Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O bezmoci mocných.

Zavládla nám v českých luzích a hájích po 13. dubnu roku tohoto, zvláštní nemoc. Má jméno bezmoc. Což o to bezmocných bylo a je mezi námi spousta. Ale většinu z nich rychle vyléčily Hegerovy a Drábkovy reformy. Mám však na mysli bezmoc jinou. Bezmoc mocných. Bezmoc udělat cokoliv čestného, bezmoc dodržet vyřčené slovo, bezmoc vzdát se moci.

Zdá se, že navzdory péči pánů ministrů TOP09 Hegera a Drábka na tohle bolení receptu, či reformy není. Jsme zvyklí na ledasco. I ejhle v té šedi a černi soudcovských talárů se přece jen našel jeden takřka osvícený. Jaroslav Schott. Mohl také nad tím čeho musel být v soudní síni svědkem, raději zlomit hůl a říci: "Budiž vůle páně, škoda se tím zaobírat."

Jenže on ne. Z jedné vody vody na čisto vzal vítr všem bojovníkům proti korupci, Radkem Johnem počínaje a Karolínkou Peak i s její uměle k tomu vytvořenou trafikou. Stačilo málo. Řádně znát stávající zákony, řádně je umět aplikovat a nebát se nazvat zloděje zlodějem a zrádce zrádcem. Pravda panu Škárkovi ta brada polesla poněkud více, než jeho bývalému guru Bártovi. No ale neberte to. Tři roky slušné státní péče v zařízení, kam takoví podobní běžně patří a k tomu státem garantovaný plat a náhrady ze sněmovny bez jakékoliv odpovědnosti za schválené.

Vítek Bárta pak raději sbalil svou ženušku Klasnovou, oporu v každé křivárně (nebo je tak naivní a zamilovaná, že jako neví?) a zmizel se nadýchat nových sil. A že nám jich nabral. Naoko se zbavil nějakých těch kosmetických drobností, ale jinak starého psa novým kouskům nenaučíš. Po Praze chce dobývat i Plzeň. Za koho a s kým je zatím sladké tajemství. Zdá se, že těch zbývajících cca. 750 statečných veverek to má jednoduché. Tenhle počet obyvatel jednoho průměrného českého paneláku snadno vše odkliká a svým pantátům schválí. A aspoň se to rychle spočítá.

Zajímavé ( i když ne nečekané) jsou i rekace kolaličních spolubratří. Ukažte mi prosím stát kde se jakákoliv vláda opírá o trestané lidi (byť atím nepravomocně). Zhunesení všech je na oko nezměrné. "Bárta musí pryč", kříčí všichni jako jeden muž - Nečas, Schwarnzenberk i Kalousek. Jenže tu je postihne onen bacil zmíněný v úvodu. Bezmoc cokoliv udělat, a jen a jen mluvit a mluvit. bezmoc prostě a jednoduše se s takovými lidmi dále nezahazovat. Zase nejde tak o moc (pardon vlastně o MOC asi jako jedinou opravdu jde). Vždyť kdo před týdnem volal "My se voleb nebojíme!!!". A tak je lépe klesnout na úroveň zlodějů a zrádců a táhnout s nimi dál. A mohou to být kříváci drobné vevrkovité havěti, či křiváci ve vlastních řadách (že pánové Drábku, Vondro, či pánové z vedení Českých lesů). Zajímavou diagnózou choroby zvané bezmoc je pak, že narůstá směrem do vlastních řad. Zde má téměř podobu zhoubného bujení rakoviny. A nepomůže ani včasná indikace.

Jaký je tedy recept na tohle všechno? Jasnozřivost a odvaha. Nikoliv biče klacky Holešovských či bití o mříže Lva Jirky Paroubka (no bodejť by Lev nezařval, když mu skásli nadějného stranického brášku). Stačí jen  nebát se nazývat věci, tak jak jsou. Raději se soudcem Schottem do Zimbabwe, než s Vámi Jiří Paroubku do bufáče čtvrté cenové skupiny.

Jedna vlaštovka asi jaro neudělá. Ale i za tu jednu jedinou dík.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Odstrčil | pondělí 16.4.2012 18:45 | karma článku: 13,38 | přečteno: 708x
  • Další články autora

František Odstrčil

Jako včela nektar.

Tak se nám pan prezident opět hezky vyjádřil. Pěkně po svém, jednoznačně a jadrně. V tom je on neprůstřelný a neomylný. Zkrátka mistr nad mistry. Když někoho nelze urazit a ponížit, hezky a pěkně od plic mu nyní popřeje smrt. Na nešťastné okolnosti a události v Uherském Brodu nehledě.

27.2.2015 v 18:54 | Karma: 8,92 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Sarajevo dnes a kdysi

Občansko válečný konflit na Ukrajině, vyhrocený setřelením civilního letada nezanechává v klidu nikoho. Vzhledem k tomu na jakém teriotriu se odehrál a v čím zájmu, skutečnou pravdu se s největší pravěpodobností veřejnost už nikdy nedoví, ač je se stejnou pravděpodobností hlavním aktérům tohoto dramatu zjevně známa. Podobnost s nedávným výročím události, která Evropu a potažmo celý svět do víru ničivé války nemusí být náhodná.

21.7.2014 v 15:45 | Karma: 8,90 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Půl párku, a co dál?

Tak už to začalo. Po státních maturitách nejvýznamnější zkoušky schopností a ohebností páteří. Cesta k vytouženým ministerským metám vedou přes komnaty Miloše Zemana. A tak vyvolení přicházejí vzorně v řadě a v pro jistotu předklonu. Zdá se, že hned první účastník pohovorů nasadil příspěvkem do hradní kuchyně laťku pěkně vysoko.

22.1.2014 v 15:00 | Karma: 10,70 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Odcházení

Umění odejít v pravou chvíli, důstojně, s noblesou a elegancí, netřískat přitom dveřmi, je zvláště mezi politiky věc nevídaná, zvláště pak v českých luzích a hájích. Nejsmutnější na tomto faktu je skutečnost, že pokud se někomu taková věc podaří, je to odchod o to bolestnější a smutnější. Mám na mysli, tak trochu očekávaný odchod ombudsmana Pavla Varvařovského.

21.12.2013 v 19:30 | Karma: 15,68 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní

František Odstrčil

Host jako host, aneb nepohostil jsi prezidenta, tu máš přes držku

"Host jako host,“ řekl hostinský Palivec, „třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš. To je moje zásada. Tak pravil, či napsal Jaroslav Hašek v nesmrtelném Švejkovi. Jenže život není román, natož humoristický.

18.12.2013 v 15:00 | Karma: 28,11 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 990x
Člověk, kterému není lhostejný osud nastupující generace.

Seznam rubrik