťanský radikál. Nelze říci pomatenec, jakse snaží jeho obhajoba. Ale chladnokrevně, přesně připravený, bezcitný zabiják. Zabiják fundamentalista, fundamentalista jiných kořenů než ti z Arábie, ale ve své podstatě naprosto stejný.

Po svém činu se ani nesnažil skrývat. Vcelku klidně se odevzdal do rukou spravedlnosti, o níž věděl, že ji stejně neuznává, jen jako by s povzdechem a úsměvem řekl: "Dokonáno, tu jsem". Ani oblíbený efekt arabských kolegů v podobě sebeobětování se nedostavil. Co to tedy bylo, či vlastně stále je? Bezedná zbělost, přimout vlastní ortel nebo opravdu chladnokrevná vypočítavost počítající s příštím vývojem událostí v soudní síni, kdy právě díky demokracii, bude moci ještě více nahlas a beztrestně vykřikovat své zvrácené a nelidské pravdy.

ANDERS BEHRING BREIVIG není nic jiného než zbabělec, stejně jako jiní z historie známí. Zbabělec, který nelituje cizích životů, ale na svém vlastní zvěsile lpí. A na tom chladnokrevně postavil svoji obhajobu. Ne na kajícnocsti, ale obhajobě nenávisti vůči jiným lidem, obhajobě xenofobie, obhajobě vražedného .

S pevnou vírou v to, že mu budou muset všichni naslouchat. Oběti s děsem a hrůznou nevěřícností, noví pohrobci, kteří se naštěstí něčeho podobného ve svých představách děsili, ale v osobě ANDERSE BEHRINGA BREIVIGA, tu najednou jejich myšlenky povstávají jako bájný Fénix z popela zapomění a mají touhu vznést se k výšinám. A ANDERS BEHRING BREIVIG ani zde neskrývá svou vůdcovskou tvář. Při vědomí, že absolutní trest není možný (jednak dle norského práva, jednak z vlastní zbabělosti) jej při tom pokrytecky vzývá. Dívejte se. Ve světle digitálních kamer vychází nový Vůdce, nový Mesiáš. Šiky se již řadí.

ANDERS BEHRING BREIVIG je od počátku procesu absolutně suverénnní, každé gesto. úsměv, pohyb hlavou, každičký zlomek emocí má dopředu připravený. Zlomil se jen při vlastním videu. Bože  ta nevinnost, ta čistota a prostota. nu tu i slzu uronil. Herecký výkon hodný Oskara. Když už nic jiného, ANDERS BEHRING BREIVIG zvládá média na jedničku.

Jedná se i tom přídadě ještě vůbec o demokracii. Neopustila nás demokracie nikolv Praze, ale právě v těchto dnes v Norsku? Oba procesy spolu absolutně nesouvísí. Ten první je hrůzný(jaksi jen pro nás doma) svým primitivním šaškovstvím vydávaným za taktiku, ten druhý hrůzný podstatou myšlenek toho kterého soudí. Celý příběh ANDERSE BEHRINGa BREIVIGA a hlavně konečný rozsudek jistě ještě vydá mnohé psychologické, krimnilogické, konec konců i politické studie a komentáře.

Opravdu si ale nejsem jist zda demokracie a spravedlnost netahá za ten kratší konec. Snad jsou mé obavy liché, snad jsou lidé po zkušenostech se samozvanými mesiáši moudřejší než demokracie sama.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Odstrčil | čtvrtek 19.4.2012 15:00 | karma článku: 8,92 | přečteno: 818x
  • Další články autora

František Odstrčil

Jako včela nektar.

Tak se nám pan prezident opět hezky vyjádřil. Pěkně po svém, jednoznačně a jadrně. V tom je on neprůstřelný a neomylný. Zkrátka mistr nad mistry. Když někoho nelze urazit a ponížit, hezky a pěkně od plic mu nyní popřeje smrt. Na nešťastné okolnosti a události v Uherském Brodu nehledě.

27.2.2015 v 18:54 | Karma: 8,92 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Sarajevo dnes a kdysi

Občansko válečný konflit na Ukrajině, vyhrocený setřelením civilního letada nezanechává v klidu nikoho. Vzhledem k tomu na jakém teriotriu se odehrál a v čím zájmu, skutečnou pravdu se s největší pravěpodobností veřejnost už nikdy nedoví, ač je se stejnou pravděpodobností hlavním aktérům tohoto dramatu zjevně známa. Podobnost s nedávným výročím události, která Evropu a potažmo celý svět do víru ničivé války nemusí být náhodná.

21.7.2014 v 15:45 | Karma: 8,90 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Půl párku, a co dál?

Tak už to začalo. Po státních maturitách nejvýznamnější zkoušky schopností a ohebností páteří. Cesta k vytouženým ministerským metám vedou přes komnaty Miloše Zemana. A tak vyvolení přicházejí vzorně v řadě a v pro jistotu předklonu. Zdá se, že hned první účastník pohovorů nasadil příspěvkem do hradní kuchyně laťku pěkně vysoko.

22.1.2014 v 15:00 | Karma: 10,70 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Odcházení

Umění odejít v pravou chvíli, důstojně, s noblesou a elegancí, netřískat přitom dveřmi, je zvláště mezi politiky věc nevídaná, zvláště pak v českých luzích a hájích. Nejsmutnější na tomto faktu je skutečnost, že pokud se někomu taková věc podaří, je to odchod o to bolestnější a smutnější. Mám na mysli, tak trochu očekávaný odchod ombudsmana Pavla Varvařovského.

21.12.2013 v 19:30 | Karma: 15,68 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Host jako host, aneb nepohostil jsi prezidenta, tu máš přes držku

"Host jako host,“ řekl hostinský Palivec, „třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš. To je moje zásada. Tak pravil, či napsal Jaroslav Hašek v nesmrtelném Švejkovi. Jenže život není román, natož humoristický.

18.12.2013 v 15:00 | Karma: 28,11 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vojenská pomoc USA už přijíždí na Ukrajinu, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  10:47

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už začala přijíždět na Ukrajinu a...

Co si to dovoluješ, hádal se senior se strážníkem. Přímo před ním šel na červenou

14. května 2024  10:27

Vyhrocenou situaci řešil v minulém týdnu strážník městské policie v Praze 4. Upozornil seniora,...

Za ubodání otce a zranění matky dostal cizinec osm let, k činu se přiznal

14. května 2024  8:41,  aktualizováno  10:25

Nadměrné použití alkoholu a drog podle Krajského soudu v Olomouci nepomohlo otcovrahovi z Tovačova,...

Ukrajinské zajatce je třeba rovnou zabíjet, vyzval šéf neonacistické Rusiče

14. května 2024  10:23

Ukrajinské válečné zajatce je potřeba bez milosti zabíjet, vyzval v neděli Alexej Milčakov, šéf...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 990x
Člověk, kterému není lhostejný osud nastupující generace.

Seznam rubrik