Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ondrová, Janečka aneb rachot velké koalice.

Tak dlouho se chodí s hrncem pro vodu, až se ucho utrhne. Na rozdíl od jiných tezí, tahle je platná navzdory všem dobám a režimům. Samozřejmě, záleží jak rychle nebo pomalu se pro tu vodu běhá, ale funguje to spolehlivě.

Naposledy se o tom přesvědčila velká magistrátní koalice ODS a ČSSD ve Zlíně, ve městě, které jako balvan na své noze vleče Baťovo dědictví. Dědictví něčeho, co bylo kdysi přerušeno a na co je asi velmi těžké navázat. Na jedné straně zde chybí srovnatelné ekonomické podmínky, ale především chybí potřebná odvaha a vize, které na druhé straně naráží na přílišnou úctu k absolutnímu zachování odkazu. Neboť k jeho pokračování jsou nutné opravdu velké osobnosti.

Jsem přesvědčen, že na místní úrovni je možná spolupráce různých stran, i těch u kterých se to dá z hlediska té velké politiky očekávat jen těžko. Zde se přece všichni více méně známe a vidíme si vzájemně do talíře. Stoji-li tedy u takového spojení zájem obce, proč ne.  Spojenectví zlínského magistrátu ale vzniklo za jiným účelem. Nebylo rozdáno kartami voliče. Bylo dáno momentální chytráckou strategií, než vlastním budoucím programem. Nechť paní Ondrová a pan Janečka spytují dobře vlastní svědomí. Jistě. Vlastně nic špatného neudělali. Zlín stojí dál, skoro nic nikomu nepadá na hlavu. Supermarkety rostou jako houby po dešti, divadlo i filharmonie hrají jako o život, zoo se utěšeně rozrůstá. To vše je jistě ku prospěchu obce a opravdu není míněno jako jízlivost. I ono slavné KUC od architektky Jiřičné je opravdu světová architektura, která dokázala zapadnout do tradičního cihlového pásku (ono vše moderní a nadčasové vyvolává vášně). Kdyby ...

Kdyby se místo tvůrčího spojenectví, nejednalo o spolčenství. O spolčenství, které spolehlivě  bezpečně dokázalo propojit politické obecné zájmy, se zájmy podnikatelskými, neřku-li osobními. Podivné praktiky v hospodaření zlínské nemocnice, manipulace a převody s bývalým průmyslovým areálem Svit, propojení hospodaření města na některé spřátelné firmy ve městě, stěhování zájmových kroužků z Domu kultury do jiných soukromých zařízení, nejasnosti kolem výběrových řízení, to všechno byly a jsou otázky, které byly nesměle kladeny a zůstávaly směle bez odpovědí. tak dlouho, až se to pověstné ucho utrhlo. Co platno, že na řadu témat byl pro jistotu vyhlášen nepsaný klid zbraní.

Vážená paní Ondrová, vážený pane Janečko. Vy dva jste osobně zodpovědi za porážku svých stran ve Zlíně. Neurážejte voliče, trapnými porhlášeními o špinavých hrách opozice. Vy sami jste si ji vytvořili a díky své práci umožnili její stmelní, pevnost a spolčný taj na magistrátní branku. Je mi líto těch poctivých řadových členů, kteří Vašim stránám svěřili kdysi svoji důvěru. Pan Janečka alespoň nenašel tu odvahu kandidovat na plakátech co by číslo jedna a schoval se za jiné tváře. Asi schopné i jinak důvěryhodné. Bohužel jejich smůla. To paní Ondrová to byl jiný kalibr. Nejen, že si troufla zůstat velkou jedničkou, ale dokonce se zaštítila Petrem Nečasem (má náš premiér opravdu tak špatné informace o vlastních buňkách?) a sloganem o velkých vizích, co zůstavají a budují baťovský Zlín. Přestaňte urážet pana Baťu. Nesaháte mu ani po kotníky. Svalit tohoto hliněného medvěda nedalo velkou práci. K záchraně stačilo málo. Trochu včasné sebereflexe. Jenže kde nic není ani smrt nebere (tohle taky platí spolehlivě, navzdory času).

Nyní je pozdě. Je pozdě spílat opozici, spílat nedůvěře voličů. Zase tak moc se nestalo. Nikdo ze zainteresovaných není přece na postech z magistrátu životně závislý. Mohou své zkušenosti uplatnit svobodně ve vlastním byznysu. Možná jen cesta k další prosperitě bude poněkud složitější.

Jen bych očekával nějaké slovo omluvy. Jenže to by se muselo jednat o skutečné osobnosti, ne politiky provincionálního měřítka.

Nastávající koalici pak přeji odvahu vyrovnat se s dědictvím na magistrátu. Tím zcela dávným, na které stále vzpomínáme jako na zlatou éru, ale i s tím zcela současným, které nutno přebírat na lékarnických vážkách. věřím, že nová koalice potvrdí i jiné heslo, které jsme už skoro zapoměli, ale které snad také ještě pořád platí: Naděje nikdy neumírá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Odstrčil | čtvrtek 21.10.2010 17:00 | karma článku: 13,90 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

František Odstrčil

Jako včela nektar.

Tak se nám pan prezident opět hezky vyjádřil. Pěkně po svém, jednoznačně a jadrně. V tom je on neprůstřelný a neomylný. Zkrátka mistr nad mistry. Když někoho nelze urazit a ponížit, hezky a pěkně od plic mu nyní popřeje smrt. Na nešťastné okolnosti a události v Uherském Brodu nehledě.

27.2.2015 v 18:54 | Karma: 8,92 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Sarajevo dnes a kdysi

Občansko válečný konflit na Ukrajině, vyhrocený setřelením civilního letada nezanechává v klidu nikoho. Vzhledem k tomu na jakém teriotriu se odehrál a v čím zájmu, skutečnou pravdu se s největší pravěpodobností veřejnost už nikdy nedoví, ač je se stejnou pravděpodobností hlavním aktérům tohoto dramatu zjevně známa. Podobnost s nedávným výročím události, která Evropu a potažmo celý svět do víru ničivé války nemusí být náhodná.

21.7.2014 v 15:45 | Karma: 8,90 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Půl párku, a co dál?

Tak už to začalo. Po státních maturitách nejvýznamnější zkoušky schopností a ohebností páteří. Cesta k vytouženým ministerským metám vedou přes komnaty Miloše Zemana. A tak vyvolení přicházejí vzorně v řadě a v pro jistotu předklonu. Zdá se, že hned první účastník pohovorů nasadil příspěvkem do hradní kuchyně laťku pěkně vysoko.

22.1.2014 v 15:00 | Karma: 10,70 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Odcházení

Umění odejít v pravou chvíli, důstojně, s noblesou a elegancí, netřískat přitom dveřmi, je zvláště mezi politiky věc nevídaná, zvláště pak v českých luzích a hájích. Nejsmutnější na tomto faktu je skutečnost, že pokud se někomu taková věc podaří, je to odchod o to bolestnější a smutnější. Mám na mysli, tak trochu očekávaný odchod ombudsmana Pavla Varvařovského.

21.12.2013 v 19:30 | Karma: 15,68 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Host jako host, aneb nepohostil jsi prezidenta, tu máš přes držku

"Host jako host,“ řekl hostinský Palivec, „třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš. To je moje zásada. Tak pravil, či napsal Jaroslav Hašek v nesmrtelném Švejkovi. Jenže život není román, natož humoristický.

18.12.2013 v 15:00 | Karma: 28,11 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 990x
Člověk, kterému není lhostejný osud nastupující generace.

Seznam rubrik