Trochu jiný pohled na problém "Ondráček"

   Na iDNES ale i v médiích jsme si mohli přečíst o soudruhovi Ondráčkovi, který sloužil v  pohotovostním pluku a používal pro vynucení tehdy platných zákonů  násilí vůči  lidem.   Na svou  obhajobu uváděl, že pouze vykonával rozkazy. 

      Je jeho obhajoba postavená na lžích ?  Jsem pamětník oněch událostí a jsem si jistý, že tenkrát soudruh Ondráček určitě postupoval podle tehdy platných zákonů.  To, že rozkazy plnil iniciativně a možná i s chutí, ještě neznamená, že tehdy platné zákony porušoval.  

      Dnes s odstupem času se na to  většina lidí naštěstí dívá jinak. Chápou, že pan Ondráček sloužil zločinnému režimu a porušoval určitá, v dnešní době chráněná,  práva občanů.  Odpor těchto lidí k tomu co soudruh Ondráček dělal  je tak silný, že se ho všimlo i několik poslanců a nahráli si pár politických bodů jeho kritizováním.  Tlaky od veřejnosti a od některých politiků, vedly nakonec k rezignaci soudruha Ondráčka na post, který měl přislíben. 

      Já ale nechci mluvit o tom co soudruh Ondráček dělal, ale chtěl bych,  aby se lidé zamysleli, zda si myslí, že dnes už iniciativní soudruzi, slepě vykonávající  rozkazy,  neexistují ? 

     Úplně stejná logika se totiž dá použít i na dnešní ozbrojené složky státu. Jak víme, že je jejich počínání správné? Je správně, když budou zavírat lidi proto, že pěstovali zrovna zakázanou květinu,  nebo vychovávají a vzdělávají své děti v rozporu s tím co nařizují dnešní pravidla ?  Nebo že půjdou po lidech, kteří odmítají přispívat ostatním na jejich zábavu, nebo páchají zločiny bez obětí?  Kdyby došlo k posunu společnosti směrem k větší svobodě a omezilo se množství regulací a zákazů, mohlo by se na současné příslušníky ozbrojených složek, kteří dané regulace vynucovali, nahlížet podobně, jako se dnes nahlíží na soudruha Ondráčka.

     Jestli si toto bude číst nějaký příslušník, třeba celní správy nebo PČR, může se zamyslet, jestli to, co dělá, opravdu zcela považuje za správnou činnost, kterou ostatním pomáhá, a uměl by si ji obhájit i při změně společenských pravidel a zákonů.

      Protože někdy v budoucnu tvrdit „?Já jen dodržoval tehdejší zákony a plnil rozkazy.“ skoro vůbec nefunguje.

NH3

      

 

Autor: František Kšír | čtvrtek 8.3.2018 16:30 | karma článku: 24,32 | přečteno: 845x
  • Další články autora

František Kšír

Zákaz umírání na covid_19 .

17.10.2020 v 14:42 | Karma: 17,34

František Kšír

Dělejme si navzájem radost.

30.12.2019 v 16:30 | Karma: 8,79

František Kšír

Sociální spravedlnost

2.3.2019 v 17:35 | Karma: 26,04